Είναι πράγματι η σοκολάτα αφροδισιακό;

Η σοκολάτα είναι η υγιεινή απόλαυση του σήμερα

Σοκολάτα. Υπάρχουν λίγα τρόφιμα που προκαλούν τόσο πάθος όσο αυτή η παρακμιακή απόλαυση. Η λαογραφία από πολλούς πολιτισμούς υποστήριξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας ενστάλαξε πίστη, υγεία, δύναμη και σεξουαλικό πάθος. Κάποτε ήταν μια απόλαυση των προνομιούχων, τώρα είναι μια πολύτιμη και προσιτή – και ναι, ακόμη και υγιεινή – απόλαυση. Από πού ξεκίνησε λοιπόν ο έρωτάς μας με τη σοκολάτα;

Από πού προέρχεται η σοκολάτα;

Το κακαόδεντρο, του οποίου οι λοβοί περιέχουν σπόρους που μπορούν να μετατραπούν σε σοκολάτα, ανακαλύφθηκε πριν από 2.000 χρόνια στα τροπικά δάση της Αμερικής. Οι πρώτοι άνθρωποι που είναι γνωστό ότι κατανάλωσαν κακάο ήταν οι Μάγια της Κλασικής Περιόδου (250-900 μ.Χ.). Ανακάτευαν αλεσμένους σπόρους κακάο (κακάο) με καρυκεύματα για να φτιάξουν ένα πικρό, πικάντικο ρόφημα που πίστευαν ότι ήταν ελιξίριο υγείας.

Ποια ήταν η μεγάλη γοητεία της σοκολάτας;

Για τους Μάγια, οι λοβοί κακάο συμβόλιζαν τη ζωή και τη γονιμότητα. Ο λοβός συχνά αντιπροσωπευόταν σε θρησκευτικές τελετουργίες, συμπεριλαμβανομένων τελετών γάμου, και αναφερόταν ως τροφή των θεών. Στο κεντρικό Μεξικό, οι Αζτέκοι πίστευαν ότι η σοφία και η δύναμη προέρχονται από την κατανάλωση του καρπού του δέντρου κακάο και ότι είχε θρεπτικές, ενισχυτικές και ακόμη και αφροδισιακές ιδιότητες.

Οι Ευρωπαίοι γοητεύονται από τη σοκολάτα

Οι Ευρωπαίοι πήραν την πρώτη τους γεύση σοκολάτας το 1519, όταν ο Μοντεζούμα πρόσφερε το πικάντικο ποτό στον Ισπανό εξερευνητή Κορτές και τον στρατό του. Οι Ισπανοί κατακτητές έφεραν τους σπόρους κακάο πίσω στην Ισπανία, όπου εισήγαγαν νέα μπαχαρικά και ζάχαρη στο υγρό παρασκεύασμα. Το ποτό της μόδας εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, όπου παρέμεινε ένα ρόφημα της ελίτ για αιώνες.

Η σαγηνευτική φήμη της σοκολάτας

Η φήμη της σοκολάτας ως αφροδισιακού άνθισε στη γαλλική βασιλική αυλή. Η ερωτική τέχνη και η λογοτεχνία εμπνεύστηκαν από τη σαγηνευτική ουσία. Ο Καζανόβα είχε συνήθεια να πίνει σοκολάτα πριν από τις ρομαντικές του αποδράσεις. Ακόμη και σήμερα, η ρομαντική παράδοση συνήθως προσδιορίζει τη σοκολάτα ως αφροδισιακό.

Η σοκολάτα γίνεται παγκόσμια

Η πρώτη μηχανική σοκολάτα παρήχθη στη Βαρκελώνη το 1780, ανοίγοντας το δρόμο για τη μαζική παραγωγή σοκολάτας. Αργότερα, μηχανικές εφευρέσεις κατέστησαν δυνατή την παραγωγή λείας, κρεμώδους, στερεής σοκολάτας για φαγητό — όχι μόνο του υγρού για πόση. Η πρώτη συμπαγής ράβδος σοκολάτας αναπτύχθηκε από τον Βρετανό κατασκευαστή σοκολάτας Fry & Sons στις αρχές του 1800.

Δώρα σοκολάτας για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

“Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, οι ερωτευμένοι άρχισαν να ανταλλάσσουν αναμνηστικά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου – μια από αυτές ήταν οι γλυκές λιχουδιές. Το 1868, παρουσιάστηκε το πρώτο κουτί σοκολάτας για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου [από τον Richard Cadbury]”, λέει η Susan L. Fussell, ανώτερος διευθυντής επικοινωνίας για την Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστείων.

Τρεις χαρές για σοκολάτα!

Το 1875, η πρώτη σοκολάτα γάλακτος εισήχθη στην αγορά από τον Daniel Peter από την Ελβετία. Η σοκολάτα έγινε τόσο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο που ακόμη και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστελνε κόκκους κακάο στα στρατεύματα. Σήμερα, ο στρατός των ΗΠΑ περιλαμβάνει σοκολάτες στο σιτηρέσιό του. Η σοκολάτα έχει μεταφερθεί ακόμη και στο διάστημα ως μέρος της διατροφής των αστροναυτών των ΗΠΑ.

Είναι πράγματι η σοκολάτα αφροδισιακό;

Όχι πραγματικά, παρόλο που σε όλη την ιστορία της, η σοκολάτα έχει υποστηριχθεί ως μία. Η σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται φαινυλαιθυλαμίνη (PEA), γνωστή και ως «φάρμακο της αγάπης», και έχει συνδεθεί με τη ρύθμιση της φυσικής ενέργειας, της διάθεσης και της προσοχής. Μια μικρή ποσότητα PEA απελευθερώνεται σε στιγμές συναισθηματικής ευφορίας, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το PEA που βρίσκεται στα τρόφιμα αυξάνει το PEA στον εγκέφαλο – αν και πολλοί λάτρεις της σοκολάτας μπορεί να διαφωνούν!

Η σοκολάτα είναι πρωτοσέλιδο για την υγεία

Η μαύρη σοκολάτα (σε αντίθεση με τη γάλα ή τη λευκή σοκολάτα) περιέχει υγιεινά φλαβονοειδή παρόμοια με αυτά που βρίσκονται στο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά. Μια μικρή μελέτη δείχνει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη ροή των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να βελτιώσει το σάκχαρο του αίματος και την ευαισθησία στην ινσουλίνη για να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη. Προσοχή όμως, η καραμέλα σοκολάτας έχει άφθονο κορεσμένο λίπος και ζάχαρη, γι’ αυτό απολαύστε μόνο μικρές μερίδες της ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.