Ο ύπνος τα Σαββατοκύριακα δεν αναπληρώνει τα ξενύχτια της εβδομάδας

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές, που συμμετείχαν στη μελέτη, σε τρεις ομάδες. Η μία επιτρεπόταν να κοιμάται περισσότερο τα Σαββατοκύριακα, η άλλη κοιμόταν μόνο πέντε ώρες καθημερινά και η άλλη εννέα ώρες.

Διαπιστώθηκε με έκπληξη ότι και οι τρεις ομάδες έτρωγαν σνακ στη διάρκεια της νύχτας, πήραν βάρος και παρουσίασαν επιδείνωση της μεταβολικής τους υγείας σε σύγκριση με την έναρξη της μελέτης.

“Στο τέλος δεν είδαμε κανένα όφελος σε κανένα μεταβολικό αποτέλεσμα στους ανθρώπους που κοιμήθηκαν παραπάνω μέσα στο Σαββατοκύριακο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Chris Depner, αναπληρωτής καθηγητής έρευνας φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Colorado Boulder.

Είναι γνωστό από παλιότερες έρευνες ότι οι λιγότερες ώρες ύπνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας σειράς προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, εν μέρει αυξάνοντας την ανάγκη για σνακ το βράδυ και μειώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.

Σε αυτή τη νέα μελέτη οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν τι συμβαίνει, όταν οι άνθρωποι στερούνται ύπνο μέσα στη βδομάδα και μετά αναπληρώνουν το Σαββατοκύριακο. Πήραν 36 άτομα ηλικίας από 18 έως 39 ετών και για δύο εβδομάδες τα κράτησαν σε εργαστήριο, όπου παρακολουθούσαν την πρόσληψη τροφής τους, την έκθεσή τους στο φως και τον ύπνο τους. Αν και ο αριθμός μπορεί να φαίνεται μικρός, οι ειδικοί ανέφεραν ότι ήταν μεγάλος για μελέτη τέτοιου είδους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό Current Biology, σε ορισμένες περιπτώσεις η ομάδα, που μπορούσε να κοιμηθεί παραπάνω το Σαββατοκύριακο, είχε χειρότερα αποτελέσματα από τις άλλες δύο. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη μειώθηκε κατά 13% στην ομάδα, που απολάμβανε μόλις ένα πεντάωρο ύπνου, ενώ στην ομάδα του Σαββατοκύριακου μειώθηκε έως 27%.

Ένα πρόβλημα ήταν ότι οι άνθρωποι, που είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν λίγο παραπάνω αυτές τις δύο μέρες, κατέβαλαν προσπάθεια για να το καταφέρουν. Και στο τέλος, η ομάδα του Σαββατοκύριακου κοιμήθηκε όλα κι όλα μόλις 66 λεπτά παραπάνω κατά μέσο όρο.

“Η προσπάθεια να αντισταθμίσουμε τις χαμένες ώρες ύπνου το Σαββατοκύριακο δεν είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την υγεία”, είπε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Kenneth Wright.