Η χρήση κάνναβης έστω για μια φορά αλλάζει τον εγκέφαλο των εφήβων

Είναι η πρώτη μελέτη, που βρίσκει στοιχεία ότι η αύξηση του όγκου της γκρίζας περιοχής του εγκεφάλου στους εφήβους είναι πιθανή συνέπεια της, έστω και μεμονωμένης, χρήσης μαριχουάνας (ως την ηλικία των 14 ετών).

Αν και τα περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να φαίνονται χρήσιμα, στην πραγματικότητα δεν είναι. Και ο υπό συνεχή ανάπτυξη εφηβικός εγκέφαλος σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να μειώνει τον αριθμό των κυττάρων, καθώς προετοιμάζεται για την ενηλικίωση, απομακρύνοντας τις ανεπιθύμητες νευρωνικές συνδέσεις και επιτρέποντας την ενίσχυση σημαντικών δεσμών.

Στη μελέτη, ο μεγαλύτερος όγκος του εγκεφάλου συσχετίστηκε, επίσης, με ελαφρώς χειρότερη απόδοση IQ.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν να υποθέσουν ότι ένα-δυο τσιγάρα με κάνναβη δεν θα έχουν αντίκτυπο στον εγκέφαλο. Μία πιθανότητα, όμως, είναι να έχουν πραγματικά διαταράξει αυτή τη διαδικασία μείωσης των κυττάρων”, επεσήμανε ο επικεφαλής επιστήμονας, καθηγητής Hugh Garavan, από το Πανεπιστήμιο του Vermont.

Οι ερευνητές σάρωσαν τους εγκεφάλους 46 εφήβων από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίοι είχαν αναφέρει ότι έκαναν χρήση κάνναβης μια ή δυο φορές και στη συνέχεια σύγκριναν τα αποτελέσματα των εξετάσεων με εκείνα εφήβων, που δεν είχαν κάνει ποτέ ούτε “τζούρα”.

Η περίσσεια της γκρίζας ύλης βρέθηκε σε περιοχές του εγκεφάλου, που είναι γνωστό ότι διεγείρονται από την κάνναβη, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στην αμυγδαλή και στον ιππόκαμπο, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στην επεξεργασία των συναισθημάτων και της μνήμης.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με εκείνα παλιότερων μελετών.

Το 2017 δύο Ολλανδικές μελέτες, που παρακολούθησαν νεαρούς ενήλικες για μια περίοδο τριών ετών, δεν βρήκαν στοιχεία ότι η κάνναβη επηρέασε τη δομή του εγκεφάλου τους. Πρόσφατη έρευνα στην Αυστραλία με 120 μη χρήστες κάνναβης και σε 140 χρήστες, επίσης, δεν εντόπισε διαφορές.

Παρόλα αυτά όλοι οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν ότι ο συγκεκριμένος τομέας έρευνας είναι σημαντικός και σίγουρα αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω.