Για ποιους λόγους αλλάζει το βάρος σας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Μπορεί να δείχνει διαφορετικά κιλά η ζυγαριά το πρωί σε σχέση με το απόγευμα ή το βράδυ; Κι όμως μπορεί. Αυτό μπορεί να οφείλετε σε διάφορους λόγους:

Η διατροφή σας

Η ισορροπία μεταξύ της ενέργειας (φαγητό) και της ενέργειας έξω (κάψιμο αυτών των θερμίδων) είναι ο λόγος που το βάρος σας ανεβαίνει και μειώνεται. Εάν προσλάβετε περισσότερα από όσα καίτε, παίρνετε βάρος — μερικές φορές αμέσως. Η απώλεια αυτού του βάρους μπορεί επίσης να είναι δύσκολη. Για να χάσετε 1 κιλό, λένε οι ειδικοί, το ισοζύγιο θερμίδων σας (τρώγοντας μείον την καύση) πρέπει να είναι 500 λιγότερες από το κανονικό κάθε μέρα για μια εβδομάδα.

Πώς ζυγίζετε τον εαυτό σας

Δεν μπορείτε απλώς να ανεβείτε στη ζυγαριά του μπάνιου σας και να περιμένετε μια μέτρηση κάθε φορά. Το δάπεδο στο οποίο κάθεται η ζυγαριά σας (θα πρέπει να είναι σε σκληρή επιφάνεια), ο τρόπος που στέκεστε (βάρος ακόμα και στα δύο πόδια) και τα ρούχα που φοράτε (ή δεν φοράτε) πρέπει να είναι συνεπή. Εάν όχι, μπορεί να δείτε πολύ διαφορετικούς αριθμούς.

Η κλίμακα που χρησιμοποιείτε

Όλοι γνωρίζουμε ότι μπορείτε να ανεβείτε σε μια ζυγαριά στο ιατρείο, να οδηγήσετε πίσω στο σπίτι, να ανεβείτε ξανά στη δική σας  ζυγαριά και να δείτε μεγάλη διαφορά. Οι κλίμακες διαφέρουν. Τα ψηφιακά είναι συνήθως πιο ακριβή. Όποιο τύπο κι αν χρησιμοποιείτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε μηδενίσει τη ζυγαριά σας πριν ανεβείτε.

Η ώρα που  ζυγίζεστε

Το πρωί είναι συνήθως η καλύτερη στιγμή για να έχετε την πιο ακριβή μέτρηση. Έχετε κοιμηθεί λίγο και πιθανότατα δεν είχατε πολλά να φάτε ή να πιείτε ακόμα. Όσο περνάει η μέρα, όμως, θα δείτε το βάρος να αλλάζει, ιδιαίτερα αν ζυγιστείτε μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

Ασκηση

Μερικοί αθλητές μπορούν να ρίξουν 6% έως 10% του σωματικού τους βάρους μετά από μία μόνο προπόνηση (που είναι κυρίως στον ιδρώτα). Η αλλαγή σας μπορεί να μην είναι τόσο δραστική.

Η υγεία σας 

Οι ασθένειες και οι ασθένειες μπορούν να επιφέρουν απροσδόκητη αλλαγή βάρους. Ο καρκίνος, ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και το κοινό κρυολόγημα μπορεί να έχουν κυματιστικές επιπτώσεις. Εάν χάσετε την όρεξή σας ή κατακρατήσετε νερό, αυτό μπορεί να γείρει τη ζυγαριά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν δείτε αλλαγές που δεν περιμένατε.

Το φάρμακο που παίρνετε

Πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών, των αντιισταμινικών και των οπιούχων, μπορούν να προκαλέσουν γρήγορη απώλεια βάρους. Άλλα φάρμακα, όπως η ινσουλίνη, τα αντικαταθλιπτικά και ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα, θα μπορούσαν να σας κάνουν να κερδίσετε βάρος γρήγορα. Πάντα να ρωτάτε το γιατρό σας για τις παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνετε, τόσο με συνταγή όσο και χωρίς ιατρική συνταγή.

Πίνουμε πολύ νερό

Ένα τέταρτο από αυτό ζυγίζει περίπου 2 κιλά. Εάν το πιείτε απλώς — και δεν ασκείστε — αυτό θα εμφανιστεί στη ζυγαριά αμέσως. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε το H2O. Μακροπρόθεσμα, το πόσιμο νερό (ειδικά αντί για ζαχαρούχα ποτά με πολλές θερμίδες) μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Δεν πίνουμε αρκετό νερό

Κάπου μεταξύ 55% και 75% του σώματός σας είναι νερό. Η πτώση κάτω από το φυσικό σας επίπεδο μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ή ξηροδερμία. Εάν πέσετε πολύ κάτω, μπορεί να έχετε πρόβλημα να σκεφτείτε ευθέως. Μπορεί επίσης να χάσετε βάρος απότομα. Αν δεν πίνετε αρκετά για να αντικαταστήσετε αυτά που χάνετε μέσα στην ημέρα, θα το δείξει η ζυγαριά.

Ο καθημερινός σας καφές

Μελέτες δείχνουν ότι το φλιτζάνι καφέ (ή τρία) μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο. Η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την όρεξή σας ή να κάψετε μερικές θερμίδες. Αλλά να είστε προσεκτικοί: Ένα ποτό με πολλές θερμίδες και λιπαρά μπορεί να ωθήσει τη ζυγαριά και αντίστροφα.

Αλάτι

Η υπερβολική ποσότητα του στη διατροφή σας είναι κακό για την καρδιά σας. Μπορεί επίσης να σας κάνει να κατακρατήσετε νερό. Αυτό μπορεί να αυξήσει το βάρος σας. Επιπλέον, τα άτομα με δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο τείνουν να τρώνε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ. Όλα αυτά είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.

Οι συνήθειες ύπνου σας

Μελέτες δείχνουν ότι το πόσο — ή πόσο λίγο — κοιμάστε μπορεί να αλλάξει το βάρος σας. Για παράδειγμα, μετά από άγρυπνες νύχτες, μπορεί να αισθάνεστε πιο πεινασμένοι από το συνηθισμένο. Αυτό μπορεί να σας κάνει να τρώτε μεγαλύτερα γεύματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η ηλικία σας 

Μπορεί να μην δείτε το βάρος σας να αλλάζει την ημέρα που θα γίνετε 30 (ή 40 ή 50). Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, πολλοί από εμάς παίρνουμε βάρος φυσικά (μπορεί να γίνουμε λιγότερο δραστήριοι ή να έχουμε άλλες αλλαγές όπως η εμμηνόπαυση). Μετά τα 60 περίπου, μπορεί να αρχίσετε να χάνετε την όρεξή σας (μπορεί να είναι πιο δύσκολο να μασήσετε ή να είστε άρρωστοι ή σε κατάθλιψη). Αυτό μπορεί να σας κάνει να χάσετε κιλά.

Η κατάσταση του μυαλού σας

Εάν ανεβαίνετε στη ζυγαριά μερικές φορές την ημέρα, να ξέρετε ότι συμβαίνουν αλλαγές. Μην ασχολείστε πολύ με αυτό και  κυρίως μην σας αγχώνει. Το να ζυγίζεστε καθημερινά για να είστε ενήμεροι για αυτά τα σκαμπανεβάσματα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος — ή τουλάχιστον να μείνετε σε απόσταση λίγων κιλών από αυτό.

 

 

περιττά κιλάζύγισμαζυγαριάκαθημερινό ζυγισμα βάρουςπαραπανίσια κιλά