Ναι και όχι στη χρήση της μαγειρικής σόδας

Υπάρχει πραγματικά ένα θαυματουργό προϊόν στο πίσω μέρος του ψυγείου σας — κάτι φθηνό που μπορεί να εξαφανίσει τις άσχημες μυρωδιές, να διατηρήσει τα δόντια σας λαμπερά λευκά και ακόμη και να θεραπεύσει απειλητικές για τη ζωή ασθένειες?

Κι όμως υπάρχει. Το γνωστό σε όλους μας, κουτί μαγειρικής σόδας ή  διττανθρακικό ανθρακικό νάτριο. Και μπορεί να κάνει σημαντικά πράγματα.

+ Που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα:

Για την δυσπεψία : Προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό για να εξαφανιστεί το οξύ στο στομάχι σας . Αλλά το οξύ δεν προκαλεί όλα τα είδη δυσπεψίας , οπότε εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν μετά από 2 εβδομάδες, καλέστε το γιατρό σας.   Μην παίρνετε μαγειρική σόδα εντός 2 ωρών από τη λήψη άλλων φαρμάκων . Όταν η μαγειρική σόδα μειώνει το οξύ του στομάχου, μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας απορροφά ορισμένα φάρμακα και να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν άλλα. Μην το δώσετε σε παιδί κάτω των 6 ετών, εκτός εάν σας το πει ο παιδίατρός σας.

Για να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα εντόμων : Αν και δεν είναι καλό για καθημερινή χρήση στο δέρμα σας , μπορεί να καταπραΰνει την ερυθρότητα, τον κνησμό και το τσούξιμο που είναι σημάδια ήπιας αντίδρασης σε ένα τσίμπημα εντόμου . Πολλές κρέμες χωρίς ιατρική συνταγή περιέχουν μαγειρική σόδα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη δική σας πάστα από ένα μέρος μαγειρικής σόδας σε τρία μέρη νερού. Αυτό λειτουργεί επίσης για τον δηλητηριώδη κισσό και τα εξανθήματα .

Για να διατηρήστε το στόμα σας υγιές : Το βούρτσισμα των δοντιών σας με οδοντόκρεμα που περιέχει μαγειρική σόδα μπορεί να εμποδίσει την τερηδόνα και να διατηρήσει τα ούλα και το στόμα σας σε καλή κατάσταση.  Μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα αναμεμειγμένο σε ένα ποτήρι νερό μπορεί επίσης να φρεσκάρει την αναπνοή σας.

Για έλεγχο των οσμών:  Όταν προσθέτετε μαγειρική σόδα και αλλάζετε την ισορροπία του pH, οι μυρωδιές στο ψυγείο ή στο χαλί σας έρχονται σε ουδέτερη κατάσταση. Βάλτε ένα ανοιχτό κουτί μαγειρική σόδα στο ψυγείο σας. Πασπαλίστε το πάνω από τα στρώματα των σκουπιδιών στον κάδο απορριμμάτων σας ή πετάξτε το στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων σας.

Για τη νεφρική νόσο : Μια ημερήσια δόση διττανθρακικού νατρίου μπορεί να βοηθήσει άτομα των οποίων τα νεφρά δεν μπορούν πλέον να αφαιρέσουν αρκετό οξύ από το αίμα τους .  Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

– – Που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα:

Για να καταπραΰνετε το ευαίσθητο δέρμα σας: Το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας είναι ελαφρώς όξινο. Αυτό το βοηθά να κρέμεται από την υγρασία και κρατά τα επιβλαβή βακτήρια έξω από το σώμα σας. Αλλά εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, είναι πιθανό να βρείτε αλκαλικές ουσίες ερεθιστικές.

Για να φτιάξετε τα μαλλιάσας : Μερικοί άνθρωποι παραλείπουν το σαμπουάν και χρησιμοποιούν ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και μηλόξυδου στα μαλλιά τους. Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα χειροτερεύει τα μαλλιά σας. Όπως το τριχωτό της κεφαλής σας, τα μαλλιά σας είναι φυσικά όξινα. Η μαγειρική σόδα μπορεί να τα κάνει να γυαλίζουν στην αρχή, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα προκαλέσει φριζάρισμα, μπερδέματα και σπασίματα.

Για να ενισχύστε την αθλητική απόδοση: Μπορεί να ακούσετε για δρομείς που πίνουν μεγάλη ποσότητα μαγειρικής σόδας πριν από έναν αγώνα ή μια συνάντηση. Αυτό ονομάζεται φόρτωση με αναψυκτικό και μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε εάν παίρνετε πάρα πολύ συχνά.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

μαγειρική σόδα