Εντός 24ωρων η Υπουργική Απόφαση για τον επιμερισμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο

Αν και έχει ήδη νομοθετηθεί η δυνατότητα του Υπουργού Υγείας να “σπάσει” τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο, με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο σχετικά με τις “Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή” το θέμα επαναφέρεται εκ νέου. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, άρα μετά από τη διαδικασία αυτή θα εκδοθεί και η σχετική απόφαση.

Ειδικότερα όπως σημειώνεται στην τροπολογία “Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών δύναται, από 1ης.1.2022, να ανακατανέμεται φαρμακευτική δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δαπάνη φαρμάκων κοινότητας, αφενός, και, δαπάνη φαρμάκων υψηλού κόστους των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ (νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αντίστοιχα), καθώς και λοιπών φαρμάκων που χορηγούνται από τα φαρμακεία του Ε.0.Π.Υ.Υ., αφετέρου, και να καθορίζεται ύψος δαπάνης ανά  κατηγορία φαρμάκων, καθώς και μεθοδολογία υπολογισμού τυχόν υπέρβασης λόγω δαπάνης”.

Παράλληλα η τροπολογία επιβεβαιώνει και πάλι τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα αλλά και για υπηρεσίες υγείας. Ειδικά για τα 2020-2022, τα όρια δαπανών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχουν ως εξής:

α) Φαρμακευτική δαπάνη ύφους 2.088 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 87.000.000 ευρώ για νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, (φάρμακα υψηλού κόστους 3816/2010) και 2.001 εκατομμύρια ευρώ για λοιπή φαρμακευτική δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

β) Δαπάνη υπηρεσιών υγείας ύφους 1.553 εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικά για τα 2020-2022, όριο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ,Ν.Θ. Παπαγεωργίου ορίζεται 528.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι ειδικά για τα 2020 και 2021, και για λόγους αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας πανδημίας του κορονοϊού, επιτρεπόμενο όριο δαπανών υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), πέραν του οποίου ενεργοποιείται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής, αυξάνεται κατά 16.500.000 ευρώ για κάθε ένα από τα άνω έτη.

Τα ανωτέρω επιμερίζονται για τα 2020 και 2021 15.000.000 ευρώ για κατηγορία υπηρεσιών υγείας και 1.500000 ευρώ για υποκατηγορία «Π.Π. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟ».

Η τροπολογία επισημαίνει ότι η ανωτέρω αύξηση αποτελεί υπολογισμό δαπάνης για τα επόμενα οικονομικά έτη. Ειδικά για 2022 και για λόγους αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, το επιτρεπόμενο όριο δαπανών υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πέραν του οποίου ενεργοποιείται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής, αυξάνεται κατά 15.000.000 ευρώ.

Δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο τραχήλου

Πέρα από τα παραπάνω στη συγκεκριμένη τροπολογία περιλαμβάνεται και η θεσμοθέτηση των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε όλες τις γυναίκες από 21 έως και 65 ετών.

Το πρόγραμμα που συντονίζει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας σκοπό έχει:

την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας,

τη βελτίωση των δεικτών της θεραπεύσιμης θνησιμότητας, καθώς και

την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των γυναικών.

Φορέας υλοποίησης της Δράσης ορίζεται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Οι προϋποθέσεις

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία το πρόγραμμα αφορά:

Τις Ελληνίδες και οι γυναίκες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

α) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ είκοσι ενός (21) και εξήντα πέντε (65) ετών,

β) διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),

γ) δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου,

δ) δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0,1, 8, 9, ε) δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0, στ) δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα τρία (3) ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης της Δράσης,

ζ) εφόσον ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ είκοσι ενός (21) και είκοσι εννέα (29) ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα τρία (3) ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση,

η) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ τριάντα (30) και εξήντα πέντε (65) ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση.

ΕΟΠΥΥclawbackκαρκίνος τραχήλου της μήτρας