Eίναι το θαλασσινό αλάτι πιο υγιεινό από το επιτραπέζιο;

  • Το θαλασσινό αλάτι έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές. Θεωρείται ως κύριο συστατικό σε πολλά επιδόρπια και σνακ, και πολλές συνταγές το λένε με το όνομά του. Συχνά, όροι όπως «βιολογικό», «φυσικό» και «αγνό» συνοδεύουν επίσης προϊόντα που περιέχουν θαλασσινό αλάτι, υπονοώντας ότι είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση στο επιτραπέζιο αλάτι. Είναι όμως όντως λόγος να ξαναβάλουμε την αλατιέρα στο τραπέζι;

Διαφορές και ομοιότητες

Οι κύριες διαφορές μεταξύ θαλασσινού και επιτραπέζιου αλατιού είναι στη γεύση, την υφή και την επεξεργασία τους. Το θαλασσινό αλάτι προέρχεται από εξατμισμένο θαλασσινό νερό και είναι ελάχιστα επεξεργασμένο, επομένως μπορεί να διατηρήσει ιχνοστοιχεία. Τα μέταλλα που περιέχει το θαλασσινό αλάτι εξαρτώνται από το σώμα του νερού από το οποίο εξατμίζεται. Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γεύση ή το χρώμα του αλατιού. Όσον αφορά την υγεία, τα μέταλλα είναι ελάχιστα και καταναλώνονται εύκολα μέσω της καθημερινής πρόσληψης τροφής.

Το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι προέρχεται από αλατωρυχεία και επεξεργάζεται για την εξάλειψη των ορυκτών. Εκτός από το ιώδιο – ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς θυρεοειδούς – το επιτραπέζιο αλάτι συνήθως περιέχει ένα πρόσθετο για την πρόληψη της συσσώρευσης.

Οι ειδικοί συνιστούν να περιορίσετε το αλάτι οποιουδήποτε είδους στη διατροφή σας, επειδή αυτό το κοινό επίχρισμα τροφίμων περιέχει νάτριο. Για μερικούς ανθρώπους, το νάτριο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση επειδή συγκρατεί το υπερβολικό υγρό στο σώμα. Η περιεκτικότητα σε νάτριο του θαλασσινού αλατιού και του επιτραπέζιου αλατιού είναι ίδια — 40% όταν μετράται κατά βάρος. Ωστόσο, κάποιο θαλασσινό αλάτι μπορεί να έχει μεγαλύτερους κρυστάλλους από το επιτραπέζιο αλάτι, επομένως το θαλασσινό αλάτι μπορεί να έχει λιγότερο νάτριο κατ’ όγκο, επειδή λιγότεροι κρύσταλλοι χωρούν σε μια συσκευή μέτρησης, όπως ένα κουτάλι.

Είτε επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε θαλασσινό είτε επιτραπέζιο αλάτι, θυμηθείτε να το χρησιμοποιείτε με μέτρο. Ακόμα καλύτερα, πειραματιστείτε με βότανα και μπαχαρικά για να προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας και να κρατήσετε την αλατιέρα μακριά από το τραπέζι.

Γευστικές εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού

Δοκιμάστε αυτά τα καρυκεύματα, που προτείνει η American Heart Association για ποικιλία και γεύση στα φαγητά σας:

  • Μπαχάρι — Άπαχα κρέατα, μαγειρευτά, ντομάτες, σάλτσες
  • Βασιλικός — Ψάρια, άπαχα κρέατα, μαγειρευτά, σαλάτες, σούπες, σάλτσες, κοκτέιλ ψαριών
  • Φύλλα δάφνης — Άπαχα κρέατα, μαγειρευτά, πουλερικά, σούπες, ντομάτες
  • Σπόροι κύμινο — Άπαχα κρέατα, μαγειρευτά, σούπες, σαλάτες, ψωμιά, λάχανο, σπαράγγια, ζυμαρικά
  • Σχοινόπρασο — Σαλάτες, σάλτσες, σούπες, πιάτα με άπαχο κρέας, λαχανικά
  • Ξίδι μηλίτη — Σαλάτες, λαχανικά, σάλτσες
  • Κάρυ σε σκόνη — Άπαχα κρέατα, αρνί, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι, ντομάτες, σούπα ντομάτας, μαγιονέζα
  • Άνηθος — Σάλτσες ψαριών, σούπες, ντομάτες, λάχανα, καρότα, κουνουπίδι, πράσινα φασόλια, αγγούρια, πατάτες, σαλάτες, μακαρόνια, άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι
  • Σκόρδο (όχι σκόρδο αλάτι) — Άπαχα κρέατα, ψάρια, σούπες, σαλάτες, λαχανικά, ντομάτες, πατάτες
  • Τζίντζερ — Κοτόπουλο, φρούτα
  • Χυμός λεμονιού, πάπρικα, μαϊντανός — Άπαχα κρέατα, ψάρια, σούπες, σαλάτες, σάλτσες, λαχανικά
  • Μουστάρδα (ξηρή)  — Άπαχο κιμά, άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, σαλάτες, σπαράγγια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, σάλτσες
  • Μοσχοκάρυδο — Πατάτες, κοτόπουλο, ψάρι, άπαχο κρέας, φρυγανιά, μοσχαρίσιο κρέας
  • Κρεμμύδι σε σκόνη (όχι κρεμμύδι αλάτι) — Άπαχα κρέατα, μαγειρευτά, λαχανικά, σαλάτες, σούπες
  • Δεντρολίβανο — Άπαχα κρέατα, πουλερικά, φραντζόλα, σάλτσες, γέμιση, πατάτες, μπιζέλια, φασόλια λίμα
  • Φασκόμηλο — Άπαχα κρέατα, μαγειρευτά, μπισκότα, ντομάτες, πράσινα φασόλια, ψάρια, φασόλια lima, κρεμμύδια, χοιρινό κρέας
  • Θυμάρι — Άπαχα κρέατα, μοσχάρι, χοιρινό, σάλτσες, σούπες, κρεμμύδια, μπιζέλια, ντομάτες, σαλάτες
  • Κουρκουμάς — Άπαχα κρέατα, ψάρια, σάλτσες, ρύζι
αλάτι