Μικρά βήματα για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία

Αυτή η χρονιά μπορεί να μην ήταν η θάλασσα της ηρεμίας που όλοι ελπίζαμε μετά την αναταραχή του 2020 και του 2021. Η πανδημία συνεχίστηκε, ξέσπασε πόλεμος στην Ευρώπη, βιώσαμε φυσικές καταστροφές και ανησυχητικές ελλείψεις . και περισσότεροι ιοί δημιούργησαν φόβους . Αλλά το 2022 ήταν επίσης μια χρονιά μάθησης και ανακάλυψης.

Ακολουθούν νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση του άγχους στη ζωή μας και την οικοδόμηση ψυχολογικής ανθεκτικότητας για να σας οδηγήσουν στο 2023.

Από αϋπνία και κόπωση μέχρι πονοκεφάλους, στομαχόπονους και αλλαγές στην όρεξη, υπάρχουν πολλοί τρόποι που το σώμα σας μπορεί να σας λέει ότι έχετε καεί . Και ενώ το «burnout» μπορεί να μην είναι μια επίσημη ιατρική διάγνωση,  αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε τα συμπτώματά της. Η αντιμετώπιση της εξουθένωσης μπορεί να απαιτεί περισσότερα από αφρόλουτρα και φλιτζάνια τσάι, λένε οι ειδικοί, επομένως σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να καταλάβετε τη ρίζα του προβλήματος.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της εξουθένωσης μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνετε: Και τα δύο μπορεί να σας κάνουν να κοιμάστε πολύ ή πολύ λίγο ή να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε. Αλλά η κατάθλιψη είναι μια διαγνώσιμη ιατρική κατάσταση, ενώ η επαγγελματική εξουθένωση δεν είναι.

Με την εξάντληση, μπορεί να αισθάνεστε συγκλονισμένοι από αδυσώπητα και άπειρα καθήκοντα στη δουλειά, οδηγώντας σε συναισθήματα κυνισμού, εξάντλησης και δυσαρέσκειας για τη δουλειά σας, που μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ενέργειας για τα χόμπι σας. Με την κατάθλιψη, από την άλλη πλευρά, είπε η Jeanette M. Bennett, αναπληρώτρια καθηγήτρια που μελετά τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Charlotte, μπορεί να μην βρείτε καθόλου ευχάριστα τα χόμπι σας. Ή μπορεί να απομονωθείτε ή να παραμελήσετε την υγιεινή και τη σωματική σας υγεία. Η κατανόηση της διαφοράς είναι το πρώτο βήμα για την εύρεση ανακούφισης.

Σκεφτείτε μια στιγμή που νιώσατε πιο χαρούμενοι και ελεύθεροι. Σε μια συναυλία χοροπηδούσατε με τα χέρια σηκωμένα; Εσείς επευφημούσατε την αγαπημένη σας αθλητική ομάδα; Αποδεικνύεται ότι οι κινήσεις που κάνουμε ως απάντηση στο να νιώθουμε χαρούμενοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν συναισθήματα χαράς.  Δοκιμάστε ό,τι άσκηση θέλετε, αεροβική, χορό, γιόγκα, πιλάτες, και απολαύστε το!

Είναι σύνηθες να παγώνετε όταν έχετε πολλά στο “πιάτο” σας — με τις ατελείωτες λίστες υποχρεώσεων στο σπίτι και την τοποθέτηση εργασιών στη δουλειά, μπορεί να μην ξέρετε καν από πού να ξεκινήσετε. Αυτό είναι που ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν ως “παράλυση” εργασιών , ένα φαινόμενο που προκύπτει όταν ο εγκέφαλός σας βλέπει τη λίστα υποχρεώσεων σας ως απειλή.  Και οι τελειομανείς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Για να απαλλαγείτε από αυτό το είδος άγχους στην αρχή, είναι σημαντικό να μην αφήνετε τον εαυτό σας να αποφεύγει πράγματα ή να αναβάλλει εργασίες. Το να θυμάστε γιατί οι εργασίες που έχετε μπροστά σας είναι σημαντικές για εσάς και να υποσχεθείτε στον εαυτό σας μικρές ανταμοιβές μόλις τελειώσουν, μπορεί να σας παρακινήσει να αρχίσετε να τις επιλέγετε. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να χωρίσετε κάθε εργασία σε μικρά, απτά βήματα. Μόλις σκεφτείτε τον πραγματικό χρόνο και την ενέργεια που θα χρειαστείτε για να ολοκληρώσετε τα πράγματα, δεν θα σας φανεί τόσο τρομακτικό

Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι η «οικοθεραπεία», ή η πρακτική της συμμετοχής σε δραστηριότητες στην έρημο και τη φύση , έχει μια σειρά από οφέλη για την ψυχική υγεία. Τα πάντα, από την πεζοπορία και το ράφτινγκ   μέχρι το περπάτημα σε έναν δεντρόφυτο δρόμο ή το να έχεις ένα φυτό στο σπίτι μπορεί να έχει οφέλη για την ψυχική υγεία.  Αλλά το να βγεις έξω, για κάποιους, μπορεί να είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι τρομακτικές, ειδικά αν δεν έχετε βιώσει ποτέ. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την αίσθηση ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε, μια καρδιά που χτυπάει ασταμάτητα, ένα σφίξιμο στο στήθος, ναυτία και μυρμήγκιασμα στα άκρα). Μπορείτε να καθοδηγήσετε τον εαυτό σας μέσα από ένα, συμπεριλαμβανομένου του να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν κινδυνεύετε, να αναπνέετε από το διάφραγμά σας και να τηλεφωνείτε σε έναν φίλο. Οι ασκήσεις απόσπασης της προσοχής, όπως το μέτρημα και το όνομα των χρωμάτων γύρω σας, μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικές. Εάν δεν είχατε ποτέ κρίση πανικού και αντιμετωπίζετε πόνο στο στήθος και δύσπνοια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ιατρό.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο  εκτείνεται από τον εγκέφαλο στην κοιλιά και επηρεάζει σχεδόν κάθε εσωτερικό όργανο. Διαφημίζεται από πολλούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κλειδί για να μειώσει το άγχος, να ρυθμίσει το νευρικό σύστημα και να βοηθήσει το σώμα να χαλαρώσει. Μερικοί ειδικοί προτείνουν μικρές ασκήσεις όπως συνεδρίες ενσυνειδητότητας ή βηματισμό της αναπνοής σας για να βοηθήσουν στη ρύθμιση του πνευμονογαστρικού νεύρου. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι η βύθιση του προσώπου σας σε κρύο νερό ενεργοποιεί το «αντανακλαστικό κατάδυσης», μια απόκριση που επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό και συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

Το καταπραϋντικό, σταθερό βουητό του καφέ θορύβου, που είναι παρόμοιο με το λευκό θόρυβο, αλλά έχει χαμηλότερη και βαθύτερη ποιότητα ήχου, κερδίζει δημοτικότητα στο διαδίκτυο , ειδικά μεταξύ των ατόμων με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας. Μερικοί λένε ότι ο καφές θόρυβος τους βοηθά να αισθάνονται ήρεμοι, συγκεντρωμένοι και λιγότερο στρεσαρισμένοι. άλλοι λένε ότι τους ηρεμεί να κοιμηθούν. Αλλά για μερικούς, το συνεχές βουητό του καφέ θορύβου μπορεί να αποσπά την προσοχή ή να προκαλεί άγχος. Πιθανότατα δεν βλάπτει να ακούτε καφέ θόρυβο για παρατεταμένες χρονικές περιόδους (εκτός εάν ακούτε σε μη ασφαλή ένταση), λένε οι ειδικοί, αλλά δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι θα κάνει κάτι ωφέλιμο. Εάν το βουητό του καφέ θορύβου σας φέρνει ηρεμία, ακούστε την καρδιά σας.

Όταν το άγχος σου ξεφεύγει από τον έλεγχο, μπορεί να είναι εξουθενωτικό, αλλά όταν βουίζεις σε φυσιολογικά επίπεδα, το άγχος μπορεί στην πραγματικότητα να είναι δύναμη.  Ένα μικρό κομμάτι άγχους μπορεί να χρησιμεύσει ως καμπανάκι κινδύνου όταν πρόκειται να κάνετε κάτι επικίνδυνο και μπορεί να σας κάνει πιο ευσυνείδητο άτομο. Εάν αισθάνεστε άγχος, θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι ότι κάτι στη ζωή σας δεν λειτουργεί και μπορεί να υπάρχει ανάγκη για αλλαγή. Η αποδοχή του άγχους μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και να χτίσετε προσωπική δύναμη.

Ένα καθημερινό ζαχαροπλαστείο με καφέ και εφημερίδα,  ένας τετράποδος φίλος που κάθεται κάθε απόγευμα στην αγκαλιά σας, μια  καλημέρα στον γείτονα, — είναι τα μικρά τελετουργικά που μας κρατούν σε καλή ψυχική φόρμα.


ψυχική υγείακρίσεις πανικού