Η άσκηση στην μέση ηλικία έχει τα ίδια οφέλη με εκείνη που ξεκινά στην εφηβεία

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Jama Network Open. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 300.000 Αμερικανών ηλικίας από 50 έως 71 ετών.

Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και η διατροφή, διαπίστωσαν ότι τα άτομα μέσης ηλικίας, που ασκούνταν, είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία τα επόμενα χρόνια, σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνταν ποτέ.

Ωστόσο όταν οι ερευνητές εξέτασαν δέκα διαφορετικά μοτίβα άσκησης, διαπίστωσαν ότι οι άντρες και οι γυναίκες, που αύξησαν σταδιακά τη δραστηριότητά τους σε περίπου επτά ώρες την εβδομάδα, μέχρι την ηλικία των 40-61 ετών, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου τους από οποιαδήποτε αιτία στα χρόνια που ακολούθησαν περίπου κατά 35%.

Το όφελος ήταν παρόμοιο με αυτό, που παρατηρήθηκε στους ανθρώπους, που διατηρούσαν παρόμοια δραστηριότητα από την εφηβεία τους ή από την ηλικία των 20 ετών.

Παρόμοιες τάσεις εντοπίστηκαν, όταν η επιστημονική ομάδα εξέτασε τη σχέση μεταξύ των προτύπων άσκησης και δύο συγκεκριμένων αιτιών θανάτου, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η προστατευτική επίδραση της άσκησης δεν διαρκεί για πάντα. Οι άνθρωποι, που μείωσαν την άσκηση στη μέση ηλικία, διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, με εκείνους που δεν γυμνάστηκαν ποτέ.

“Αν υπήρξατε σωματικά δραστήριοι και σιγά – σιγά μειώνατε την άσκηση καθώς μεγαλώνατε, χάνετε πολλά από τα οφέλη, που γνωρίζουμε ότι σχετίζονται με την άσκηση”, υπογράμμισε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Pedro Saint-Maurice, από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ.

“Αν παραμείνετε ενεργοί ή συμμετέχετε σε κάποιο είδος άσκησης από τη νεανική σας ηλικία ως τη μέση ηλικία, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο θανάτου. Εάν δεν είστε σωματικά ενεργοί και φθάσετε στα 40-50 σας και αποφασίσετε να ασκηθείτε, μπορείτε ακόμη να απολαύσετε πολλά από τα οφέλη της άσκησης”.