Mήπως η ηλιοθεραπεία προκαλεί υπερδοσολογία βιταμίνης D;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και υποστηρίζει πολλά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοποιητικών λειτουργιών του σώματος.  Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D οδηγεί σε ραχίτιδα στα παιδιά και προκαλεί οστεομαλακία, μια κατάσταση που προκαλεί μαλάκωμα των οστών λόγω της ανεπαρκούς απορρόφησης ασβεστίου.  Η «βιταμίνη του ήλιου» συντίθεται φυσικά όταν το σώμα εκτίθεται στο ηλιακό φως. Επίσης απορροφάται από τη διατροφή μέσω λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός και ο τόνος, οι κρόκοι αυγών, το κόκκινο κρέας και το συκώτι.

Αλλά η υπερβολική ηλιοθεραπεία προκαλεί υπερβολική δόση βιταμίνης D; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τοξικότητα των βιταμινών, αν και σπάνια, δεν μπορεί να προκληθεί από την έκθεση στο ηλιακό φως ή από την υπερβολική πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D. Ωστόσο, μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα .

Τι συμβαίνει όταν κάνετε υπερβολική δόση συμπληρωμάτων βιταμίνης D;

Το συνιστώμενο ανώτατο όριο για τη βιταμίνη D είναι 4.000 IU την ημέρα για έναν ενήλικα. Η τοξικότητα της βιταμίνης D είναι απίθανο να συμβεί όταν η πρόσληψη είναι κάτω από 10.000 IU την ημέρα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).

Όταν ένα άτομο κάνει υπερβολική δόση συμπληρωμάτων βιταμίνης D, είναι πιθανό να αναπτύξει υπερασβεστιαιμία, μια κατάσταση που προκαλείται από την περίσσεια ασβεστίου στο αίμα. Η περίσσεια ασβεστίου στο αίμα αποδυναμώνει τα οστά, δημιουργεί πέτρες στα νεφρά και διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Διαβάστε ακόμα:  Τι κάνει η βιταμίνη D στην υγεία της καρδιάς

Η υπερασβεστιαιμία μπορεί επίσης να προκληθεί από υπερδραστήριους παραθυρεοειδείς αδένες, ορισμένα φάρμακα και άλλες καταστάσεις υγείας. Η κατάσταση είναι απειλητική για τη ζωή και χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Σημάδια τοξικότητας από τη βιταμίνη D:

1. Υπερβολική δίψα, συχνοουρία: Η περίσσεια ασβεστίου στο αίμα αυξάνει την εργασία των νεφρών και μπορεί να προκαλέσει αυξημένη δίψα και επείγουσα ανάγκη για ούρηση.

2. Πόνος στα οστά και μυϊκή αδυναμία: Η υπερβολική δόση βιταμίνης D προκαλεί έκπλυση των οστών, η οποία οδηγεί σε πόνο και αδυναμία των οστών.

3. Σύγχυση και κόπωση: Η υπερασβεστιαιμία μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, λήθαργο, κόπωση και κατάθλιψη.

4. Αίσθημα παλμών και λιποθυμία: Σοβαρές περιπτώσεις υπερασβεστιαιμίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς, προκαλώντας αίσθημα παλμών, λιποθυμία, καρδιακή αρρυθμία και άλλα καρδιακά προβλήματα.

5. Ναυτία, στομαχικές διαταραχές: Η τοξικότητα της βιταμίνης D επηρεάζει επίσης το πεπτικό σύστημα και ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως στομαχικές διαταραχές, ναυτία, έμετο και δυσκοιλιότητα.

 

Διαβάστε ακόμα: 

Βιταμίνη D – Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

βιταμίνη Dfront-stories