Νέο ρεκόρ στα 1,7 δισ. ευρώ για την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα

Τα 1,7 δισ. ευρώ προσέγγισε η παραγωγή φαρμάκων το 2020, ποσό που αποτελεί νέο ρεκόρ για τον κλάδο, με το 2021 να έχει κινηθεί ακόμη υψηλότερα, αν και δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το μέγεθος αυτό. Σύμφωνα με τα στοιχεία  της έκδοσης «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2021» που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, το 2020 η αξίας της παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ελλάδα έφτασε τα 1,688 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2019 και 918 εκατ. ευρώ το 2010.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα Prodcom (Eurostat), η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε αξία (exfactory) προσέγγισε το 1,7 δισ. ευρώ το 2020, αυξημένη κατά 287 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019, ενώ σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου 2010-2017 (907 εκατ. ευρώ) είναι ενισχυμένη κατά 82%.

Η έκδοση του ΙΟΒΕ σημειώνει ακόμη ότι η προστιθέμενη αξία του κλάδου παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων διαμορφώθηκε στα
1,36 δισ. ευρώ το 2020, αποτελώντας το 6,9% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της μεταποίησης σε όρους εθνικών λογαριασμών, παρουσιάζοντας αυξητική τάση από το 2017.

Εξαγωγές

Την ίδια στιγμή οι Ελληνικές εξαγωγές φαρμάκων, διατηρήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών ήτοι τα 2,9 δισ. ευρώ όπως και το 2019. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εισαγωγές του κλάδου φαρμάκου ανήλθαν το 2021 σε 4,5 δισ. ευρώ  μειωμένες κατά 4,5%, έπειτα
από την εκρηκτική άνοδο του 2020 κατά 33,2%, ενώ οι εξαγωγές του κλάδου σταθεροποιήθηκαν κοντά στα 2,9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 1,6 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ως προς το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών, αντιστοιχούν στο 7,3% το 2021,  παραμένοντας υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές αποτελούν περίπου το 7,0% των συνολικών εισαγωγών της χώρας το 2021, έναντι 9,6% το 2020.

Βασικά σημεία της Έκδοσης του ΙΟΒΕ

Όπως έχει επισημανθεί και σε προηγούμενες παρεμβάσεις του ΙΟΒΕ, η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό τομέα για την ελληνική οικονομία. Επενδυτικά, οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) αποτελούν το 7% της συνολικής δαπάνης για Ε&Α στην Ελλάδα, ενώ την περίοδο 2002-2021 διενεργήθηκαν 3.499 κλινικές (2.000 ολοκληρωμένες) μελέτες ανεξαρτήτου φάσης ή σταδίου.

Οι απασχολούμενοι στην εγχώρια παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων ήταν 25,1 χιλ. άτομα το 2021, με περίπου τους μισούς να είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου του φαρμάκου στην ελληνική οικονομία, η συνολική συνεισφορά του σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε 5,5 δισ. ευρώ (3,3% του ΑΕΠ). Έτσι, για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου, δημιουργούνται άλλα 2,2 ευρώ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται σε 123 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 3,3% της συνολικής απασχόλησης). Δηλαδή, κάθε θέση εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζει άλλες 3 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης συνολικά στην οικονομία. Τέλος, η επίδραση στα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότητα του κλάδου φαρμάκου εκτιμάται περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την έκδοση ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημείωσε: «Το αποτύπωμα της φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι ισχυρό στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία. Ωστόσο, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη όλα τα τελευταία χρόνια οριοθετείται από μη ρεαλιστικούς κλειστούς προϋπολογισμούς ενώ δεν ασχολείται καθόλου το κράτος με την ποιότητα (το μίγμα φαρμάκων) και την ποσότητα των φαρμάκων που καταναλώνονται. Τα φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν εισαχθεί, και δυστυχώς συνεχίζουν να εισάγονται, δυσχεραίνουν το υγιές επιχειρείν, και απειλούν ευθέως τη Δημόσια Υγεία. Η Πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει τη χρηματοδότηση του συστήματος. Άλλωστε, με την πανδημία της COVID-19 όλες οι Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αναθεωρούν τα κονδύλια για τη Δημόσια Υγεία. Η καλύτερη υγεία οδηγεί την ευημερία. Οι υγιέστεροι άνθρωποι απολαμβάνουν περισσότερο και πιο παραγωγική εργασιακή ζωή, συνεισφέρουν στην οικονομία, ενώ καταναλώνουν λιγότερες δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη».

ΣΦΕΕφαρμακοβιομηχανίαΙΟΒΕεξαγωγές φαρμάκωνΠαπαδημητρίου