Αυτό είναι το κόκκινο μπαχαρικό που πρέπει να προσθέσετε στην διατροφή σας

Θέλετε να προσθέσετε λίγο μπαχαρικό στη ζωή σας — ή στη διατροφή σας; Επιλέξτε το πιπέρι καγιέν. Αυτή η δημοφιλής κόκκινη πιπεριά προσθέτει ευέλικτη γεύση στα γεύματά σας και είναι πλούσια σε οφέλη για την υγεία. Οι πιπεριές καγιέν είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.

Τι είναι το πιπέρι καγιέν;

Οι πιπεριές καγιέν είναι μακριές, λεπτές πιπεριές με γυαλιστερή, κερασοκόκκινη απόχρωση. Επίσημα γνωστές ως Capsicum annum, αυτές οι πικάντικες πιπεριές είναι μέλη της οικογένειας Solanaceae  μαζί με τα μακρινά ξαδέρφια τους, τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τις ντομάτες. Οι πιπεριές καγιέν πιστεύεται ότι προέρχονται από τη Νότια Αμερική.

Οι πιπεριές καγιέν είναι καυτερές αλλά όχι πολύ. Αν είστε λάτρης των πικάντικων φαγητών, ίσως να είστε εξοικειωμένοι με την κλίμακα Scoville. Αυτή η κλίμακα μετρά τη θερμότητα μιας πιπεριάς τσίλι, από τις μη πικάντικες πιπεριές στο ένα άκρο μέχρι τις πιπεριές φάντασμα-φάντασμα και τις θεριστικές πιπεριές Καρολίνας στο άλλο.  Μια πιπεριά jalapeño έχει περίπου 5.000 μονάδες θερμότητας Scoville, ενώ μια πιπεριά καγιέν είναι περισσότερο από 30.000 έως 50.000. «Οι πιπεριές καγιέν είναι πολύ πιο καυτερές από ένα jalapeño», λένε οι διατροφολόγοι . «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα πήγαιναν να τσιμπολογήσουν ωμές πιπεριές καγιέν».

Ευτυχώς, μπορείτε να αποκομίσετε τα πολλά οφέλη των πιπεριών καγιέν χωρίς να τα τρώτε όπως τα μήλα. Είτε μαγειρεύετε με φρέσκες πιπεριές είτε πασπαλίζετε με αποξηραμένο και κονιορτοποιημένο πιπέρι καγιέν στα γεύματά σας, υπάρχουν καλοί λόγοι για να απολαμβάνετε αυτό το ιδιαίτερο μπαχαρικό.

Είναι υγιεινό το πιπέρι καγιέν;

Όπως τα περισσότερα πολύχρωμα προϊόντα, οι πιπεριές καγιέν είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών . Ειδικότερα, είναι πλούσια σε:

  • Βιταμίνη C.
  • Βιταμίνη Α.
  • Βιταμίνη Β6.
  • Βιταμίνη Κ.

Μια φρέσκια πιπεριά έχει το 72% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C και το 50% της βιταμίνης Α.  Η μορφή σε σκόνη δεν περιέχει τόσες βιταμίνες όσες οι φρέσκες πιπεριές. Ωστόσο, η αποξηραμένη σκόνη καγιέν είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, προσθέτει. Με ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού, θα λάβετε το 15% της καθημερινής σας βιταμίνης Α.

Και η βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό και παίζει ρόλο στην αναπαραγωγή, την υγεία του ανοσοποιητικού και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και άλλων οργάνων.

Οφέλη από πιπέρι καγιέν

Τα οφέλη για την υγεία των πιπεριών καγιέν υπερβαίνουν κατά πολύ την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες. Πολλά από τα οφέλη τους προέρχονται από την καψαϊκίνη, τη φυσική ένωση που δίνει σε όλες τις πιπεριές την πικάντικη γεύση τους.

Πώς ακριβώς είναι οι πιπεριές καγιέν καλές για την υγεία σας; Ας μετρήσουμε τα καλά πράγματα που μπορεί να κάνει το καγιέν.

1. Παρέχει ευεργετικές φυτικές ενώσεις: Οι πιπεριές καγιέν είναι πηγές αντιοξειδωτικών και άλλων φυτικών ενώσεων που προστατεύουν τα κύτταρα μας και προάγουν την υγεία.   Τα αντιοξειδωτικά, μαζί με σχετικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή, είναι ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στα φυτά. Αυτές οι ενώσεις προστατεύουν τα κύτταρα μας από βλάβες από επιβλαβείς ουσίες στο περιβάλλον. Καταπολεμούν τις διαδικασίες που γερνούν τα κύτταρά μας για να βοηθήσουν να διατηρήσουμε τα κύτταρά μας νέα.   Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

2. Προστατεύει την καρδιά σας:  Οι πιπεριές καγιέν μπορούν να προστατεύσουν την υγεία της καρδιάς με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν ενδείξεις, για παράδειγμα, ότι η καψαϊκίνη μπορεί να προστατεύσει από τη φλεγμονή στο σώμα σας. Η φλεγμονή παίζει ρόλο σε πολλές διαφορετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Επίσης,  μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά πιπεριές τσίλι είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που απέφευγαν τα πικάντικα πιάτα. Ο λόγος? Οι λάτρεις των μπαχαρικών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών ασθενειών, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά.   Επίσης, αν καρυκεύετε τα γεύματά σας, είναι λιγότερο πιθανό να βάλετε πολύ αλάτι που ως γνωστό δεν είναι καλό για την υγεία της καρδιάς.

3. Βελτιώνει την πέψη:  Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τα πικάντικα τρόφιμα με καούρα ή στομαχικές διαταραχές. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, το μπαχαρικό μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.  Το πιπέρι καγιέν είναι πραγματικά χρήσιμο για την πέψη γιατί αυξάνει τους γαστρικούς υγρούς και την παραγωγή ενζύμων στο στομάχι, που μας βοηθά να διασπάσουμε τα τρόφιμα.  Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα πικάντικα τρόφιμα όπως το πιπέρι καγιέν μπορούν να ενισχύσουν τα καλά βακτήρια στο έντερο σας. Το μικροβίωμα είναι μια κοινότητα βακτηρίων στο έντερο σας που είναι σημαντικά για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος. Φυσικά, το πικάντικο φαγητό μπορεί να προκαλέσει καούρα σε μερικούς ανθρώπους.

4. Σας βοηθά να διατηρήστε ένα υγιές βάρος:  Οι πιπεριές καγιέν και άλλες πικάντικες τροφές που περιέχουν καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Τα πικάντικα φαγητά μπορούν να ανεβάσουν λίγο τον μεταβολισμό, βοηθώντας στην καύση θερμίδων. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να νιώσετε χορτάτοι μετά το φαγητό.

5. Ανακουφίζουν από τον πόνο:  Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι πικάντικες πιπεριές είναι καλές για ένα πονεμένο  κεφάλι. Όταν είστε χορτασμένοι, τα πικάντικα φαγητά μπορούν να σας βοηθήσουν ιδιαίτερα αν το κεφάλι σας χτυπάει δυνατά καθώς έχει αποδειχτεί οτι οι  πιπεριές καγιέν βοηθούν στην ανακούφιση από πονοκεφάλους.  Επίσης, η  καψαϊκίνη χρησιμοποιείται επίσης σε τοπική μορφή για τη θεραπεία του πόνου.

πιπέρι καγιένπιπεριές καγιέν