Ετοιμάζεστε να γίνετε πατέρας; Δείτε μερικούς τρόπους να γίνει πιο εύκολα

Είτε εξακολουθείτε να βρίσκεστε σε σοκ είτε περιμένατε αυτήν τη στιγμή εδώ και χρόνια, το να ανακαλύπτετε ότι θα γίνετε πατέρας είναι μια στιγμή που είναι καθοριστική. Ανάμεικτα συναισθήματα είναι παραπάνω από φυσιολογικό να προκύψουν, από άγχος και αγωνία έως ανυπομονησία και χαρά – είτε πρόκειται για κάτι που πάντοτε θέλατε, είτε προέκυψε απροσδόκητα.

Γνωρίζουμε πως κανείς δεν έγινε γονιός μέσα σε ένα βράδυ, όλοι χρειάζονται μία περίοδο προσαρμογής, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Όταν όμως το μωρό έρχεται στο σπίτι, ο χρόνος αυτός περιορίζεται και η προσαρμογή εκ των πραγμάτων πρέπει να γίνει άμεσα.

Δείτε μερικούς τρόπους για να διευκολύνετε την μετάβαση στην πατρότητα, πριν το μωρό σας έρθει στο σπίτι: 

Ξεκινήστε την έρευνά σας

Το ότι δεν κυοφορείτε, δεν σημαίνει ότι δεν είστε μέρος όλης της εμπειρίας της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Υπάρχουν πολλά βιβλία για μέλλοντες γονείς, αλλά μην περιοριστείτε στην ανάγνωσή τους. Μιλήστε με γνωστούς που πρόσφατα έγιναν γονείς, κάντε έρευνα στο διαδίκτυο, ακόμη μπορείτε να συμμετέχετε σε ομάδες.

Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα λάβετε πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για την περίοδο της λοχείας αλλά και μετά τον τοκετό, για τις πρώτες ημέρες του μωρού σας, αλλά θα έρθετε και πιο κοντά στη σύντροφό σας.

Όταν έρθει η ώρα του τοκετού, το να γνωρίζετε έστω περίπου τι να περιμένετε, θα σας βοηθήσει να έχετε μία πολύ καλύτερη εμπειρία, και η σύντροφός σας θα αισθανθεί μεγαλύτερη υποστήριξη και ασφάλεια.

 

Παραμείνετε υγιείς

Πριν τον ερχομό του μωρού σας, είναι η κατάλληλη στιγμή να εστιάσετε στη δική σας υγεία Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να το σταματήσετε . Η έκθεση στον καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο συγγενών καρδιακών ελαττωμάτων στα νεογνά.

Επίσης, μπορείτε να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες.. Εισάγετε σε αυτή τρόφιμα υψηλά σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και

Ξεκινήστε να παίζετε ομαδικά

Ξεκινήστε να σκέφτεστε –αν δεν το κάνετε ήδη- σαν ομάδα. Μιλήστε στην σύντροφό σας, δείξτε ότι καταλαβαίνετε την εμπειρία που βιώνει και ζητήστε και εσείς υποστήριξη και κατανόηση. Πρόκειται για μια σημαντική και μεταβατική στιγμή και για τους 2, οπότε η καλή επικοινωνία είναι το κλειδί για την ευτυχία σας.

Κάντε παρέα με άλλους μπαμπάδες

Δεν σας λέμε να αφήσετε την παρέας σας, αλλά η συναναστροφή με άτομα που είναι ήδη γονείς, μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με την νέα τάξη πραγμάτων στην ζωή σας. Οι προκλήσεις της πατρότητας είναι μεγάλες και η βοήθεια από κάποιον που το έχει βιώσει, είναι σημαντική και μπορεί παράλληλα να σας εξασφαλίσει απαντήσεις σε όλες τις απορίες που μπορεί να έχετε.

Ακολουθήστε τη σύντροφό σας στα ιατρικά ραντεβού

Τα προγεννητικά ραντεβού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθουσιαστείτε με την εγκυμοσύνη. Φυσικά, υπάρχει η μοναδική εμπειρία, να βλέπεις το μωρό σου σε υπερηχογράφημα , αλλά ακόμη και οι άλλοι έλεγχοι ρουτίνας μπορούν να βοηθήσουν να συνδεθείτε με την εγκυμοσύνη και να μάθετε περισσότερα για το τι να περιμένετε.

Μερικές ακόμη πρακτικές προτάσεις:

  • μάθετε πώς να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε το κάθισμα αυτοκινήτου (και εθελοντικά να διδάξετε άλλους)
  • βάλτε μαζί έπιπλα ή βάψτε το δωμάτιο του μωρού
  • πάρτε ένα μάθημα κατά τη γέννηση ή το θηλασμό με το σύντροφό σας
  • μιλήστε στον εργοδότη σας σχετικά με τις επιλογές άδειας
  • συσκευάστε την τσάντα του νοσοκομείου

Αναγνωρίστε ότι είστε σημαντικός για το μωρό σας

Θα υπάρξουν πολλές μικρές και μεγάλες στιγμές στην ζωή με το παιδί σας. Ο ρόλος σας είναι κρίσιμος για την εξέλιξη του, καθώς αποτελείτε πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση. Ανεξαρτήτως φύλου, το παιδί σας θα στηρίζεται σε εσάς, θα μιμείται τις πιο απλές κινήσεις σας και θα διδαχθεί τις αρχές που εσείς έχετε υιοθετήσει. Αναγνωρίστε τον ρόλο σας στην ζωή του κα πιστέψτε πως εσείς και η σύντροφός σας θα είστε το κέντρο του κόσμου για τα επόμενα χρόνια για το μωρό σας!

 

 

εγκυμοσύνηνέος πατέρας