Καθισιό με καθισιό διαφέρει. Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο

Εδώ και χρόνια ακούμε ότι το καθισιό, η έλλειψη κίνησης και άσκησης, δηλαδή, συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας. Όμως δεν έχουν όλα τα είδη καθισιού την ίδια επιβάρυνση.

Το “άραγμα” μπροστά από την τηλεόραση φαίνεται ότι είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία της καρδιάς και για τον πρόωρο θάνατο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή συμπεριφορικής ιατρικής Κιθ Ντίαζ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, μελέτησαν σχεδόν 3.600 ανθρώπους για οκτώμισι χρόνια.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο χρόνο περνούσαν καθιστοί, είτε βλέποντας τηλεόραση, είτε στη δουλειά, αλλά και πόσο χρόνο διαρκούσε η σωματική άσκηση που έκαναν, αν έκαναν.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έβλεπαν πάνω από τέσσερις ώρες τηλεόραση την ημέρα, είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών περιστατικών και θανάτου, σε σύγκριση με εκείνους που κάθονταν λιγότερες από δύο ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Αντίθετα, εκείνοι που κάθονταν περισσότερο στο γραφείο για δουλειά είχαν τα ίδια ποσοστά κινδύνου για την υγεία τους με όσους παρακολουθούσαν λιγότερο τηλεόραση.

Έστω κι έτσι, πάντως, η σωματική άσκηση μέτριας έως μεγάλης έντασης μπορεί να αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις επιβλαβείς επιπτώσεις της πολύωρης τηλεθέασης.

Δεν βρέθηκε ιδιαίτερα αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος για όσους έβλεπαν πάνω από τέσσερις ώρες τηλεόραση, αλλά παράλληλα ασκούνταν για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

 

καθισιότηλεόραση