Εννέα μέρες τον χρόνο χαμένες λόγω περιόδου

Τα συμπτώματα της περιόδου στις γυναίκες συνδέονται με σχεδόν εννέα ημέρες χαμένης παραγωγικότητας τον χρόνο, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό BMJ Open.

Πάρα πολλές νέες γυναίκες υποφέρουν κάθε μήνα από τα συμπτώματα της περιόδου. Πονάνε στο στήθος, στη μέση και στην κοιλιά, αισθάνονται πρησμένες, είναι ευερέθιστες, έχουν εξάψεις και γενικά έχουν έναν εκνευρισμό. Μάλιστα, όχι και τόσο σπάνια, πολλές από αυτές δεν καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα με τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, επαγγελματικές και όχι μόνο.

Αυτό έδειξε η πιο μεγάλη μελέτη του είδους της, παρόλο που ο πραγματικός αντίκτυπος του προβλήματος στις γυναίκες και στην κοινωνία υποτιμάται και εκτιμάται ελάχιστα, λένε οι ερευνητές.

Για να μελετήσουν τις επιπτώσεις του φαινομένου, αξιολόγησαν την απώλεια της παραγωγικότητας, που συνδέεται με τα εμμηνορροϊκά συμπτώματα, όπως μετράται με την απουσία από την εργασία ή το σχολείο (απουσία), αλλά και την εργασία ή τις σχολικές υποχρεώσεις, ενώ οι γυναίκες αισθάνονται άρρωστες, σε 32.748 Ολλανδές ηλικίας από 15 έως 45 ετών.

Όλες οι συμμετέχουσες επιλέχθηκαν από τα social media από τον Ιούλιο έως τα τέλη Οκτωβρίου 2017.

Η περίοδός τους διήρκεσε κατά μέσο όρο πέντε μέρες.

Τα συμπτώματα της εμμηνόρροιας οδήγησαν σχεδόν το ένα τρίτο (31%) να επισκεφθεί τον οικογενειακό γιατρό και περίπου τη μία στις επτά (14,4%) να δει έναν γυναικολόγο.

Συνολικά, περίπου μία στις επτά ερωτηθείσες (λίγο κάτω από το 14%, 4.514) δήλωσε ότι είχε πάρει άδεια από την εργασία ή το σχολείο κατά τη διάρκεια της περιόδου της, ενώ σχεδόν το 3,5% (1.108) είπε ότι αυτό συνέβη κάθε μήνα που αδιαθετούσε.

Η άδεια ασθενείας ήταν μια μέρα τον χρόνο.

Οι κοπέλες ηλικίας κάτω των 21 ετών είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να απουσιάζουν από το σχολείο ή τη δουλειά, σε σύγκριση με τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι 26.438 (ποσοστό 81%) είπαν ότι ήταν λιγότερο παραγωγικές εξαιτίας των συμπτωμάτων της περιόδου. Σε γενικές γραμμές οι απουσίες έφθασαν τις σχεδόν εννέα μέρες τον χρόνο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, κατά μέσο όρο, κάθε γυναίκα ήταν λιγότερο παραγωγική το ένα τρίτο του χρόνου (33%), λόγω εμμηνορροϊκών συμπτωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόνο μία στις πέντε (20%, 908) δήλωνε στον εργοδότη της ή στο σχολείο της τον πραγματικό λόγο για την απουσία της. Και περίπου τα δύο τρίτα (περίπου το 68%, 22.154) δήλωσαν ότι επιθυμούσαν να έχουν τη δυνατότητα πιο ευέλικτα ωράρια κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Όπως σχολίασαν οι ερευνητές: “Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα συμπτώματα, φαίνεται πιθανό ο πραγματικός αντίκτυπός τους να υποτιμάται στον γενικό πληθυσμό. Παρά το γεγονός ότι είμαστε στον 21ο αιώνα, οι συζητήσεις σχετικά με το θέμα μάλλον παραμένουν ταμπού”.

 

 

 

 

συμπτώματα της περιόδου