Κολπικός καθαρισμός με ατμό; Προκάλεσε εγκαύματα 2ου βαθμού

Οι γυναικολόγοι προειδοποιούν: Ο κολπικός καθαρισμός με ατμό είναι μια θεραπεία επικίνδυνη. Μια 62χρονη έπαθε εγκαύματα 2ου βαθμού στην ευαίσθητη περιοχή, στην προσπάθειά της να “φρεσκάρει” τον κόλπο της.

Το περιστατικό αναφέρει το Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada.

Η γυναίκα υπέφερε από αιμορραγία, λόγω κολπικής πρόπτωσης (μια κατάσταση, στην οποία ένα ή περισσότερα όργανα της λεκάνης, όπως η μήτρα ή η ουροδόχος κύστη, γλιστράνε από τη θέση τους και διογκώνονται στον κόλπο). Πίστευε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αποφύγει τη χειρουργική επέμβαση.

Στο λεγόμενο “v-steaming” η γυναίκα είναι καθιστή πάνω από ένα μπολ με καυτό νερό, εμπλουτισμένο με βότανα, προκειμένου να καθαρίσει και να ανανεώσει τον κόλπο της.

Η θεραπεία – γνωστή και ως Yoni steaming – ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε σπα στην Αμερική το 2010, αλλά σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής έχει παράδοση πολλών ετών και θεωρείται ένα κι ένα για αποτοξίνωση.

Μόλις άρχισε να τη διαφημίζει η Gwyneth Paltrow, αλλά και μοντέλα, όπως η Chrissy Teigen, η ζήτηση απογειώθηκε.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα ιατρικά στοιχεία ότι ο κολπικός καθαρισμός με ατμό κάνει, όντως, καλό στην υγεία, όπως, για παράδειγμα, στον κατευνασμό των πόνων της περιόδου ή στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Η Dr Vanessa Mackay, σύμβουλος και εκπρόσωπος τύπου του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων – Γυναικολόγων, λέει ότι είναι μύθος το ότι ο κόλπος απαιτεί εκτεταμένο καθαρισμό ή θεραπεία και συνιστά τη χρήση απλών σαπουνιών χωρίς άρωμα και μόνο στην εξωτερική περιοχή του αιδοίου.

«Ο κόλπος περιέχει καλά βακτήρια, τα οποία είναι εκεί για να τον προστατεύουν», εξήγησε.

“Ο ατμός μπορεί να επηρεάσει την υγιή αυτή ισορροπία των βακτηρίων και των επιπέδων του pH και να προκαλέσει ερεθισμό, λοίμωξη και φλεγμονή. Επιπλέον θα μπορούσε να κάψει το ευαίσθητο δέρμα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα”.

Η συγγραφέας τους άρθρου Dr Magali Robert είπε ότι η τραυματισμένη γυναίκα προσπάθησε να καθαρίσει τον κόλπο της, ακολουθώντας τις συμβουλές ενός Κινέζου παραδοσιακού γιατρού.

Έτσι κάθισε πάνω από το βραστό νερό για 20 λεπτά δύο διαδοχικές ημέρες, πριν πάει στα Επείγοντα τραυματισμένη.

 

 

εγκαύματακολπικός καθαρισμός με ατμό