Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη οι ΚΥΑ για τη φαρμακευτική πολιτική

Έτοιμες προς έκδοση είναι οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη νέα φαρμακευτική πολιτική την οποία θέλει να εφαρμόσει ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης. Οι αποφάσεις αυτές οι οποίες αναμένονται μέχρι την ερχόμενη Τρίτη , θα προσδιορίζουν τον επιμερισμό του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αλλά και άλλα σημαντικά ζητήματα όπως η κεντρικοποίηση των προμηθειών για τα νοσοκομεία.

Ο κ. Πλεύρης μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist παραδέχθηκε για ακόμη μια φορά πως το μέτρο του clawback,, λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, καθώς κάποιος που δεν έχει ένα προβλέψιμο περιβάλλον δύσκολα θα βάλει τα χρήματα του σε ένα τομέα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, γίνεται προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης και με διαρθρωτικά μέτρα και με πυροσβεστικά.

Ήδη υπογράφηκαν όλες οι υπουργικές αποφάσεις και εκτιμώ έως τη Δευτέρα ή Τρίτη να έχουν δημοσιευθεί, προκειμένου να ισορροπήσουμε την αγορά και να μειώσουμε τις στρεβλώσεις και παράλληλα να δώσουμε μια προβλεψιμότητα στις εταιρείες”, δήλωσε.

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι περισσότερο θέμα καταναλώσεων και όχι τιμών, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία του επενδυτικού clawback, σημειώνοντας πως θα συνεχιστεί. Παράλληλα, ότι μέτρο λαμβάνεται εφεξής, μετά αυτά τα πρώτα περιοριστικά με διαχωρισμό του budget ανά κατηγορία φαρμάκου ή με επιπλέον rebate, αλλά και εξίσωσςη ΛΤ και ΑΤ, επόμενα μέτρα θα είναι διαρθρωτικά, δηλαδή θεραπευτικά πρωτόκολλα, συνταγογραφικές οδηγίες, με ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις, βάσει της πραγματικής αξίας ενός φαρμάκου, όπως δήλωσε.

To 2022 παραμένει μια δύσκολη χρονιά, ανέφερε ο κ. Πλεύρης, εκτιμώντας όμως ότι είναι καλύτερη από το 2021 και 2020, ενώ ανακοίνωσε ότι έχουν κληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι να συζητήσουν για ένα νέο μοντέλο πληρωμών, σύμφωνα με το οποίο όλες οι παραγγελίες των νοσοκομείων να γίνονται μέσω της ΕΚΑΠΥ, ώστε να υπάρχει ένας σταθμός για όλες τις εταιρείες για να συμβάλλονται. Στόχος είναι με την απλοποίηση των διαδικασιών να αντιμετωπίσουμε δυσλειτουργίες στο θέμα των πληρωμών.

Αλλαγές και στο νοσοκομειακό φάρμακο

Ο υπουργός ανακοίνωσε χθες και τα σχέδια για ένα νέο μοντέλο πληρωμών, στο πλαίσιο μιας νέας διαδικασίας για την προμήθεια φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία. “Ήδη έχετε κληθεί, τα θεσμικά όργανα, να δείτε ένα νέο μοντέλο πληρωμών που θέλουμε να κάνουμε πολύ πιο απλοποιημένο. Καθώς η επιθυμία μας είναι όλες οι παραγγελίες στα νοσοκομεία να γίνονται μέσω της ΕΚΑΠΥ, οπότε να υπάρχει ένας σταθμός για όλες τις εταιρείες όπου θα μπορούν να συμβάλλονται”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

“Εκεί θα εντάσσονται και οι ρήτρες εχεμύθειας για τις εκπτώσεις που παίρνουμε”, πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, στόχος είναι η απλοποίηση αυτών των διαδικασιών, ώστε να μειωθούν και θέματα που σχετίζονται με δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στα νοσοκομεία και στον τρόπο πληρωμών.

Η κεντρικοποίηση των προμηθειών, με επικεφαλής ένα φορέα, πιστεύεται ότι θα επιλύσει τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες. Αρχικά, η σκέψη ήταν το ρόλο να αναλάβει το ΙΦΕΤ, αλλά γρήγορα κατέστη σαφές ότι αυτή η επιλογή δεν ήταν η κατάλληλη, για διάφορους λόγους, κάποιοι από τους οποίους σχετίζονταν και με τα χαρακτηριστικά του Ινστιτούτου.

Προκειμένου, βέβαια, να επεκταθεί η δραστηριότητα της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), αναμένεται να χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση. Οι αλλαγές δεν αναμένεται να έρθουν σύντομα, απίθανο εκτιμάται να έρθουν πριν το Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαρμακοποιοί των νοσοκομείων θα αναφέρουν τις ανάγκες στην ΕΚΑΠΥ, που θα πρέπει να αξιολογεί τις ανάγκες.

Η ΕΚΑΠΥ θα υποβάλλει τις παραγγελίες στην εκάστοτε φαρμακευτική εταιρεία εκ μέρους των νοσοκομείων και θα λαμβάνει και το τιμολόγιο, ενώ η εταιρεία θα αποστέλλει τις αντίστοιχες ποσότητες φαρμάκων στα νοσοκομεία με δελτία αποστολής.

Η αγορά υποδέχθηκε καταρχήν θετικά την είδηση για κεντρικές προμήθειες για το σύνολο του ΕΣΥ μέσω της ΕΚΑΠΥ. Εκτιμάται ότι μπορεί να λύσει διάφορα προβλήματα, όπως τα ζητήματα εμπιστευτικότητας των εμπορικών συμφωνιών, ενώ ίσως συμβάλλει και στη συλλογή δεδομένων για την κατανάλωση.

 

clawbackφαρμακευτική δαπάνηΕΚΑΠΥΘάνος ΠλεύρηςΚΥΑ