Κρυφοί στρεσογόνοι παράγοντες της τεχνολογίας που πρέπει να γνωρίζετε

Η εποχή της τεχνολογίας μας έχει δώσει πρόσβαση σε άφθονες πληροφορίες, έχει απλοποιήσει πολλές πτυχές της ζωής μας και έχει βελτιώσει ακόμη και την ικανότητά μας να συνδεόμαστε με άλλους σε όλο τον κόσμο. Έρχεται, ωστόσο, με μερικά μειονεκτήματα. Μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι το να ξοδεύουμε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, σε σημείο εθισμού, μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ψυχική μας υγεία.  Το άγχος γενικά επηρεάζει τη συνολική υγεία και ευεξία μας διαταράσσοντας τον φυσικό ρυθμό και τα μοτίβα του σώματός μας όπως η πέψη, ο ύπνος και η υγεία του ανοσοποιητικού.

Οι κρυφοί στρεσογόνοι παράγοντες της τεχνολογίας

Πολλά από αυτά τα μειονεκτήματα έχουν συζητηθεί ευρέως, αλλά υπάρχουν και μερικοί “κρυφοί”παράγοντες της τεχνολογίας που μπορεί να προκαλούν στρες.  Γνωρίζοντας και κατανοώντας ποια ανεπιτήδευτα πράγματα μπορούν συχνά να πυροδοτήσουν το άγχος, μπορούμε να περιορίσουμε καλύτερα αυτό το άγχος.

Τα Smartphone μας

Το να έχουμε έναν πραγματικό υπολογιστή στις τσέπες μας είναι όντως τεχνολογικά απίστευτο, αλλά έχουμε γίνει τόσο εξαρτημένοι από τις συσκευές μας που είναι δύσκολο να τις αφήσουμε μακριά. Η παρόρμηση να διαβάσετε ένα νέο μήνυμα κειμένου μπορεί να σας φέρει προβλήματα, ειδικά αν οδηγείτε!   Έχουμε δημιουργήσει μια εξάρτηση από το να είμαστε πάντα συνδεδεμένοι με τα τηλέφωνά μας γιατί τώρα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τις τράπεζες μας, τη μουσική και πολλά άλλα. Έχουν γίνει όλη μας η ζωή και έτσι υπάρχει φόβος να μείνουμε ποτέ χωρίς αυτά. Αυτός ο φόβος οδηγεί στη συνέχεια σε άγχος καθώς έχουμε πάντα την ανάγκη να νιώθουμε προσκολλημένοι.   Τα υγιή όρια του τηλεφώνου μπορεί να περιλαμβάνουν τη μη χρήση του κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, όταν βρίσκεστε σε κοινωνική εκδήλωση ή δραστηριότητα, πριν από τον ύπνο ή στο μπάνιο. Μπορεί επίσης να σημαίνει τη δημιουργία καθορισμένων χρονικών ορίων για το χρόνο που αφιερώνετε στο τηλέφωνό σας καθημερινά. 

Άγχος γραπτών μηνυμάτων και μηνυμάτων

Είναι στην ανθρώπινη φύση να διαβάζει μέχρι τις παραμικρές λεπτομέρειες, και η αποστολή μηνυμάτων είναι ιδιαίτερα καλή στο να αναδείξουμε αυτό το χαρακτηριστικό μέσα μας. Για παράδειγμα, μια σύντομη απάντηση στο μακροσκελές μήνυμά σας μπορεί να ερμηνευθεί ως ψυχρή και αδιάφορη ανασήκωση των ώμων, βλέποντας ένα μήνυμα να παραδόθηκε χωρίς να λάβετε άμεση απάντηση μπορεί να νιώθετε ότι σας αγνοούν σκόπιμα. Ακόμη και το εικονίδιο με τις φυσαλίδες που εμφανίζεται όταν κάποιος γράφει ένα μήνυμα μπορεί να προκαλέσει ένα καταιγισμό άγχους.

Σημειώστε πότε αισθάνεστε άγχος κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής μηνυμάτων και αναρωτηθείτε εάν υπάρχει βάσιμος λόγος για τον οποίο μπορεί να αισθάνεστε όπως νιώθετε. Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε αυτό το άγχος.  Σε πολλές περιπτώσεις, η απάντηση είναι να αποστασιοποιηθείτε από το τηλέφωνό σας και να αφιερώσετε το χρόνο σας με πράγματα που σας προσφέρουν χαρά—όπως ένα χόμπι, μια βόλτα, να περάσετε χρόνο με αγαπημένα σας πρόσωπα, να εστιάσετε στη δουλειά ή να πάτε στο γυμναστήριο. 

Αισθάνεστε πίεση στα  βιντεοπαιχνίδια

Τα διαδικτυακά παιχνίδια μπορεί να είναι διασκεδαστικά και συναρπαστικά, αλλά πολλά παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που μπορούν να μας κάνουν να εθιστούμε πολύ εύκολα . Θα είναι πιο υγιές για εμάς να μην αφιερώνουμε μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μας σε παιχνίδια αλλά σε άλλες σημαντικές δραστηριότητες—όπως η άσκηση, η βόλτα, η συνεύρεση με φίλους και λοιπά. 

Για μερικούς ανθρώπους, το να παίζουν βιντεοπαιχνίδια και να αφιερώνουν τον χρόνο που χρειάζεται για να πετύχουν είναι σαν να έχουν μια δεύτερη ζωή. Μπορεί να υπάρχουν αμέτρητες ώρες αφιερωμένες στον αγώνα, τον ανταγωνισμό και την εξάσκηση για να είναι οι καλύτεροι σε αυτό.  Αυτό θα προκαλέσει άγχος στους παίκτες που αισθάνονται ότι κάθε λεπτό που περνούν μακριά από το παιχνίδι είναι ένα τραγικά χαμένο λεπτό.

Το κλειδί για να αποφύγετε τα αγχώδη συναισθήματα με τα παιχνίδια είναι να περιορίσετε τον χρόνο που αφιερώνετε πραγματικά στο παιχνίδι. Και πάλι, πρόκειται για τη δημιουργία υγιών ορίων και την αναγνώριση και τη διακοπή ανθυγιεινών συμπεριφορών. Η εξισορρόπηση μιας υγιούς δραστηριότητας με το gaming θα μειώσει τον χρόνο που περνάτε μπροστά στην σας και θα σας αποσπάσει επιπλέον την προσοχή και το ενδιαφέρον εκτός του βιντεοπαιχνιδιού.

Συνεχής αυτοκριτική ενάντια στις εμπειρίες των άλλων

Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας συνδέουν με άλλους, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο επιζήμια μπορεί να είναι η συνεχής έκθεση για την ψυχική μας υγεία. Για παράδειγμα, η κύλιση στο Instagram ή το Facebook βλέποντας χαρούμενα πρόσωπα άλλων, όμορφες ταξιδιωτικές φωτογραφίες και καταπληκτικά δείπνα μπορεί μερικές φορές να μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα για το πού βρισκόμαστε στη ζωή μας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας τεράστιος παράγοντας άγχους στις μέρες μας για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως είναι η συνεχής προσδοκία να είμαστε «άξιοι στο Insta» και οι αδιάκοπες συγκρίσεις που μας επιβάλλονται.  Το άγχος του να νιώθεις ότι πρέπει να δημοσιεύσεις όλα όσα κάνεις, βλέπεις, τρως, παρακολουθείς είναι πολύ πραγματικό και γίνεται όλο και πιο κυρίαρχο κάθε μέρα. Δεν υπάρχει μόνο το άγχος του να πρέπει πάντα να δημοσιεύετε για να παραμένετε ενεργοί, αλλά και το άγχος της σύγκρισης του σώματός σας, της ζωής και των εμπειριών σας με τους συνομηλίκους σας και επίσης με αγνώστους. Αυτό μας δημιουργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες ζωής.

Δεν είναι εύκολο, αλλά ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε,  είναι να αποδεσμεύεστε πιο συχνά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Σας ενδιαφέρει:

Πώς να απαλλαγείτε από τον εθισμό στα smartphone

 

εθισμός στο κινητότεχνολογίαsocial media