Μαγειρικά βότανα και μπαχαρικά για την υγεία του εντέρου και όχι μόνο! (έρευνα)

Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο  Food Chemistry  αναλύει τα οφέλη για την υγεία των μαγειρικών βοτάνων και μπαχαρικών. Τα φυτικά εκχυλίσματα έχουν τη δυνατότητα για πρεβιοτική δράση, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες. Τα βιοενεργά συστατικά πιθανότατα διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ρυθμίζουν το μικρόβιο του εντέρου. Η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών θα μπορούσε να αποτρέψει ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με την εξασθενημένη λειτουργία του εντερικού φραγμού και την παχυσαρκία.

Πολλοί κλάδοι της εναλλακτικής ιατρικής, όπως η Αγιουρβέδα, η Σίντα και η Ουνάνι, προέρχονται από την Ινδία. Η χρήση μπαχαρικών και βοτάνων για ιατρικούς σκοπούς είναι μια πανάρχαια πρακτική, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα – λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων αυτών των φυτικών εκχυλισμάτων και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες.

Τα φρέσκα εναέρια μέρη (φύλλα και άνθη) ορισμένων φυτών χρησιμοποιούνται ως μαγειρικά βότανα, ενώ τα αποξηραμένα υπόλοιπα μέρη χρησιμοποιούνται ως μαγειρικό μπαχαρικό. Στην Αγιουρβέδα, τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την προαγωγή της υγείας αλλά και για την πρόληψη ασθενειών.

Πολλά βότανα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ήπιων γαστρεντερικών διαταραχών, για παράδειγμα, το τζίντζερ για τη δυσπεψία, ο κουρκουμάς κατά τον ίκτερο, η γλυκόριζα για την άμβλυνση της γαστρεντερικής δυσφορίας και τα συμπληρώματα μέντας κατά τη διάρκεια του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Τα βότανα και τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται επίσης για την αποτροπή επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένους καρκίνους. 

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά βότανα και μπαχαρικά, γεγονός που καθιστά το αντιφλεγμονώδες και το οξειδωτικό της δυναμικό μείωσης του στρες. Αν και υπάρχουν ενδείξεις για χρήση βοτάνων και μπαχαρικών για ιατρικούς σκοπούς, απαιτείται ενδελεχής επιστημονική έρευνα πριν από τη συνταγογράφηση τους για οφέλη για την υγεία.

Το μικροβίωμα του εντέρου περιλαμβάνει βακτήρια, ιούς και ευκαρυώτες. Το κόλον και το παχύ έντερο φιλοξενούν περίπου 3,8 x 1013 μικρόβια. η πλειοψηφία είναι βακτήρια. Η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με πολλούς τρόπους και διαφέρει ανάλογα με την ηλικία του ξενιστή, το διατροφικό πρότυπο, την κατάσταση υγείας, το περιβάλλον και τη χρήση φαρμάκων.

Ο εντοπισμός και ο χαρακτηρισμός της μικροχλωρίδας του εντέρου μπορεί να είναι ανεξάρτητος από την καλλιέργεια (για παράδειγμα,  υβριδισμός in situ  φθορισμού ή FIAH) ή εξαρτώμενος από την καλλιέργεια (παραδοσιακή μέθοδος βακτηριακής επιμετάλλωσης). Υπάρχει επίσης η προηγμένη μέθοδος που εξαρτάται από την καλλιέργεια, όπως η αλληλούχιση μεταγονιδιωματικών, η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR), ο προσδιορισμός αλληλουχίας DNA και ο προσδιορισμός αλληλουχίας ανοσοσφαιρίνης Α.

Οι λειτουργίες του μικροβιώματος του εντέρου έχουν μελετηθεί χρησιμοποιώντας δείγματα ανθρώπινων κοπράνων και πολύπλοκα μοντέλα εντέρου πολλαπλών σταδίων για τον προσδιορισμό των επιδράσεων των διατροφικών συστατικών στη μικροβιακή κοινότητα του εντέρου και των επιδράσεων του μικροβιώματος του εντέρου στη συνολική ευημερία του ξενιστή. Ωστόσο, ολόκληρη η λειτουργικότητα παραμένει ελλιπώς κατανοητή.

Αυτά τα μεταβολικά υποπροϊόντα χρησιμοποιούνται επιλεκτικά από ωφέλιμα βακτήρια που προσφέρουν οφέλη για την υγεία και βελτιώνουν τη δυσβίωση που προκαλείται από ασθένειες, κακή διατροφή, γήρανση, χρήση αντιβιοτικών και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η συνήθης κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να αλλάξει τα μικρόβια του εντέρου προάγοντας συγκεκριμένους βακτηριακούς πληθυσμούς.

Μια άλλη ουσία ευεργετική για την υγεία είναι τα πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι υποστρώματα που χρησιμοποιούνται επιλεκτικά από το μικροβίωμα του ξενιστή για να προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Τα πρεβιοτικά χρησιμοποιούν διάφορες οδούς που οδηγούν σε θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Προωθούν την παραγωγή πολυφαινόλης. Αυτά ρυθμίζουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Οι πολυφαινόλες βρίσκονται επίσης σε βότανα και μπαχαρικά. Ως εκ τούτου, αυτά τα φυτικά εκχυλίσματα μπορεί να επιβάλλουν πρεβιοτικά αποτελέσματα. Οι πολυφαινόλες είναι φυτοχημικά. Οι διατροφικές πολυφαινόλες βοηθούν στη διατήρηση της ομοιόστασης του εντέρου δρώντας επιλεκτικά ως πρεβιοτικά. Παρουσιάζουν επίσης αντιπαθογόνα και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα και παίζουν κρίσιμους ρόλους στη σηματοδότηση των κυττάρων, στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και στη σύνθεση φλεγμονωδών μεσολαβητών.

Περίπου το 90-95% των διατροφικών πολυφαινολών φτάνουν στο κόλον, μεταβολίζονται από τα μικρόβια του εντέρου και μετατρέπονται σε μεταβολίτες που επηρεάζουν τη βιοδιαθεσιμότητα των πολυφαινολών (και ως εκ τούτου τα οφέλη για την υγεία).

Οι πολυφαινόλες μπορούν δομικά να ταξινομηθούν σε φλαβονοειδή και μη φλαβονοειδή. Η κουμαρίνη και οι τανίνες μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν στις διατροφικές πολυφαινόλες. Τα φλαβονοειδή ρυθμίζουν το μικροβίωμα του εντέρου μετασχηματιζόμενοι σε απορροφήσιμους μεταβολίτες από έναν μη απορροφήσιμο γονέα. Οι μεταβολίτες, η ποσότητα της πολυφαινόλης που καταναλώνεται και η δράση των μικροβίων του εντέρου καθορίζουν τα οφέλη για την υγεία. Οι τανίνες που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς και τα μούρα προσφέρουν επίσης οφέλη για την υγεία μετατρέποντας τις ελλαγιταννίνες σε μεταβολίτες της ουρολιθίνης. Αυτές οι δύο οδοί προκαλούν ομοιόσταση του μικροβιώματος του εντέρου, αποτρέπουν την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή και προσδίδουν αντιμικροβιακή δράση έναντι των εισβολέων παθογόνων.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ασυνέπειες στις εφευρέσεις βοτάνων και μπαχαρικών. Τέτοια αποτελέσματα μπορούν να αποδοθούν στη χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα και τη μεταβλητή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες σε διάφορα φυτικά παράγωγα. Η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες ποικίλλει επίσης ανάλογα με τις τεχνικές συγκομιδής, τη διάρκεια ζωής, την επεξεργασία και τις μεθόδους μαγειρέματος.

Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι τα μπαχαρικά και τα βότανα αλλάζουν θετικά τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Ορισμένα βότανα μειώνουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου δρώντας ως αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα είναι επίσης έντονα σε καρδιαγγειακές παθήσεις και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD). Τα μπαχαρικά προάγουν την παραγωγή SCFA, η οποία έχει δράση κατά της παχυσαρκίας. Οι ερευνητές έχουν τις ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας της ρίζας τζίντζερ. Επιπλέον, το τζίντζερ και ο κουρκουμάς ωφελούνται αυξάνοντας τον αριθμό των ευεργετικών μικροβίων του εντέρου.

 

μπαχαρικαβοτανα