Και οι φρουτοχυμοί στο “εδώλιο” για πρόωρο θάνατο

Οι φυσικοί φρουτοχυμοί κάνουν καλό στην υγεία, έτσι νομίζαμε τουλάχιστον. Πλέον ενοχοποιούνται κι αυτοί για πρόωρο θάνατο, ακόμη περισσότερο κι από τα αναψυκτικά.

Τα νέα ανησυχητικά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Medical Association (JAMA), προέκυψαν μετά από μελέτη σε 13.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, μέσης ηλικίας 64 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, ένα μεγάλο ποτήρι γεμάτο χυμό κάθε μέρα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά σχεδόν ένα τέταρτο.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η περιεκτικότητα τέτοιων ροφημάτων σε φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και να διεγείρει τις ορμόνες, που προάγουν την εναπόθεση λίπους γύρω από τη μέση – παράγοντες και οι δύο, που μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες πιθανότητες καρδιακής νόσου και διαβήτη.

Η έρευνα σύγκρινε για πρώτη φορά 100% φυσικούς χυμούς φρούτων με ζαχαρώδη ποτά τύπου κόλα και λεμονάδα.

Όλα τα ζαχαρώδη ποτά συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου. Όμως, ειδικότερα, ένα ποτήρι 340 ml ροφήματος με ζάχαρη συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 6% στη μελέτη.

Η κατανάλωση ανάλογης ποσότητας φρουτοχυμού συνδέθηκε με αύξηση της πρόωρης θνησιμότητας κατά 24%.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα και από το Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη δήλωσαν ότι ο αντίκτυπος δεν φαίνεται να οφείλεται μόνο στην επίδραση των ποτών στην παχυσαρκία.

Στα έξι χρόνια, που κράτησε η μελέτη, 1.000 άτομα πέθαναν από διάφορες αιτίες.

Ως επί το πλείστον οι συμμετέχοντες στη μελέτη προσλάμβαναν το 8,4% των καθημερινών τους θερμίδων από ζαχαρούχα ποτά και το 4% από 100% φυσικούς φρουτοχυμούς.

Οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι είναι προτιμότερο να φρούτα να καταναλώνονται σε κομμάτια και όχι σε μορφή χυμού. Αλλιώς η ποσότητα του καθημερινού φρουτοχυμού να μην ξεπερνάει εκείνη ενός μικρού ποτηριού.

 

ζαχαρώδη ποτάφρουτοχυμοί