Κάλιο: Γιατί το σώμα μας το χρειάζεται και από ποιες τροφές θα το πάρετε;

Είναι ενδιαφέρον ότι μια πλούσια σε κάλιο δίαιτα συνδέεται με πολλά ισχυρά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της κατακράτησης νερού, στην προστασία από το εγκεφαλικό επεισόδιο και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και των νεφρών

Το κάλιο είναι το 3ο πιο απαραίτητο μέταλο που βοηθά το σώμα να ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών στο σώμα.  Περίπου το 98% του καλίου βρίσκεται στα κύτταρ. Το 80% στα μυϊκά ενώ το άλλο 20% βρίσκεται στα οστά, το ήπαρ και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ποιες τροφές έχουν περισσότερο κάλιο από την μπανάνα;

Από την καρδιά μέχρι τα νεφρά, τους μύες και τα νεύρα, όλος ο οργανισμός μας χρειάζεται κάλιο για να λειτουργήσει σωστά.

Το κάλιο παίρνει ο οργανισμός από τα τρόφιμα.  Και όλοι γνωρίζουμε βέβαια ότι η μπανάνα είναι πλούσια, μιας και μία μεσαία μπανάνα έχει 422mg κάλιο.

Όμως, υπαρχουν και άλλες τροφές που μνορούν να προμηθεύσουν στον οργανισμό αυτό το πολύτιμο συστατικό

Φασόλια Lima: Υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και ίνες. Χαμηλά σε ζάχαρη και λιπαρά. Βάλτε τα στο νερό το βράδυ για να τα καταναλώσετε την επόμενη ημέρα, θα σας βοηθήσουν στην πέψη ή βράστε τα 2, 3 λεπτά και αφήστε τα στο νερό για μερικές ώρες.

Πατάτα: χαμηλή σε θερμίδες και λιπαρά. Καλή πηγή βιταμινών Β1, Β3 και Β6. Προτιμήστε να τις φάτε υγιεινά σαν μέρος μιας σαλάτας, ή γεμιστές με μπρόκολο και light τσένταρ ή χαμηλών λιπαρών cottage.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα (637 mg/ ½ φλυτζανι):  εχουν πολλές ίνες και πάνε πολύ με καρύδια, τυρί και γιαούρτι.

Αβοκάντο (690 mg) Παρότι δεν είναι γλυκά, είναι φρούτα και όχι λαχανικά.  Ακόμα και αν δεν το φάτε ολόκληρο, θα σας δώσει καλή δόση από κάλιο μαζί με βιταμίνες Α, C και Ε.  Επίσης μπορούν να σας βοηθήσουν να χαμηλώσετε την χοληερόλη.

Καρπούζι (640mg) Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερα σε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα.  Περιέχει νερό και σας κρατάει ενυδατωμένος και είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά όπως λυκοπένιο

Ηλιόσποροι: 480 mg :  Ένα εύκολο σνακ αν βιάζεστε το πρωί ή συνοδευτικό στην σαλάτα σας που θα σας γεμίσει πρτείνη και βιταμίνη Β.  Να θυμάστε να επιλέγετε τα ανάλατα

Μαγειρεμένο σπανάκι Προφανώς κάτι ήξερε ο Ποπάυ και το επέλεγε όταν ήθελε να αποκτήσει δύναμη. Εκτός από κάλιλο, τα το σπανάκι έχει μαγνηήσιο, σίδηρο, ίνες, ακόμα και βιταμίνη C. Είναι χαμηλό σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά.  Μπορειτε να το σωτάρετε με κρεμύδια και σκόρδο και να συνοδεύσετε ένα πιάτο σας ή ανακατέψτε το με αυγά  σε μία υγιεινή ομελέτα.

Κολοκύθα: Πλούσια σε ίνες, βιταμίνη C και Β6 καθώς και συστατικά που λέγονται καροτενοειδή (και δίνουν αυτό το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα).  Κόψτε τη σε κομμάτια και ψήστε τη στο φούρνο για 1 ώρα.

ΣταφίδεςΠροσθέστε τις στη σαλάτα, σε πιάτα με λαχανικά, στα γλυκά ή απλά φάτε τις σαν σνακ. Προσοχή όμως γιατί έχουν αρκετή ζάχαρη, περίπου 58 γραμμάρια στο μισό φλυτζάνι, δηλαδή περίπου στις 260 θερμίδες.

Αποφλοιωμένες ντομάτες : Χρησιμοποιείστε τις για σάλτσα για τα μακαρόνια ή για τα τακος.  Θα προσθέσετε μια γερή δόση λυκοπένιο στον οργανισμό σας που θα σας προστατέυσει από ασθένειες και την υψηλή χοληστερίνη.

Σολωμός Atlantic:  Να επιλέγετε αύτο το είδος γιατί εχει περισσότερο κάλιο. Όπως και να το μαγειρέψετε είναι ένα τέλειο πρωτεινούχο γεύμα με ομεγα-3 για την καρδιά,.  Κι αν περισσέψει, ρίξτε το σε μία φρέσκια σαλάτα την επόμενη μέρα.

Χυμός πορτοκάλι: Όλοι αγαπούν έναν δροσερό χυμό ορτοκάλι. Αν σας αρέσει να τρώτε και το φρύτο,  επιλέξτε 2 πορτοκάλια, θα σας δώσει τις φτικές ίνες που χρειάζεστε. Έτσι ή αλλιώς, εκτός από το κάλιο, θα πάρετε και την απαραίτητη βιταμίνη C.

 

 

 

 

 

 

κάλιοτρόφιμα με κάλιο