Μαντέψτε τι “φρενάρει” τα τσιμπήματα των κουνουπιών

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του περιοδικού Cell, οι επιστήμονες λένε ότι μπορεί να έχουν βρει έναν τρόπο να μειώσουν την όρεξη των κουνουπιών, δίνοντάς τους φάρμακα για την απώλεια βάρους, που προορίζονται για ανθρώπους.

Έκπληκτοι οι Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη είδαν ότι, μετά τα φάρμακα, τα κουνούπια Aedes aegypti – στα οποία έκαναν τα πειράματα – αισθάνονταν φουσκωμένα και χορτάτα, χωρίς όρεξη να τσιμπήσουν κάποιον. Όπως είπαν, η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ασθενειών όπως ο Ζίκα, ο κίτρινος πυρετός και η ελονοσία.

Τα θηλυκά κουνούπια αυτού του είδους, που μόνο αυτά δαγκώνουν, προσελκύονται έντονα από τους ανθρώπους, επειδή το αίμα τους περιέχει την πρωτεΐνη που χρειάζονται, για να παραγάγουν τα αυγά τους. Μόλις φάνε, τους φεύγει η όρεξη και δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τσιμπήσουν κάποιον άλλον για αρκετές ημέρες.

Όταν οι ερευνητές έδωσαν στα κουνούπια ένα αλατούχο διάλυμα, που περιείχε φαρμακευτικές ουσίες για αδυνάτισμα, διαπίστωσαν ότι η όρεξη των κουνουπιών κόπηκε, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, όταν παίρνουν χάπια αδυνατίσματος.

Για να αντιληφθούν περαιτέρω τι συνέβη, έσκισαν το καλσόν της επικεφαλής ερευνήτριας Laura Duvall, το οποίο είχε τη μυρωδιά της, και το τοποθέτησαν μπροστά στα κουνούπια. Στη συνέχεια ανακάλυψαν ποιος υποδοχέας είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και για τη διακοπή της όρεξης των κουνουπιών. Αυτή η γνώση μπορεί τώρα να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν πού παράγονται στο σώμα του εντόμου αυτοί οι νευροπεπτιδικοί υποδοχείς και πώς ενεργοποιούνται για τον έλεγχο της συμπεριφοράς σε σχέση με την τροφή.

“Αρχίζουμε να ξεμένουμε από ιδέες για το πώς να αντιμετωπίσουμε τα έντομα που μεταδίσουν ασθένειες και αυτός είναι ένας εντελώς νέος τρόπος για να ελέγξουμε τα έντομα”, είπε η νεώτερη συγγραφέας της μελέτης Leslie Vosshall, επικεφαλής του εργαστηρίου νευρογενετικής και συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Rockefeller.

“Τα εντομοκτόνα αποτυγχάνουν εξαιτίας της αντίστασης. Δεν έχουμε βρει έναν τρόπο να κάνουμε καλύτερα εντομοαπωθητικά και δεν έχουμε ακόμη εμβόλια, που να λειτουργούν αρκετά καλά ενάντια στις περισσότερες ασθένειες, που προκαλούνται από τσιμπήματα κουνουπιών”.