Κακή διατροφή και εξτρά κιλά τον πρώτο χρόνο σπουδών για τους νέους

Τον πρώτο χρόνο στο Πανεπιστήμιο οι φοιτητές δεν τρέφονται σωστά και παίρνουν βάρος, περισσότερο από ό,τι οι νέες φοιτήτριες. Τα νέα στοιχεία δημοσιεύονται στο PLOS ONE.

Όλη την σχολική χρονιά, αλλά και νωρίτερα, οι μαθητές διάβαζαν σκληρά για να περάσουν σε κάποια σχολή και να σπουδάσουν. Μένοντας με τους γονείς συνήθως δεν τους έλειπε η φροντίδα και τα ισορροπημένα γεύματα. Μπαίνοντας στο Πανεπιστήμιο, όμως, αυτό αλλάζει, ειδικά αν ο φοιτητής πάει για σπουδές σε άλλη πόλη, μακριά από το σπίτι του.

Η φοιτητική ζωή με ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται – ξενύχτια για πάρτι και για διάβασμα, κακή διατροφή, αλκοόλ και κάπνισμα σε πολλές περιπτώσεις – επιφέρει αλλαγές στη ζυγαριά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brock στον Καναδά, με επικεφαλής τον Kayleigh Beaudry, επισημαίνουν ότι οι στρατηγικές και οι παρεμβάσεις, που αφορούν στους νεαρούς φοιτητές, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες κατά τη μετάβαση στο Πανεπιστήμιο.

Σε όλο τον κόσμο τα ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας αυξάνονται. Τα χρόνια μετά την εφηβεία είναι κρίσιμα για το σωματικό βάρος, όταν οι νέοι μπουν σε μια ρουτίνα και υιοθετήσουν συνήθειες στον τρόπο ζωής τους, που μπορεί να διατηρηθούν στην ενηλικίωση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 229 πρωτοετείς φοιτήτριες και 72 πρωτοετείς φοιτητές. Διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε μεταξύ των φοιτητών, όπως και η κατανάλωση ντόνατς και τηγανητού κοτόπουλου, ενώ μειώθηκε δραστικά η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Τόσο οι φοιτητές όσο και οι φοιτήτριες πήραν κιλά, αλλά τα αγόρια πάχυναν περισσότερο από τα κορίτσια.

Η μέση αύξηση βάρους ήταν 3,8 κιλά για τους φοιτητές και 1,8 κιλά για τις φοιτήτριες, με τον δείκτη μάζας σώματος να αυξάνεται επίσης. Η, δε, περιφέρεια μέσης αυξήθηκε κατά 2,7 εκατοστά στα αγόρια και 1,1 εκατοστά στα κορίτσια.

 

 

κακή διατροφήΠανεπιστήμιοφοιτητές