Οι γάτες ακούνε στο όνομά τους, απλά συνήθως μας αγνοούν

Θεωρείται ότι οι γάτες ακούνε τα ονόματά τους, επειδή οι ήχοι συχνά συνοδεύονται από ανταμοιβές φαγητού, χαδιών και παιχνιδιού, ή από τιμωρίες, όπως η επίσκεψη στο κτηνιατρείο ή το μπάνιο με το ζόρι.

Ιάπωνες ερευνητές, με επικεφαλής την Dr Atsuko Saito, μελέτησαν συνολικά 78 γάτες. Σε κάθε μία είπαν τέσσερις διαφορετικές λέξεις, ακολουθούμενες από το όνομά της. Ως αναγνώριση του ονόματος ορίστηκε μια αξιοσημείωτη απάντηση, κατά την οποία το ζώο κούνησε τα αυτιά, το κεφάλι ή την ουρά του ή έκανε κάποιον θόρυβο.

Ενώ οι περισσότερες από τις γάτες αρχικά αντέδρασαν στις λέξεις που τους είπαν, το ενδιαφέρον τους μειώθηκε σταδιακά. Ωστόσο έτειναν να ζωηρεύουν, όταν οι ερευνητές διάβαζαν την τελευταία λέξη, που ήταν το όνομά τους.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports: “Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι γάτες είναι σε θέση να διακρίνουν τα δικά τους ονόματα από άλλες λέξεις. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μπορούν να διακρίνουν το περιεχόμενο των ανθρώπινων δηλώσεων, με βάση τις φωνητικές διαφορές”.

Τώρα που αποδείχθηκε ότι οι γάτες μπορούν να κατανοήσουν λέξεις, οι ερευνητές σκέπτονται ότι θα μπορούσαν να τις διδάξουν πώς να αποφεύγουν επικίνδυνα αντικείμενα ή μέρη.

Οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν με γάτες πριν από 9.500 χρόνια, ενώ οι σκύλοι ήταν ζώα συντροφιάς για περίπου 14.000 χρόνια.