Κακοσμία στόματος: 5 τρόποι αντιμετώπισης (βίντεο)

Η κακοσμία του στόματος είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση και φαίνεται να εμφανίζεται σε 2 στους 10 ενήλικες. Τα αίτια συνήθως εντοπίζονται στην κακή στοματική υγιεινή και στην ανάπτυξη βακτηρίων που αυτή συνεπάγεται. Καλό είναι σε περίπτωση που παρατηρείται παρατεταμένα, να συμβουλευόμαστε ειδικό, καθώς μπορεί να οφείλεται σε σοβαρότερα αίτια.

Αποτελεί μία δυσάρεστη κατάσταση, η οποία προκαλεί αμηχανία και άγχος, όμως υπάρχουν μερικοί τρόποι να αντιμετωπιστεί.

  • Σωστή ενυδάτωση : η ανεπαρκής ενυδάτωση οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή σάλιου και ξηρότητα του στόματος. Το περιβάλλον αυτό ευνοεί την εμφάνιση της κακοσμίας. Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερού την ημέρα, όχι μόνο για την πρόληψη της κακοσμίας του στόματος, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού.
  • Καραμέλες και τσίχλες χωρίς ζάχαρη: οι γνωστές σε όλους παστίλιες μέντας και οι αντίστοιχες τσίχλες περιέχουν ποσότητες ζάχαρης, που στο περιβάλλον του στόματος ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, οδηγώντας σε κακοσμία. Προτιμούμε τσίχλες και παστίλιες με μέντα ή δυόσμο, χωρίς ζάχαρη.
  • Πράσινο τσάι: Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά και γνωστά. Οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες δρουν θετικά στο στόμα, περιορίζοντας τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία.
  • Καθαρισμός γλώσσας: Τα καθαριστικά γλώσσας είναι σχεδόν 7% πιο αποτελεσματικά από τις οδοντόβουρτσες και συμβάλλον σημαντικά στην διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στο στόμα μας.
  • Σωστή στοματική υγιεινή: Πλένουμε μετά από κάθε γεύμα τα δόντια μας και χρησιμοποιούμε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα οδοντικό νήμα, για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων των τροφών.

Δείτε το βίντεο

Πηγή: Webmd

Δείτε επίσης

κακοσμια στοματος