Ο θάνατος από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας της Jessica Pettway καμπανάκι για προληπτικούς ελέγχους

Ο τραγικός θάνατος της Jessica Pettway – μιας 36χρονης beauty influencer – υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες ανισότητες στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για τις μαύρες γυναίκες.

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο ταλαιπωρίας και λανθασμένης διάγνωσης με ινομυώματα , η δημιουργός περιεχομένου Jessica Pettway πέθανε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σταδίου 3 στις 11 Μαρτίου.

Η Pettway μοιράστηκε τη διάγνωσή της με τον καρκίνο με τους ακολούθους της τον Ιούλιο του 2023, εξηγώντας ότι αρχικά είχε γίνει λάθος διάγνωση με ινομυώματα, τα οποία είναι μη καρκινικές αναπτύξεις στη μήτρα. Αλλά αφού βίωσε συμπτώματα, όπως έντονη κολπική αιμορραγία και «πόνους σαν τον τοκετό», ανακάλυψε ότι οι όγκοι της ήταν, στην πραγματικότητα, κακοήθεις.

Η μητέρα δύο παιδιών πέθανε τραγικά περίπου εννέα μήνες αφότου κοινοποίησε τη διάγνωσή της στο διαδίκτυο και οι ειδικοί λένε ότι η τραγωδία είναι μια θλιβερή αντανάκλαση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι μαύρες γυναίκες όσον αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τα αποτελέσματα .

« Η τραγωδία που συνέβη με την Jessica Pettway πρέπει να γίνει κατανοητή και μπορεί να ευαισθητοποιήσει τις μαύρες γυναίκες σχετικά με τη σημασία του τακτικού προληπτικού ελέγχου» , λέει στο Healthnews η Jessica Shepherd, MD , γυναικολόγος και ειδικός στην υγεία των γυναικών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το ποσοστό θανάτου από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις μαύρες γυναίκες και στις ιθαγενείς γυναίκες είναι περίπου 65% υψηλότερο από ό,τι στις λευκές γυναίκες.

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Οποιοσδήποτε με τράχηλο μπορεί να αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τα συμπτώματα συχνά δεν παρουσιάζονται μέχρι να προχωρήσει η ασθένεια, λέει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το τεστ Παπανικολάου και το τεστ ανθρώπινου θηλώματος (HPV) χρησιμοποιούνται για να διασφαλιστεί ότι τα ανώμαλα κύτταρα και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο εντοπίζονται έγκαιρα.

Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώθηκαν περισσότερο από το μισό από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης του προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά έχουν σταθεροποιηθεί την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, στις γυναίκες ηλικίας 30-44 ετών, τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 1,7% κάθε χρόνο από το 2012 έως το 2019.

Αντίθετα, τα ποσοστά μειώθηκαν κατά 11% κάθε χρόνο για τις γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών, αντανακλώντας πιθανώς τα πρώτα σημάδια πρόληψης του καρκίνου από τον εμβολιασμό κατά του HPV.

Η σημασία του τακτικού προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί με τακτικό έλεγχο και είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος όταν διαγνωστεί έγκαιρα, λέει ο Shepherd. Στην πραγματικότητα, περισσότερο από το 50% των νέων περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εμφανίζονται σε γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ ή δεν έχουν υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο συνιστώμενος έλεγχος περιλαμβάνει το τεστ Παπανικολάου κάθε τρία χρόνια για γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών και τη συν-δοκιμή (Pap + HPV μαζί) κάθε πέντε χρόνια για γυναίκες που ξεκινούν από την ηλικία των 30 ετών.

«Ο συν-τεστ είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για τον προσυμπτωματικό έλεγχο — μας επιτρέπει να διεξάγουμε τόσο το τεστ Παπανικολάου όσο και το τεστ HPV από το ίδιο δείγμα», λέει ο Shepherd. «Η εμπειρία του ασθενούς είναι ακριβώς η ίδια, αλλά λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα για να ανιχνεύσουμε πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

Η συχνότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου και άλλους παράγοντες κινδύνου, λέει, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο γιατρό τους για μια ετήσια εξέταση καλής γυναίκας – έναν ετήσιο έλεγχο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία – για να βεβαιωθείτε ότι είναι ενημερωμένοι με όλες τις προβολές τους.

Καρκίνος τραχήλου μήτρας