Μόλις ανοίξει η Βουλή η κατάθεση του νομοσχεδίου για ΠΦΥ-Τι θα γίνει με το φάρμακο

Τις διατάξεις που θα αφορούν στο φάρμακο και θα περιέχονται στο νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναμένουν οι εταιρείες του κλάδου, οι οποίες όμως θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία να τις συζητήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο το οποίο θα έπρεπε να έχει ήδη κατατεθεί, τελικά θα έρθει στη Βουλή μόλις ανοίξει μετά το Πάσχα και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 του επόμενου μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μεσοδιάστημα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τους φορείς που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες, μετά τις προσεχείς αργίες ώστε να συζητήσουν εκ νέου  συνολικά τα θέματα της φαρμακευτικής πολιτική.

Να σημειώσουμε δε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των νομοθετικών αλλαγών που σχετίζονται με την κατάργηση της μεθόδου 80% – 20% στην κατανομή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

Στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας φέρεται να παραμένει η κατάργηση αυτής της κατανομής, βάσει της οποίας το 80% του clawback υπολογίζεται βάσει του μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο της δαπάνης και το 20% βάσει της ανάπτυξης της.  Βασικό ζητούμενο είναι πως θα καλυφθεί το όποιο κενό υπάρξει. Πάντως το πιθανότερο είναι να μην αποτελέσει διάταξη του νομοσχεδίου η συγκεκριμένη διαδικασία.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν, πάντως, προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιωχθεί να καταργηθεί το 80-20, εφόσον λάβει την απόφαση το Υπουργείο Υγείας. Ήταν άλλωστε μια μεταστροφή μέρους του clawback σε rebate το 2017 συνοδεύτηκε από εκτίναξη της δαπάνης.

Για να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός της δαπάνης, αν δεν αυξηθούν τα όρια της, οι οποίες αλλαγές, ακόμη και η κατάργηση της συνταγής της κατανομής θα πρέπει να ακολουθηθούν από τη θέσπιση διαρθρωτικών παρεμβάσεων όπως η δημιουργία αυστηρών πρωτοκόλλων και κατάλληλων υποδομών σε ΕΟΠΥΥ και Υπουργείο, η διεύρυνση της ψηφιοποίησης και η εφαρμογή φίλτρων ελέγχου της δαπάνης.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί και η «θεραπευτική προτεραιότητα» στα γενόσημα, σε όποια θεραπευτική κατηγορία υπάρχουν σκευάσματα.

Τιμές γενοσήμων

Μια ακόμη αλλαγή που φέρεται να προωθεί το Υπουργείο Υγείας θα σχετίζεται με την ταύτιση ασφαλιστικής με λιανική τιμή των γενοσήμων, στην αποζημίωση των φαρμάκων.

Σύμφωνα με αλλαγές που είχε προωθήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λιανική τιμή και ασφαλιστική τιμή είχαν ταυτιστεί στα γενόσημα. Τότε, παράγοντες της αγοράς διέβλεπαν εκτίναξη του clawback, εκφράζοντας αμφιβολίες για διατήρηση του ελέγχου και η συγκράτηση της υπέρβασης, όταν ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός παραμένει ανελαστικός και αμετάβλητος.

Δύο χρόνια μετά, φαίνεται πως οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν και πως τελικά συνέβαλε στην αύξηση του clawback. Εκτιμήσεις θέλουν το ποσό να κυμαίνεται μεταξύ 60 και 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Προκειμένου, λοιπόν, να αναστραφεί αυτή την κατάσταση, το Υπουργείο Υγείας φέρεται να ετοιμάζει Υπουργική Απόφαση, με τροποποιήσεις στη σχέση ασφαλιστικής με λιανική τιμή.

φάρμακαγενόσημαΠΦΥφαρμακευτική πολιτικήνομοσχέδιοClawback ΕΟΠΥΥΘάνος Πλεύρης