Ο γάμος θα πετύχει, αν είναι γραμμένο… στα γονίδια

Αυτό, που ήθελαν να δουν οι ερευνητές, είναι κατά πόσο διαφορετικές γενετικές παραλλαγές του OXTR – του υποδοχέα, που ρυθμίζει το γονίδιο της οξυτοκίνης – είχαν διαφορετική επίδραση στον τρόπο, με τον οποίο οι σύντροφοι υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, κάτι που είναι απαραίτητο σε έναν γάμο.

Η οξυτοκίνη είναι γνωστή ως η «ορμόνη της αγάπης», επειδή βοηθά τους ανθρώπους να δεσμεύονται. Αλλά διαφορετικές εκδοχές του OXTR μεταβάλλουν την απελευθέρωση και τη ρύθμιση της ορμόνης, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν πιο δύσκολο από κάποιους άλλους το να είναι με έναν άνθρωπο και να τον φροντίζουν.

Για τη μελέτη οι επιστήμονες διεξήγαγαν συνεντεύξεις με 79 ζευγάρια, ζητώντας τους να αξιολογήσουν πόσο υποστηρικτικός ήταν ο σύντροφός τους κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων της ζωής τους. Στη συνέχεια έλαβαν δείγματα σάλιου, για να ανακαλύψουν ποια παραλλαγή του OXTR έφεραν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποιότητα του γάμου επηρεάστηκε ιδιαίτερα, όταν οι σύζυγοι έφεραν μια συγκεκριμένη παραλλαγή, η οποία στο παρελθόν έχει συνδεθεί με κοινωνικά ελλείμματα.

Οι σύζυγοι με την συγκεκριμένη παραλλαγή ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από την υποστήριξη που τους παρείχαν οι σύζυγοί τους και, γενικότερα, περισσότερο δυσαρεστημένοι από τον γάμο τους, από τους άντρες με την παραλλαγή που παρήγαγε περισσότερη οξυτοκίνη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας Richard Mattson δήλωσε σχετικά: «Βρήκαμε ότι η διαφοροποίηση σε δυο συγκεκριμένες περιοχές του υποδοχέα OXTR επηρέασε τις παρατηρούμενες συμπεριφορές και των δυο συζύγων και ότι οι διαφορές στη συμπεριφορά ανάμεσα στα ζευγάρια είχαν μικρές, αλλά σωρευτικές επιπτώσεις στις συνολικές αξιολογήσεις για την παρεχόμενη στήριξη, επομένως και για την ποιότητα της σχέσης».

Το στοιχείο, που αναδείχθηκε ως καθοριστικό για την ποιότητα της σχέσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, ήταν η μετάλλαξη του γονότυπου σε μια συγκεκριμένη περιοχή του υποδοχέα OXTR.

Εξάλλου πριν από λίγες μέρες άλλη έρευνα έδειξε ότι ένα νέο φάρμακο, που μπλοκάρει την οξυτοκίνη, μπορεί σύντομα να αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση.