Με αυτές τις στρατηγικές κινήσεις στο σπίτι θα αποτρέψετε την εμφάνιση πονοκεφάλων

Η μείωση των φώτων, η εξάλειψη των αλλεργιογόνων εσωτερικών χώρων και η δοκιμή αυτών των άλλων στρατηγικών στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την εμφάνιση πονοκεφάλων στο σπίτι σας.

Εάν υποφέρετε από πονοκεφάλους, οι πονοκέφαλοι σας θα μπορούσαν να προκληθούν από ορισμένες συνθήκες στο σπίτι σας.

Μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον αριθμό των πονοκεφάλων που αντιμετωπίζετε ελέγχοντας παράγοντες όπως ο φωτισμός και οι μυρωδιές, όπως δηλώνει ο νευρολόγος Brian Grosberg, MD , διευθυντής του προγράμματος κεφαλαλγίας Hartford Healthcare στο ΚονέκτικατΩστόσο, να έχετε κατά νου ότι δεν θα διαπιστώσουν όλοι όσοι έχουν πονοκέφαλο ότι αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αποτελούν έναυσμα.

Ακολουθούν τέσσερα διαφορετικά πράγματα που μπορεί να σας προκαλούν πονοκέφαλο και τέσσερις απλοί τρόποι για να μειώσετε αυτά τα πιθανά ερεθίσματα στο σπίτι σας.

 

Λαμπερά φώτα

Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας υπολογίζει ότι τουλάχιστον 39 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με ημικρανία . Εάν είστε ένας από αυτούς, τα υπερβολικά έντονα φώτα στο σπίτι μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα.

Οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτούς τους έντονους πονοκεφάλους είναι συχνά εξαιρετικά ευαίσθητοι στην αισθητηριακή εισροή και το έντονο φως από τους λαμπτήρες ή ακόμα και το φως του ήλιου μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κεφάλι.  Η ποιότητα που τρεμοπαίζουν τα φώτα φθορισμού μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο.   Μιλήστε με κάποιον ειδικό και επιλέξτε λάμπες που δεν είναι τόσο έντονες.

Κρυμμένα αλλεργιογόνα

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology ανέφερε ότι περισσότερο από το 90% των σπιτιών είχαν τρία ή περισσότερα ανιχνεύσιμα αλλεργιογόνα. Εάν υποφέρετε από αλλεργίες, αυτά τα ερεθίσματα που προκαλούν το ρουθούνισμα και το φτάρνισμα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους .

Γιατί; Ερεθιστικά όπως τα ακάρεα της σκόνης (μικροσκοπικά πλάσματα που βρίσκονται στην οικιακή σκόνη), το τρίχωμα και η μούχλα φλεγμονώνουν τις ρινικές διόδους, η οποία απελευθερώνει μια χημική ουσία που σηματοδοτεί τον πόνο που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.  Επίσης, η συμφόρηση που σχετίζεται με την αλλεργία μπορεί να προκαλέσει επώδυνη συσσώρευση πίεσης στις ρινικές οδούς και στα ιγμόρειά σας.

Για να μειώσετε τα πιθανά αλλεργιογόνα στο σπίτι σας, επενδύστε σε ένα ποιοτικό καθαριστή αέρα που μπορεί να αφαιρέσει  έως και το 99% των αερομεταφερόμενων αλλεργιογόνων όπως το τρίχωμα των κατοικίδιων.

Χρησιμοποιείτε τακτικά έναν αφυγραντήρα για να διατηρείτε τα επίπεδα υγρασίας του σπιτιού σας μεταξύ 30% και 50%, μια ξηρή ζώνη στην οποία τα ακάρεα σκόνης και η μούχλα είναι λιγότερο πιθανό να ευδοκιμήσουν.

Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα με ζεστό νερό.

Κακή ποιότητα αέρα και έντονες μυρωδιές

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των περισσότερων από τα σπίτια μας είναι χειρότερη από ό,τι έξω – τα επίπεδα περίπου δώδεκα κοινών ρύπων όπως η φορμαλδεΰδη είναι δύο έως πέντε φορές υψηλότερα σε εσωτερικούς χώρους, κυρίως λόγω του ανεπαρκούς αερισμού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).

Επιπλέον, στρεφόμαστε σε αρωματικά κεριά και αποσμητικά χώρου για να κρατάμε τα σπίτια μας να μυρίζουν «καθαρά». Ωστόσο, η κάλυψη των οσμών με αρωματικά κεριά και αποσμητικά χώρου συχνά κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν τις ίδιες πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που βρίσκονται στους αναθυμιάσεις των χρωμάτων και στο βερνίκι δαπέδου.

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις είναι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται και παράγονται στην κατασκευή χρωμάτων, φαρμακευτικών προϊόντων και ψυκτικών, σύμφωνα με την EPA .

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις ερεθίζουν τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό και προκαλούν πονοκεφάλους, ναυτία και βλάβες στο ήπαρ, τα νεφρά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μερικά από αυτά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.   Μια μελέτη του 2015 στο Journal of Hazardous Materials σημείωσε ότι τα αρωματικά κεριά απελευθερώνουν διάφορες πτητικές οργανικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων ευχάριστων αρωμάτων και τοξικών συστατικών τόσο πριν το άναμμα όσο και όταν ανάβουν.  Μερικοί άνθρωποι με ιστορικό πονοκεφάλων μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα έντονα αρώματα μπορεί να προκαλέσουν τον πονοκέφαλο.

 

Για να μειώσετε αυτές τις πιθανές αιτίες πονοκεφάλου, δοκιμάστε να σπάτε τακτικά τα παράθυρά σας, να επιλέγετε καθαριστικά χωρίς άρωμα, μη τοξικά.  Επιλέξτε χρώματα χαμηλής περιεκτικότητας σε VOC και αποφύγετε να αγοράζετε έπιπλα από μοριοσανίδες, επειδή μπορεί να απελευθερώσουν τη φορμαλδεΰδη VOC, σύμφωνα με την EPA. Εάν έχετε μυρωδιές που δεν μπορείτε να ελέγξετε (όπως ο καπνός του τσιγάρου που προέρχεται από το διαμέρισμα ενός γείτονα), χρησιμοποιήστε έναν καθαριστή αέρα με φίλτρο άνθρακα, το οποίο παγιδεύει μόρια αερίου σε ένα κρεβάτι ενεργού άνθρακα, σύμφωνα με την EPA .

 

Λαμπερά Gadgets

Οι εξαιρετικά φωτεινές οθόνες ορισμένων λαμπερών γκάτζετ συσκευών όπως λάπτοπ, tablet κ.α., ενέχουν τους ίδιους κινδύνους με τα έντονα φώτα – η λευκή λάμψη τους μπορεί να υπερδιεγείρει τον εγκέφαλο.

Επίσης, το να κάθεστε στον πάγκο ή στον καναπέ σκυμμένο πάνω από το iPhone ή τον φορητό υπολογιστή σας μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς παλμούς.

Το να έχεις κακή στάση ενώ χρησιμοποιείς ηλεκτρονικά μπορεί να τσακίσει τους μύες του λαιμού, στέλνοντας σήματα πόνου στον εγκέφαλο, προκαλώντας πονοκέφαλο.

Εάν οι φωτεινές οθόνες σας προκαλούν πονοκεφάλους, προσαρμόστε τη ρύθμιση φωτεινότητας στα gadget σας ώστε να μην σας ενοχλούν και αποκτήστε ένα φίλτρο που μειώνει τη λάμψη για την οθόνη σας.

Καθίστε σε ένα κάθισμα με καλή στήριξη πλάτης και βεβαιωθείτε ότι ο φορητός υπολογιστής ή ο ηλεκτρονικός αναγνώστης σας είναι στο ύψος των ματιών.   Μια τελευταία συμβουλή: «Το να κάνετε ένα διάλειμμα κάθε 20 λεπτά θα χαλαρώσει τους μύες και θα μειώσει δραματικά την πιθανότητα να έχετε πονοκέφαλο».

πονοκέφαλος