Νέα έρευνα: Γιατί το ζεστό γάλα μας κοιμίζει;                             

Σύμφωνα με τις γνωστές, πολύτιμες συμβουλές, η κατανάλωση ενός ποτηριού ζεστό γάλα πριν τον ύπνο θα οδηγήσει σε έναν καλό ύπνο. Οι ιδιότητες του γάλακτος αποδίδονται συνήθως στην τρυπτοφάνη, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ένα μείγμα πεπτιδίων γάλακτος, που ονομάζεται τρυπτική υδρολύση καζεΐνης (CTH), που ανακουφίζει από το στρες και ενισχύει τον ύπνο. Τώρα, οι ερευνητές, δημοσιεύοντας στο περιοδικό ACS ‘Agricultural and Food Chemistry, έχουν εντοπίσει συγκεκριμένα πεπτίδια στη CTH που θα μπορούσαν κάποτε να χρησιμοποιηθούν σε νέες, φυσικές θεραπείες ύπνου.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ δεν κοιμάται αρκετά. Τα ηρεμιστικά, όπως οι βενζοδιαζεπίνες και η ζολπιδέμη, συνήθως συνταγογραφούνται για αϋπνία, αλλά μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες και οι άνθρωποι να εθιστούν σε αυτές. Πολλά ηρεμιστικά λειτουργούν ενεργοποιώντας τον υποδοχέα GABA, μια πρωτεΐνη στον εγκέφαλο που καταστέλλει τη σηματοδότηση των νεύρων. Οι επιστήμονες έχουν επίσης ανακαλύψει αρκετά φυσικά πεπτίδια, ή μικρά κομμάτια πρωτεϊνών, που δεσμεύουν τον υποδοχέα GABA και έχουν αντι-άγχος και βελτιωτικό ύπνο. Για παράδειγμα, η επεξεργασία μιας πρωτεΐνης στο αγελαδινό γάλα, που ονομάζεται καζεΐνη, με το πεπτικό ένζυμο τρυψίνη παράγει το μείγμα πεπτιδίων που ενισχύουν τον ύπνο, γνωστά ως CTH. Μέσα σε αυτό το μείγμα, έχει προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο πεπτίδιο γνωστό ως α-καζοζεπίνη (α-CZP) που θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για μερικές από αυτές τις επιδράσεις. Ο Lin Zheng, ο Mouming Zhao και οι συνεργάτες του αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσαν να βρουν άλλα, ίσως πιο ισχυρά, πεπτίδια που ενισχύουν τον ύπνο.

Οι ερευνητές συνέκριναν πρώτα τις επιδράσεις του CTH και του α-CZP στις δοκιμές ύπνου ποντικών, διαπιστώνοντας ότι το CTH έδειξε καλύτερες ιδιότητες ενίσχυσης του ύπνου από το α-CZP μόνο. Αυτό το αποτέλεσμα υποδεικνύει, ότι άλλα πεπτίδια που προάγουν τον ύπνο εκτός από το α-CZP υπάρχουν στο CTH. Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε φασματομετρία μάζας για τον εντοπισμό βιοενεργών πεπτιδίων που απελευθερώνονται από το CTH κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης της γαστρικής πέψης και ουσιαστικά εξέτασε αυτά τα πεπτίδια για σύνδεση με τον υποδοχέα GABA και για την ικανότητα διέλευσης του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Όταν δοκιμάστηκαν σε ποντίκια, το YPVEPF αύξησε τον αριθμό των ποντικών που αποκοιμήθηκαν γρήγορα κατά περίπου 25% και τη διάρκεια του ύπνου κατά περισσότερο από 400% σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Εκτός από αυτό το πολλά υποσχόμενο πεπτίδιο, θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλα στην CTH που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ύπνο μέσω άλλων οδών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ύπνοςγάλαγάλα και ύπνος