Γιατί οι ηλικιωμένοι πρέπει να πάρουν σκύλο ή γάτα

Η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου, όπως ένας σκύλος ή μια γάτα, ειδικά για πέντε χρόνια ή περισσότερο, μπορεί να συνδέεται με βραδύτερη γνωστική παρακμή σε ηλικιωμένους ενήλικες, σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2022.

“Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ο δεσμός ανθρώπου-ζώου μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και του στρες”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Tiffany Braley, MD, MS, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στο Ανν Άρμπορ και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. “Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων μπορεί επίσης να προστατεύει από τη γνωστική παρακμή”.

Η μελέτη εξέτασε γνωστικά δεδομένα από 1.369 ηλικιωμένους ενήλικες με μέση ηλικία 65 ετών, οι οποίοι είχαν φυσιολογικές γνωστικές δεξιότητες κατά την έναρξη της μελέτης. Συνολικά το 53% κατείχε κατοικίδια ζώα και το 32% ήταν μακροχρόνιοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, που ορίζονται ως εκείνοι που είχαν κατοικίδια ζώα για πέντε χρόνια ή περισσότερο. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, το 88% ήταν λευκοί, το 7% ήταν μαύροι, το 2% ήταν ισπανόφωνοι και το 3% ήταν άλλης εθνικότητας ή φυλής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη μελέτη Health and Retirement Study, μια μεγάλη μελέτη των δικαιούχων του Medicare. Στην εν λόγω μελέτη, οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε πολλαπλά γνωστικά τεστ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά τα γνωστικά τεστ για να αναπτύξουν μια σύνθετη γνωστική βαθμολογία για κάθε άτομο, που κυμαίνεται από μηδέν έως 27. Η σύνθετη βαθμολογία περιελάμβανε κοινές δοκιμασίες αφαίρεσης, αριθμητικής καταμέτρησης και ανάκλησης λέξεων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις σύνθετες γνωστικές βαθμολογίες των συμμετεχόντων και εκτίμησαν τις συσχετίσεις μεταξύ των ετών ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων και της γνωστικής λειτουργίας.

Με την πάροδο έξι ετών, οι γνωστικές βαθμολογίες μειώθηκαν με βραδύτερο ρυθμό στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Η διαφορά αυτή ήταν ισχυρότερη μεταξύ των μακροχρόνιων ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων. Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, η μελέτη έδειξε ότι οι μακροχρόνιοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είχαν κατά μέσο όρο σύνθετη γνωστική βαθμολογία κατά 1,2 μονάδες υψηλότερη στα έξι χρόνια σε σύγκριση με τους μη ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα γνωστικά οφέλη που σχετίζονται με τη μακροχρόνια ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων ήταν ισχυρότερα για τους μαύρους ενήλικες, τους ενήλικες με πανεπιστημιακή μόρφωση και τους άνδρες. Ο Braley λέει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διερευνηθούν περαιτέρω οι πιθανοί λόγοι για αυτές τις συσχετίσεις.

“Καθώς το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία, οι πιθανές επιδράσεις της ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων που αντισταθμίζουν το άγχος θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν εύλογο λόγο για τα ευρήματά μας”, δήλωσε ο Braley. “Ένα ζώο συντροφιάς μπορεί επίσης να αυξήσει τη σωματική δραστηριότητα, η οποία θα μπορούσε να ωφελήσει τη γνωστική υγεία. Τούτου λεχθέντος, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά μας και να εντοπιστούν οι υποκείμενοι μηχανισμοί για αυτή τη συσχέτιση”.

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι η διάρκεια της ιδιοκτησίας κατοικίδιου ζώου αξιολογήθηκε μόνο σε ένα χρονικό σημείο, οπότε δεν ήταν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη ιδιοκτησία κατοικίδιου ζώου.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στην 74η Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που πραγματοποιείται δια ζώσης στο Σιάτλ, 2 έως 7 Απριλίου 2022 και εικονικά, 24 έως 26 Απριλίου 2022.