Ηλικία και ακράτεια ούρων στις γυναίκες: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αν αισθάνεστε περισσότερες ξαφνικές παρορμήσεις να τρέξετε στην τουαλέτα καθώς μεγαλώνετε, δεν είστε οι μόνοι. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης (OAB). Επιπλέον, η παχυσαρκία και οι πολλαπλές γεννήσεις θέτουν μια γυναίκα σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ακράτεια ούρων λόγω στρες (SUI). Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται σήμερα online στο Menopause, το περιοδικό της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής (NAMS).

Τα συμπτώματα ακράτειας ούρων είναι κοινά στις γυναίκες και συνήθως επιδεινώνονται καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επιπολασμός της ακράτειας ούρων είναι 17,1% στις γυναίκες ηλικίας 20 ετών και άνω και 38% στις γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Έχουν διεξαχθεί πολλαπλές μελέτες σχετικά με  προβλήματα ούρησης που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας. Ωστόσο, αυτή είναι η μεγαλύτερη γνωστή μελέτη, με δεδομένα από περισσότερες από 12.000 γυναίκες. Στόχος της νέας αυτής μελέτης ήταν να διερευνήσει τον επιπολασμό και τους παράγοντες που σχετίζονται με τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης.

Αν και η μελέτη έδειξε σημαντική συσχέτιση της ακράτειας σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 ετών και της μετεμμηνοπαυσιακής κατάστασης, κατέδειξε επίσης ότι  τα συμπτώματα, ενδέχεται να γίνονται λιγότερο συχνά μετά την εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματα ακράτειας ούρων λόγω πίεσης, ωστόσο, φάνηκε ότι αυξάνονται ως αποτέλεσμα του υψηλού δείκτη μάζας σώματος και του αριθμού των φορών που έχει γεννήσει μια γυναίκα. Άλλοι παράγοντες που μελετήθηκαν ήταν η κατάσταση του καπνίσματος, το ιστορικό διαβήτη, η υστερεκτομή και η χρήση ορμονοθεραπείας. Οι ερευνητές προτείνουν να διεξαχθούν πρόσθετες μελέτες για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ του χρόνου από την εμμηνόπαυση και των συμπτωμάτων ΟΑΒ κατά την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο άρθρο “Prevalence and factors associated with overactive bladder and stress urinary incontinence in the Japan Nurses’ Health Study”.

“Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει πόσο συχνή είναι η ακράτεια ούρων στις γυναίκες, με σχεδόν μία στις πέντε Γιαπωνέζες να αναφέρουν ακράτεια ούρων που σχετίζεται με ΟΑΒ ή SUI τον τελευταίο μήνα. Οι γυναίκες μέσης ηλικίας επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από SUI (18,2% σε γυναίκες ηλικίας 50 έως 54 ετών). Δεδομένης της σημαντικής αρνητικής επίδρασης στην ποιότητα ζωής και της ύπαρξης αποτελεσματικών στρατηγικών για τη διαχείριση αυτών των επαχθών συμπτωμάτων, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ρωτούν συστηματικά τις γυναίκες για την ακράτεια ούρων”, αναφέρει η Δρ Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της NAMS.

 

Τύποι ακράτειας ούρων

Η ακράτεια ούρων μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε διάφορους τύπους:

  • Ακράτεια ούρων από στρες. Με την ακράτεια ούρων από στρες  η απώλεια ούρων προκαλείται από δραστηριότητα που ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, π.χ. βήχας, φτάρνισμα, τρέξιμο, σήκωμα, άσκηση. Ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ούρων, π.χ. το να βάλετε το κλειδί στην πόρτα κατά την άφιξή σας στο σπίτι, τρεχούμενο νερό, πλύσιμο χεριών, κρύος καιρός. Ο όγκος της απώλειας ούρων ποικίλλει και κυμαίνεται από μερικές σταγόνες έως την πλημμύρα (όταν μπορεί να χαθεί ολόκληρος ο όγκος της ουροδόχου κύστης). Η επείγουσα ακράτεια ούρων συνήθως συνδέεται με μια πιο συχνή επιθυμία για ούρηση τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα (ονομάζεται επίσης νυκτουρία )
  • Επιτακτική ακράτεια ούρων.  Στην επείγουσα ακράτεια ούρων (UUI), η απώλεια ούρων σχετίζεται με μια ξαφνική και έντονη επιθυμία ούρησης και συχνά εμφανίζεται διαρροή στο δρόμο προς την τουαλέτα. Ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ούρων, π.χ. το να βάλετε το κλειδί στην πόρτα κατά την άφιξή σας στο σπίτι, τρεχούμενο νερό, πλύσιμο χεριών, κρύος καιρός.  Η επείγουσα ακράτεια ούρων (UUI) προκαλείται από την υπερδραστηριότητα του εξωστήρα, δηλαδή ο μυς της ουροδόχου κύστης (επίσης γνωστός ως εξωστήρας μυς) συσπάται εκτός του εκούσιου ελέγχου ενός ατόμου. Αυτή η σύσπαση της ουροδόχου κύστης συμβαίνει συνήθως σε χαμηλούς όγκους κύστης και με μικρή προειδοποίηση, σε αντίθεση με μια κανονική σύσπαση των μυών της ουροδόχου κύστης.
  • Μικτή ακράτεια ούρων (και οι δύο παραπάνω μαζί).  Η μικτή ακράτεια ούρων είναι ένας συνδυασμός ακράτειας ούρων από στρες  και επείγουσας ακράτειας ούρων. Πολλοί άνθρωποι θα διαπιστώσουν ότι το ένα ή το άλλο σύμπτωμα κυριαρχεί και είναι πιο ενοχλητικό και απαιτεί θεραπεία πρώτα.
  • Ακράτεια υπερχείλισης ούρων.  Η ακράτεια υπερχείλισης ούρων εμφανίζεται όταν η κύστη δεν αδειάζει πλήρως και είναι χρόνια υπερβολικά διατεταμένη. Η ακράτεια υπερχείλισης δεν τείνει να εμφανίζεται εκτός εάν η κένωση της ουροδόχου κύστης είναι πολύ κακή με όγκους 300 ml ή περισσότερους να συγκρατούνται στην κύστη μετά την ούρηση. Η ακράτεια υπερχείλισης μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη αίσθηση πληρότητας της κύστης και αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης. Εμφανίζεται συχνότερα σε περίπτωση απόφραξης της εκροής ούρων (π.χ. σε άνδρες με διεύρυνση του προστάτη) και σε άνδρες και γυναίκες με κακή λειτουργία των μυών της ουροδόχου κύστης (π.χ. λόγω αλλαγών γήρανσης στον μυ της ουροδόχου κύστης).
  • Λειτουργική ακράτεια. Σε περιπτώσεις λειτουργικής ακράτειας, ακούσια απώλεια ούρων μπορεί να προκληθεί από σωματικούς περιορισμούς (π.χ. κακή κινητικότητα και αδυναμία γρήγορης πρόσβασης στην τουαλέτα) ή γνωστικούς περιορισμούς (π.χ. εξασθένηση της μνήμης που σχετίζεται με άνοια) που οδηγούν σε αδυναμία κανονικής τουαλέτας.

Διαβάστε ακόμα: 

Οι “θαυματουργές” ασκήσεις για την αντιμετώπιση της ακράτειας και την “επανεκπαίδευση” της ουροδόχου κύστεως

 

ακράτεια ούρωνfront-storiesαπώλεια ούρωνακράτεια ούρων στις γυναίκες