Κολύμπι και αδυνάτισμα: Δεν σχετίζονται όπως νομίζαμε

Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι το κολύμπι είναι μια πρώτης τάξεως άσκηση, που συμβάλλει στο αδυνάτισμα. Υπάρχει, όμως, μια “παγίδα”, όπως εντόπισαν ερευνητές στην Ταϊβάν.

Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να τονώσει την όρεξη και να αποτρέψει την απώλεια βάρους. Η νέα μελέτη εξέτασε τις καλύτερες ασκήσεις για άτομα, που γεννιούνται με γονίδια παχυσαρκίας, τα οποία τους καθιστούν πιο επιρρεπείς στο να παίρνουν βάρος, επειδή τα σώματά τους αποθηκεύουν λίπος ή τα κάνει να αισθάνονται πιο πεινασμένα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 40-70% της διακύμανσης του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στον πληθυσμό οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και περισσότερα από 400 διαφορετικά γονίδια σχετίζονται με το υπερβολικό σωματικό βάρος και με την παχυσαρκία.

Μόνο μια χούφτα γονιδίων έχει σημαντικό αντίκτυπο – όπως το MC4R, που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται υπερβολικά πεινασμένοι – και την έχει ένας στις 2000 ανθρώπους.

Ωστόσο οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσαρμόσουν την άσκησή τους στα γονίδιά τους και να αποφεύγουν το κολύμπι, αν γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία κυριαρχεί έντονα στην οικογένεια.

Η Dr Wan-Yu Lin, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, δήλωσε: “Οι ασκήσεις σε κρύο νερό, όπως η κολύμβηση, μπορούν να αυξήσουν ιδιαίτερα την όρεξη και την πρόσληψη τροφής”.

Το τζόγκινγκ βρέθηκε να είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσουν βάρος τα άτομα με «γονίδια παχυσαρκίας».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ορειβασία, το περπάτημα, το γρήγορο περπάτημα, ορισμένοι τύποι χορού και κάποια είδη γιόγκα είναι επίσης καλές μορφές άκησης για τους ανθρώπους με προδιάθεση να παχαίνουν.

Αλλά η ποδηλασία, το κολύμπι, το stretching και τα παιχνίδια όπως το Dance Dance Revolution, δεν αντισταθμίζουν τις γενετικές επιδράσεις της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Genetics, ανάλυσε δεδομένα υγείας από 18.424 Κινέζους ενήλικες, ηλικίας από 30 έως 70 ετών.

παχυσαρκίαΑδυνάτισμακολύμπι