Κράμπες κατά την γυμναστική: τι τις προκαλεί και πώς θα τις αποφύγεις

Οι κράμπες και κάποιος οξύς μυϊκός πόνος κατά τη διάρκεια της γυμναστικής είναι δυνατόν να απογοητεύσουν ή να τρομάξουν κάποιον τόσο πολύ που να παρατήσει την προσπάθεια. Πρόκειται για δύο σοβαρά επώδυνες καταστάσεις που μπορούν να σε ακινητοποιήσουν. Τι είναι αυτό που τις προκαλεί όμως και πώς μπορείς να τις αποφύγεις; 
 
Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε ότι οι κράμπες κατά τη γυμναστική ή αντίστοιχα ένας οξύς μυϊκός πόνος δεν είναι κάτι επικίνδυνο για την υγεία αρκεί να είναι βέβαιος κανείς ότι πρόκειται για κράμπα ή μυϊκό πόνο. Ο οξύς μυϊκός πόνος στα πλευρά ή μια κράμπα, είναι κάτι που συνήθως οφείλεται στη μη προθέρμανση πριν τη γυμναστική, σε κακές αναπνοές, σε αφυδάτωση του οργανισμού, σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης αλλά ακόμη και σε κακή φυσική κατάσταση των μυών της πυελικής χώρας ή ακόμα και στο γεγονός ότι το άτομο που ασκείται έφαγε πάρα πολύ πριν την άσκηση. 
 
Το σώμα πριν μπει στη διαδικασία της άσκησης πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένο για να μη βιώσει τέτοιες ανεπιθύμητες καταστάσεις. Αρχικά, θα πρέπει ο οργανισμός να είναι καλά ενυδατωμένος. Μερικά ποτήρια νερό αρκετή ώρα πριν την άσκηση είναι μια σοφή κίνηση για τα αποθέματα του σώματος. Ακόμη, η προθέρμανση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αφού είναι αδιανόητο να ξεκινά κανείς ένα κανονικό και δύσκολο πρόγραμμα γυμναστική, πιέζοντας σημαντικά το σώμα του, χωρίς νωρίτερα να το έχει κατάλληλα προετοιμάσει. Ομοίως, ένα ελαφρύ σνακ -και όχι γεύμα- μια ώρα πριν την άσκηση αποτελεί τη σωστή κίνηση ώστε και ο οργανισμός να αντέξει και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της άσκησης… να διαθέτει δηλαδή την απαραίτητη ενέργεια αλλά και να μην είναι υπερφορτωμένος με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βιώσει δυσάρεστες καταστάσεις. 
 
Τέλος, αν υπάρχουν μυοσκελετικά ή νευρολογικής φύσης προβλήματα που πυροδοτούν αυτές τις κράμπες και τους μυϊκούς πόνους, είναι απαραίτητη η συμβουλή από γιατρό καθώς εκείνος θα μπορέσει να υποδείξει και πώς θα επιλυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα αλλά και ποιο είδος άσκησης είναι κατάλληλο. 
 
 
κράμπεςοξύς μυϊκός πόνος