Παχυσαρκία – Στην εξοχή ανοίγει η όρεξη

Αυτό που έλεγαν οι παλιοί, ότι, δηλαδή, στην εξοχή ανοίγει η όρεξη, αποδείχθηκε και επιστημονικά. Οι περισσότεροι υπέρβαροι και παχύσαρκοι δεν βρίσκονται στις πόλεις, αλλά στην ύπαιθρο.

Φαίνεται οξύμωρο, ειδικά όταν ξέρουμε ότι η ζωή στην πόλη είναι πιο καθιστική και ότι τα τρόφιμα δεν είναι συνήθως τα αγνά και τα φρέσκα, που βρίσκει κανείς στην ύπαιθρο.

Αλλά επιστημονική μελέτη το απέδειξε. Η παχυσαρκία “ανθίζει” στην εξοχή.

Κι ενώ ξέραμε ότι οι πόλεις με τις καλύτερες μεταφορές τους και τις ποικίλες ευκαιρίες για καθιστική ψυχαγωγία ευνοούν την καθιστική ζωή και την έλλειψη σωματικής άσκησης, ενώ από την άλλη οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών κάνουν πιο απαιτητικές χειρωνακτικές εργασίες, που υποτίθεται αποτελούν «αντίδοτο» στα παραπανίσια κιλά, τα νέα ευρήματα λένε το αντίθετο.

Ότι περισσότερο ευθύνεται η ύπαιθρος παρά η πόλη για την παχυσαρκία, κάτι που – εφόσον επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές έρευνες – αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις από άποψη των πολιτικών δημόσιας υγείας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι μία από τις 12 χώρες της Ευρώπης, όπου ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των γυναικών μειώθηκε ελαφρά μεταξύ 1985-2017. Αντίθετα, ο ΔΜΣ των ανδρών αυξήθηκε σε κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

παχυσαρκία