Μύθος ότι οι άνδρες μπορούν να γίνουν πατέρες ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ένας άνδρας μπορεί να γίνει πατέρας ακόμη και στα 60 και στα 70 του με ευκολία. Πρόκειται για μύθο, λένε οι επιστήμονες. Οι πιθανότητες των ανδρών να γίνουν πατέρες μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης πέφτουν απότομα μετά τα 50.

Οπότε όσοι για διάφορους λόγους πατάνε pause στην πατρότητα, με το σκεπτικό ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να κάνουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, ας έχουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα, που λένε ότι η γονιμότητά τους μπορεί να πέσει με τρόπο παρόμοιο με εκείνον των γυναικών πριν από την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές από το UCL, με επικεφαλής τον Dr Guy Morris από το Κέντρο Αναπαραγωγικής και Γενετικής Υγείας, είδαν ότι στους 50άρηδες η γονιμότητα πέφτει κατά το ένα τρίτο σε σύγκριση με τους 35άρηδες.

Οι γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση κατά μέσο όρο στην ηλικία των 51 ετών, όταν σταματούν να παράγουν ωάρια, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η σταδιακή συσσώρευση βλαβερών μεταλλάξεων στο σπέρμα των ανδρών μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να εξηγεί γιατί κάποια παιδιά, με πατέρες μεγάλης ηλικίας, μπορεί να έχουν αυτισμό και οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να συνειδητοποιήσουν οι άνδρες ότι η γονιμότητα στην τρίτη ηλικία δεν είναι εγγυημένη.

Μπορεί ο Rod Stewart να ήταν 66 όταν γεννήθηκε το όγδοο παιδί του και ο Charlie Chaplin να έκανε παιδιά στα 70 του, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτοί οι άνδρες είχαν πολύ νεότερές τους γυναίκες και είναι η εξαίρεση.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο πανευρωπαϊκό συνέδριο για την ανθρώπινη αναπαραγωγή και την εμβρυολογία, στη Βιέννη.

 

 

εξωσωματική γονιμοποίησηγονιμότητα