Η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα

Σύμφωνα με μελέτες, η  διατροφή που αποτελείται από άπαχα κρέατα, λαχανικά, φρούτα, όσπρια,  ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε διατροφικά πρότυπα αναθεωρώντας συστηματικά 153 μελέτες παρατήρησης στις οποίες συμμετείχαν 6 εκατομμύρια άτομα από 28 χώρες με υψηλά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης. Το ευρύ φάσμα των διατροφών που μελετήθηκαν, χαρακτηρίστηκε από μακροθρεπτικά συστατικά και συσχετίστηκε με θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Η παρακολούθηση ήταν από 4 έως 25 χρόνια.

Τα διατροφικά πρότυπα που σχετίζονται με χαμηλότερη θνησιμότητα σε ποσοστό 10-15%,  είναι αυτά που έχουν τροφές με θρεπτικά συστατικά, όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και άπαχο κρέας.   Ορισμένα από αυτά τα πρότυπα χαρακτηρίστηκαν ως μεσογειακές ή DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) δίαιτες.

Αντίθετα, τα διατροφικά πρότυπα με υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, σάκχαρα, γαλακτοκομικά με λιπαρά και κορεσμένα λίπη, σχετίστηκαν με αυξημένη θνησιμότητες (από όλες τις αιτίες).

Τα αποτελέσματα της μελέτης, οδηγούν κυρίως στην μεγάλη σημασία των συμβουλών των ειδικών για το είδος της διατροφής που πρέπει να ακολουθεί ο άνθρωπος σήμερα, ενώ τα δεδομένα αυτά, μπορούν να οδηγήσουν τους γιατρούς στο να παρέχουν διατροφική καθοδήγηση .

 

English LK et al. Evaluation of dietary patterns and all-cause mortality: A systematic review. JAMA Netw Open 2021 Aug 2; 4:e2122277.

μείωση θνησιμότηταςθνησιμότηταδιατροφή και θνησιμότηταυγιεινή διατροφή