Μέχρι που πρέπει να φτάνει “η γνώση” μας για το σεξουαλικό παρελθόν του συντρόφου μας

Μία σχέση για να είναι υγιής και να αντέξει στο χρόνο, χρειάζεται πέρα από την οικειότητα και την επικοινωνία και μία καλή σεξουαλική ζωή.

Πόσο εύκολο είναι όμως να μιλήσουμε ειλικρινά για το τι μας αρέσει και τι όχι στο σεξ με το σύντροφό μας; Και πόσο δύσκολο είναι να μιλήσουμε επίσης ειλικρινά για τις προηγούμενες σχέσεις μας μαζί του; Πρέπει να γνωρίζουμε το παρελθόν του;. Τι και μέχρι που «πρέπει» να ξέρουμε.

Πόση σημασία έχει ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων

Είναι όμορφο και ρομαντικό να μοιραστούμε με το σύντροφό μας την πρώτη μας σεξουαλική εμπειρία και τις ιστορίες της σεξουαλικής μας αφύπνισης, για να γνωριστούμε καλύτερα και να θυμηθούμε ίσως και λίγο τις πρώτες μας σεξουαλικές φορές. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τον αριθμό των παρελθοντικών ερωτικών μας συντρόφων ή τις περιστασιακές γνωριμίες της μιας βραδιάς, καθώς πολύ εύκολα μπορεί να σχηματιστεί η εντύπωση πως ακόμα και τώρα δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σοβαρά σε μία σχέση. Μπορεί το παρελθόν μας να μας χαρακτηρίζει γενικότερα και να λέει πράγματα για εμάς, αλλά δεν είναι και πανάκεια. Μπορεί σε μία φάση της ζωής μας να κάναμε «τρέλες», να θέλαμε να «ξεδώσουμε», να πειραματιστούμε σεξουαλικά και να δοκιμάσουμε νέες εμπειρίες. Δεν σημαίνει όμως πως αυτό θα το κάνουμε και σε όλη μας τη ζωή.

Η υγεία πάνω από όλα

Είναι δύσκολο να κάνεις μία συζήτηση με το σύντροφό σου για να γνωρίζεις εάν είναι σεξουαλικά υγιής. Αυτή μάλιστα είναι μια συζήτηση που θα πρέπει να γίνει νωρίς, κυρίως όταν έρχεται η ώρα να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το προφυλακτικό προς αποφυγή κάποιου σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος που μπορεί να έχει ένας από τους δυο σας. Μπορεί λοιπόν, να φαίνεται δύσκολο να μιλήσεις για το σεξουαλικό παρελθόν με το άλλο μέλος της σχέσης, παρόλα αυτά, όταν πρόκειται για θέματα υγείας, καλό είναι να αφήσουμε τις ντροπές στην άκρη. Αυτό βέβαια, μπορεί και πάλι να αποφευχθεί, αν αποφασίσετε και οι δυο σας να κάνετε εξετάσεις για τα ΣΜΝ και να δείτε αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ή όχι, που είναι και ο πιο σωστός τρόπος, πριν αφήσετε τις προφυλάξεις στην άκρη.

Μέχρι που πρέπει να φτάνει η “περιέργεια” μας για το σεξουαλικο παρελθόν του συντρόφου μας

Μπορείς να ρωτήσεις αν θέλεις, όχι όμως για το παρελθόν αλλά για το παρόν. Ρώτησε το σύντροφό σου τι του αρέσει, τι θα ήθελε να κάνετε σεξουαλικά, τι απολαμβάνει περισσότερο, ποιες φαντασιώσεις θα ήθελε να μοιραστεί μαζί σου και εσύ μαζί του. Το να γνωρίζει ο ένας τι αρέσει στον άλλον σεξουαλικά, είναι μια συναρπαστική διαδικασία ανακάλυψης αλλά και αυτό-αποκάλυψης, που τρέφεται από μία αυθεντική «περιέργεια» αλλά και μια πραγματική επιθυμία να ευχαριστηθείτε ο ένας τον άλλον!

Αφήστε το “παρελθόν” εκεί που βρίσκεται…

Μπορείτε να μοιραστείτε, όχι τις παρελθοντικές σεξουαλικές εμπειρίες για να νιώσετε πως είστε κοντά και ότι μιλάτε ανοιχτά ο ένας στον άλλον, αλλά αυτά που σας αρέσουν και θα θέλατε να κάνετε ο ένας στον άλλον, όπως μία φαντασίωση, μία ιδέα, μία ερωτική επιθυμία. Δεν ωφελεί σε τίποτα το να καυχηθείς για το τι έχετε κάνει ή για να δείξεις την …εμπειρία σου, αντίθετα δηλώνει ψυχοσυναισθηματική ανωριμότητα μία τέτοιου είδους συμπεριφορά. Μάλιστα, όσο περισσότερο μοιραζόμαστε τις επιθυμίες μας, τόσο πιο πολύ βοηθάμε τον εαυτό μας να ξεπεράσει πιθανές ντροπές και φοβίες γύρω από σεξουαλικά ζητήματα και τόσο πιο πιθανό είναι να αυξήσουμε τη διάρκεια της σχέσης μας.

Τι είναι καλό να μην αναφέρετε

Όσο πρόθυμοι και να είστε και οι δυο σας για ένα άνοιγμα ο ένας στον άλλον, μιλώντας για το σεξουαλικό παρελθόν και να μάθεις και το δικό του/της, κάποια πράγματα και πάλι θα πρέπει να μην γίνουν γνωστά, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις σεξουαλική συμπεριφορά προηγούμενων ερωτικών συντρόφων για δύο λόγους: από τη μία δεν είναι σωστό να εκθέσεις τον/την πρώην σου – εσένα θα σου άρεσε αυτό; Και δεύτερον, όσο περισσότερα λες, τόσο διακινδυνεύεις τη σχέση σου.

Είναι πολλά τα ζευγάρια που χαλάνε τη σχέση τους επειδή θέλουν να γνωρίζουν όλη τη παρελθοντική σεξουαλική ζωή ο ένας του άλλου και μετά… αρχίζουν τις συγκρίσεις.

ΣύντροφοςΓνώσηΣεξουαλικό παρελθόν