Η καλή φυσική ισορροπία «κάνει τη ζωή να αξίζει»!

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, συχνά παραβλέπουν το θέμα της ισορροπίας. Αυτή είναι μια κρίσιμη παράλειψη. Η καλή ισορροπία είναι αναπόσπαστο μέρος της φυσικής κατάστασης και το κλειδί για να ζήσετε μια μακρά ζωή , σύμφωνα με έρευνα. Είναι ένα σημαντικό θέμα για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Οι ηλικιωμένοι επηρεάζονται περισσότερο από την κακή ισορροπία. Οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία τραυματισμού και θανάτου για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, με σχεδόν το 30% αυτής της ηλικιακής ομάδας να αναφέρει τουλάχιστον μία πτώση το 2018, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Αλλά και οι νεότεροι ενήλικες συχνά σκοντάφτουν.

Το σαράντα οκτώ τοις εκατό των νεαρών ενηλίκων ανέφερε ότι έπεσε τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια μιας μελέτης 16 εβδομάδων. Οι πτώσεις συνέβαιναν πιο συχνά κατά τη διάρκεια του περπατήματος και των αθλητικών δραστηριοτήτων, με τις γυναίκες που συμμετέχουν στη μελέτη να αναφέρουν περισσότερες πτώσεις και τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώση από τους άνδρες.

Οι πτώσεις τα δύο προηγούμενα χρόνια αναφέρθηκαν από το 18% των νεαρών ενηλίκων (ηλικίας 20 έως 45 ετών) σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Public Health. Αυτός ο αριθμός σε σύγκριση με το 21% των μεσήλικων ενηλίκων (46 έως 65) που ανέφεραν πτώσεις και το 35% των άνω των 65 ετών. προβλήματα και φυσιολογικές αλλαγές.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία σας εκτός ηλικίας, όπως φάρμακα, αλλαγές όρασης, νευροπάθεια των ποδιών, εγκεφαλικές βλάβες, παχυσαρκία και γενική έλλειψη φυσικής κατάστασης. Ακόμα κι αν δεν έχετε παράγοντες κινδύνου, απλώς παραμελώντας να εργαστείτε τακτικά για την ισορροπία σας θα οδηγήσει σε αυξημένη αστάθεια.

Αξιολόγηση και βελτίωση της ισορροπίας

Για να δείτε αν η ισορροπία σας είναι στην καλή “πλευρά”, ακολουθούν τρεις δοκιμές που μπορείτε να δοκιμάσετε . Πριν το κάνετε, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ασφαλές περιβάλλον σε περίπτωση που πέσετε.

  • Σταθείτε με τα πόδια ενωμένα, τους αστραγάλους να αγγίζουν και τα χέρια διπλωμένα στο στήθος σας. Θα πρέπει να μπορείτε να σταθείτε σε αυτή τη θέση, με τα μάτια σας κλειστά, για 60 δευτερόλεπτα. Μπορείτε επίσης να κάνετε το ίδιο τεστ τοποθετώντας το ένα πόδι ακριβώς μπροστά από το άλλο. Θα πρέπει να μπορείτε να σταθείτε 38 δευτερόλεπτα και στις δύο πλευρές.
  • Σταθείτε στο ένα πόδι, χωρίς το άλλο σας πόδι να αγγίζει το όρθιο πόδι σας. Όσοι είναι κάτω των 60 ετών θα πρέπει να μπορούν να στέκονται σε αυτή τη στάση για 29 δευτερόλεπτα με τα μάτια τους ανοιχτά και 21 δευτερόλεπτα με κλειστά. Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω θα πρέπει να μπορούν να μετρούν 22 δευτερόλεπτα και 10 δευτερόλεπτα, αντίστοιχα.
  • Σταθείτε στο ένα πόδι με τα χέρια σας στους γοφούς σας, τοποθετώντας το άλλο πόδι στο εσωτερικό του γονάτου σας. Σηκώνοντας τη φτέρνα του ποδιού σας από το πάτωμα, θα πρέπει να είστε σε θέση να παραμείνετε σταθεροί και όρθιοι για 25 δευτερόλεπτα.

Αν αποτύχατε σε κάποιο από αυτά τα τεστ, μην απελπίζεστε. Με λίγη εξάσκηση, μπορείτε να ανακτήσετε – και να βελτιώσετε – τις εξισορροπητικές σας δεξιότητες. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να εξασκηθείτε σε ένα κράτημα ισορροπίας με ένα πόδι σε κάθε πόδι.  Εξασκηθείτε να στέκεστε δίπλα σε μια καρέκλα ή σε κάτι που μπορείτε να πιάσετε αν δεν είστε σταθεροί.

Το περπάτημα στις σκάλες είναι ένας άλλος εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε την ισορροπία σας,  καθώς μέρος της καλής ισορροπίας βρίσκεται σε ένα δυνατό κάτω μέρος του σώματος.  Ακόμα, μπορείτε να χορέψετε, να πηδήξετε, να περπατήσετε στο πλάι ή προς τα πίσω ή να σταθείτε στις μύτες των ποδιών ή στις φτέρνες σας   Το πιο σημαντικό είναι να αμφισβητείτε συνεχώς την ισορροπία σας!

 Η ισορροπία βελτιώνεται αρκετά γρήγορα με λίγη εξάσκηση. Και οι ασκήσεις θα σας αποφέρουν οφέλη σε οποιαδήποτε ηλικία, είτε είστε παιδί είτε στα 90 σας.

 Η καλή ισορροπία βελτιώνει τη γενική σας κινητικότητα, έτσι θα κινείστε περισσότερο και οι μύες και τα οστά σας θα δυναμώσουν.  Είναι καλό για τη μακροζωία και τη γενική υγεία και κάνει τη ζωή να αξίζει να τη ζεις.

ισορροπία