Μύθος ότι το πρωινό είναι ο “βασιλιάς” των γευμάτων;

Η “αιρετική” μελέτη απορρίπτει αυτό που ξέραμε εδώ και δεκαετίες.

Ότι, δηλαδή, όποιος επιθυμεί να αδυνατίσει, πρέπει οπωσδήποτε να τρώει πρωινό, γιατί αλλιώς θα πεινάει τόσο πολύ, που θα φάει περισσότερο ή κάτι που δεν πρέπει αργότερα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας αξιολόγησαν 13 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές μελέτες (μετα-ανάλυση), κυρίως από τις ΗΠΑ και από τη Βρετανία, που κάλυπταν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Και διαπίστωσαν ότι, όσοι αποφεύγουν να τρώνε το πρωί, αφενός “γλιτώνουν” 260 θερμίδες τη μέρα, αφετέρου ζυγίζουν κατά μέσο όρο σχεδόν μισό κιλό λιγότερο σε σχέση με όσους τρώνε καθημερινά πρωινό.

“Η μελέτη μας δείχνει η προσθήκη του πρωινού μπορεί να μην αποτελεί καλή στρατηγική για την απώλεια βάρους. Απαιτείται προσοχή, όταν συστήνεται πρωινό για απώλεια βάρους σε ενήλικες, καθώς θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα”, ανέφεραν χαρακτηριστικά σε δηλώσεις τους οι ερευνητές.

Ωστόσο δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι το πρωινό μπορεί να έχει άλλες σημαντικές επιπτώσεις, όπως η βελτίωση των επιπέδων συγκέντρωσης και προσοχής στα παιδιά.