Γιατί δεν πρέπε να “ανάβουμε” τον φούρνο μικροκυμάτων… άδειο

Ο φούρνος μικροκυμάτων σίγουρα μας εξυπηρετεί. Υπάρχουν όμως πράγματα που πρέπει να προσέχουμε κατά τη χρήση του και ένα από αυτά είναι η μη λειτουργία της συσκευής ενώ είναι κενή.

Ο φούρνος μικροκυμάτων βασίζεται σε ένα εξάρτημα που ονομάζεται μάγνητρο. Η ενέργεια που εκπέμπεται από το μάγνητρο προκαλεί τη δόνηση των μορίων του νερού κατά τη θέρμανση του φαγητού. Τα μικροκύματα περνούν μέσα από υλικά, όπως το γυαλί, αλλά όχι και από το μέταλλο, το οποίο τα αντανακλά και τα κάνει να “αναπηδούν” μέσα στο φούρνο.

Το νερό στις τροφές απορροφά την ενέργεια των μικροκυμάτων, εμποδίζοντάς την από το να “αναπηδήσει” στις μεταλλικές πλευρές του φούρνου μικροκυμάτων. Μόνο το νερό, ή αντικείμενα που περιέχουν νερό, όπως τα τρόφιμα, απορροφούν τα μικροκύματα.

Αλλά προσέξτε τι συμβαίνει όταν λειτουργείτε τον φούρνο άδειο. Στην αρχή δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα καθώς η καμπίνα, η πόρτα και ο δίσκος απορροφούν την περιττή ενέργεια. Όλα τα παραπάνω θα αρχίσουν να ζεσταίνονται, αλλά αρχικά δε θα συμβεί κάτι. Μετά από λίγα λεπτά όμως κάποιο από τα εσωτερικά του “στοιχεία” θα αρχίσει να υπερθερμαίνεται.

Τι θα γίνει αυτή η υπερβολική ενέργεια; Αρχίζει να ανακλάται στο μάγνητρο με αποτέλεσμα αυτό να θερμαίνεται πολύ. Αν ο φούρνος είναι καλής ποιότητας, τότε πιθανότατα θα πέσει κάποια εσωτερική του θερμική ασφάλεια πριν καταστραφεί κάτι.

Εάν όμως ο φούρνος είναι σχεδιασμένος ανεπαρκώς, θα αντιμετωπίσετε αυτό που ονομάζεται “θερμική διαφυγή”. Σε αυτό το σημείο, κάποιο τυχαίο εξάρτημα μέσα στον φούρνο θα αρχίσει να υπερθερμαίνεται. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι κάτι να διακόψει την πορεία προς την φωτιά! Υπάρχει όμως περίπτωση να πυρακτωθεί και να εξουδετερωθεί η μόνωση στην καλωδίωση, οπότε και θα προκληθεί πυρκαγιά!

Φούρνος μικροκυμάτωνΆδειος