Παλεύετε με τον φόβο; Δειτε τρόπους για να νιώσετε πιο θαρραλέοι

Αν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, πιθανότατα εξισώνετε το θάρρος με την αφοβία, αλλά αυτή είναι μια εσφαλμένη ερμηνεία. Στην πραγματικότητα, θάρρος είναι η ανάληψη δράσης παρά τον φόβο που νιώθετε. Θάρρος είναι η προθυμία να ανταποκριθείς άφοβα παρά το άγχος και την ανησυχία που μπορεί να σε τραβάει.

Στην πραγματικότητα, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να είσαι θαρραλέος είναι να καταλάβεις τι φοβάσαι και μετά να αρνηθείς να επιτρέψεις σε αυτόν τον φόβο να σε παραλύσει. Γιατί αν το αφήσετε, ο φόβος έχει τη δύναμη να σας εμποδίσει να προχωρήσετε, να ρισκάρετε και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ευκαιρίες. Εν τω μεταξύ, το να είσαι θαρραλέος σου επιτρέπει να ρισκάρεις, να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και να πάρεις αυτό που θέλεις από τη ζωή.

Εάν παλεύετε με τον φόβο και θέλετε να νιώσετε πιο θαρραλέοι στη ζωή σας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ασκήσετε τους μυς του θάρρους σας και να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε κατάσταση. Ακολουθεί μια επισκόπηση των όσων πρέπει να γνωρίζετε για το θάρρος, καθώς και συμβουλές για το πώς να βεβαιωθείτε ότι ζείτε μια ζωή γεμάτη γενναιότητα.

Οφέλη του θάρρους

Το να είστε πιο θαρραλέοι στη ζωή σας θα σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε κατάλληλα στους κινδύνους και να επιτύχετε θετικά πράγματα στη ζωή σας. Αλλά χρειάζεται δουλειά για να ξεπεράσεις τους φόβους σου. Στην πραγματικότητα, το να είσαι θαρραλέος σημαίνει να σκέφτεσαι καλά τα πράγματα, να εξετάζεις τους κινδύνους και τα οφέλη και να ενεργείς παρά τον φόβο που αναπόφευκτα δημιουργείται.

Επιπλέον, το θάρρος σας δίνει τη δύναμη να κυνηγάτε πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς. Επίσης, ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας και σας επιτρέπει να πιστεύετε στις ικανότητές σας. Ομοίως, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι το θάρρος δεν είναι η απουσία φόβου.

Στην πραγματικότητα, το να νιώθεις φόβς είναι υγιές γιατί σε κάνει να επιβραδύνεις και να αξιολογείς σωστά τους κινδύνους.  Το να είσαι θαρραλέος σημαίνει ότι είσαι σε θέση να ενεργείς παρά το ότι νιώθεις φόβο. Επιπλέον, όσο περισσότερο είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας, τόσο περισσότερο θα αντικαταστήσετε την απάντησή σας που βασίζεται στον φόβο με μια θαρραλέα. Εδώ είναι μερικά άλλα οφέλη του θάρρους:

  • Το να είσαι θαρραλέος εν μέσω φόβου μπορεί να χτίσει την αυτοπεποίθησή σου.
  • Το να αγκαλιάζεις το θάρρος σου επιτρέπει να δεις τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία.
  • Το να κάνετε το θάρρος μέρος της ζωής σας, σας εξοπλίζει με την ικανότητα να ενδυναμώνετε τους άλλους να κάνουν το ίδιο.
  • Επιλέγοντας να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να είστε πιο θαρραλέοι σας κάνει πιο ολοκληρωμένο άτομο και διευρύνει τις εμπειρίες που έχετε στη ζωή σας.
  • Το να είσαι θαρραλέος σε κάνει πιο επιτυχημένο άτομο γιατί είναι πιο πιθανό να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και να αρπάξεις ευκαιρίες καθώς παρουσιάζονται.
  • Το να αγκαλιάσετε το θάρρος και να το ενσωματώσετε στη ζωή σας θα αυξήσει την αίσθηση της ευτυχίας σας .

Πώς να αισθάνεστε πιο θαρραλέοι

Το να είσαι φοβισμένος είναι μια ισχυρή δύναμη που μπορεί να οδηγήσει σε στασιμότητα. Στην πραγματικότητα, εάν ο φόβος δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να σας εμποδίσει να επιτύχετε τους στόχους σας και να κυνηγήσετε ευκαιρίες. Κατά συνέπεια, πολλοί άνθρωποι αφήνουν τον φόβο να τους κρατήσει κολλημένους στη ζώνη άνεσής τους αντί να λυγίζουν τους μυς του θάρρους τους και να δοκιμάζουν κάτι νέο παρά τους κινδύνους.

Αν πιστεύετε ότι αυτό το σενάριο μοιάζει πολύ με τη ζωή σας, μπορεί να θέλετε να εμβαθύνετε και να καθορίσετε τους τομείς της ζωής σας όπου θα μπορούσατε να είστε πιο θαρραλέοι. Για παράδειγμα, χρειάζεται να ακολουθήσετε αυτήν την προαγωγή στη δουλειά αντί απλώς να ελπίζετε ότι θα προσέξουν τη σκληρή δουλειά σας; Ή, νιώθετε ότι πρέπει να μιλήσετε την επόμενη φορά που ο νταής του γραφείου θα υποτιμήσει κάποιον; Υπάρχουν πιθανώς αμέτρητοι τομείς στη ζωή σας όπου μπορείτε να είστε λίγο πιο θαρραλέοι. Εδώ είναι μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αγκαλιάσετε το θάρρος και να το εφαρμόσετε στη ζωή σας.

Διατηρήστε μια υγιή προοπτική

Πάρα πολλές φορές, οι άνθρωποι υποθέτουν ότι είτε γεννιέσαι θαρραλέος είτε δεν είσαι. Και ενώ είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση να επιδείξουν θάρρος, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα χάθηκαν για εσάς. Στην  πραγματικότητα, είναι καλύτερο να βλέπεις το θάρρος ως μυ. Και ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να γεννιούνται με πιο καθορισμένους μύες από άλλους, όλοι έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τους μυς του θάρρους τους με τη σωστή προπόνηση και εξάσκηση.

Ομοίως, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο φόβος δεν είναι κακό πράγμα. Στην πραγματικότητα, κατά κάποιο τρόπο ο φόβος είναι υγιής. Για παράδειγμα, ο φόβος ενεργοποιεί το νευρικό σας σύστημα και τα ένστικτα επιβίωσης που έχουν σχεδιαστεί για να σας κρατούν ασφαλείς. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να νιώθετε φόβο όταν σας πλησιάζει ένας άγνωστος σε ένα σκοτεινό δρομάκι ή μπορεί να αισθάνεστε φόβο κατά τη διάρκεια ενός ανεμοστρόβιλου.

Αντί να υποθέτετε ότι το να φοβάστε είναι κάτι κακό, δείτε το ως μια ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για το ποιος είστε και γιατί μπορεί να φοβάστε ή να ενθουσιαστείτε λιγότερο που θα βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Ίσως διαπιστώσετε ότι εάν αφιερώσετε χρόνο για να ονομάσετε τον φόβο σας και καταλάβετε γιατί υπάρχει, θα ανακαλύψετε μια καλύτερη ιδέα για το πώς να τον ξεπεράσετε ή θα είστε θαρραλέοι παρά το γεγονός αυτό.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το να εκφράσετε τα συναισθήματά σας με λόγια βοηθά να περιορίσετε τις αρνητικές σας απαντήσεις στον φόβο. Επιπλέον  , το να εκφράζεις τους φόβους σου δεν σε κάνει αδύναμο. Αντίθετα, σε κάνει γενναίο. Εξάλλου, δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσεις πού είσαι ευάλωτος. Έτσι, εάν είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τους φόβους σας, είστε ένα βήμα πιο κοντά στο να είστε θαρραλέοι.

Κατά συνέπεια, αντί να ελαχιστοποιήσετε τον φόβο σας ή να αρνηθείτε ότι υπάρχει, αναγνωρίστε τι σας εμποδίζει. Αναγνωρίζοντας τον φόβο σας – είτε γράφοντάς τον είτε μοιράζοντάς τον με ένα υποστηρικτικό άτομο – ενδυναμώνετε τον εαυτό σας να είναι θαρραλέος παρά το αίσθημα φόβου.

Προσδιορίστε τα δυνατά σας σημεία

Όταν πρόκειται να ζήσετε μια ζωή γεμάτη θάρρος, σας βοηθά να ξεκινήσετε με τον εντοπισμό σε τι είστε καλοί καθώς και πού είχατε επιτυχία. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που αναγνωρίζουν και αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους όχι μόνο αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο καταθλιπτικοί, αλλά είναι και πιο ανθεκτικοί . 

Επιπλέον, το να ξέρεις σε τι είσαι καλός βοηθά στην τόνωση της αυτοπεποίθησής σου, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό να πάρεις ρίσκα και να είσαι θαρραλέος. Ομοίως, όταν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας, είστε πολύ πιο πρόθυμοι να κάνετε all-in όταν παρουσιάζεται μια ευκαιρία.

Επιπλέον, όταν παλεύετε με τον φόβο και θέλετε να ενσωματώσετε περισσότερο θάρρος στη ζωή σας, είναι φυσικό να εστιάσετε στις ελλείψεις και τις αδυναμίες σας. Αλλά, αν το κάνετε αυτό, είναι λιγότερο πιθανό να νιώσετε θαρραλέοι. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να σκεφτείτε σε τι είστε καλοί ως τρόπο να χτίσετε την αυτοπεποίθηση και το θάρρος σας.

Εξετάστε διαφορετικά σενάρια

Όσον αφορά το να είσαι θαρραλέος, είναι χρήσιμο να φανταστείς όχι μόνο το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί αν ρισκάρεις, αλλά και τι θα συνέβαινε αν δεν ενεργούσες καθόλου. Πολλές φορές, η σύγκριση των δύο άκρων είναι το μόνο που χρειάζεστε για να προχωρήσετε πέρα ​​από τους φόβους σας, επειδή τις περισσότερες φορές, το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί είναι συχνά ελάχιστο σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσατε να κερδίσετε με την υποκριτική. Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά συγκρίσεις όπως αυτές, θα δημιουργήσετε μια ανοσία στο να αφήσετε τους φόβους σας να σας ελέγχουν με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, μπορείτε να δημιουργήσετε σενάρια όπου οραματίζεστε τον εαυτό σας να κάνει κάτι που φοβάστε. Φανταστείτε πώς θα χειριστείτε κάθε πιθανό σενάριο, συμπεριλαμβανομένου του πώς θα μπορούσατε να απαντήσετε ή τι θα μπορούσατε να πείτε. Αυτές οι ασκήσεις είναι ένας τρόπος για να εξασκηθείτε στο να είστε θαρραλέοι χωρίς να χρειάζεται να βάλετε τον εαυτό σας έξω μέχρι να νιώσετε έτοιμοι.

Εξασκηθείτε στην έξοδο από τη ζώνη άνεσής σας

Όταν αφήνετε τον φόβο να σας εμποδίσει να κάνετε κάτι διασκεδαστικό, να κυνηγήσετε κάτι που θέλετε ή να εκφράσετε ποιος είστε στον πυρήνα σας, μπορεί να οδηγήσει σε μια ζωή που δεν βιώνεται αληθινά. Και αν θέλετε να αλλάξετε αυτή την πτυχή της ζωής σας, θα χρειαστεί να είστε σκόπιμοι για τη ζωή σας.

Το να χτίσετε τους μυς του θάρρους σας απαιτεί να πιέσετε τον εαυτό σας να βγει έξω από τη ζώνη άνεσής σας. Κατά συνέπεια, επιλέξτε κάποια σενάρια που σας κάνουν να νιώθετε άβολα, αλλά όπου το στοίχημα δεν είναι τόσο μεγάλο.

Με άλλα λόγια, εξασκηθείτε στο να είστε θαρραλέοι ξεπερνώντας μικρούς φόβους, όπως η γνωριμία με νέους ανθρώπους ή το φαγητό μόνοι σας σε ένα εστιατόριο, προτού αντιμετωπίσετε κάτι όπως το να αναλάβετε την ηγεσία σε ένα έργο ή να προχωρήσετε στο παιχνίδι της κοινότητάς σας. Ξεκινώντας από μικρά, μπορείτε να συνηθίσετε να είστε θαρραλέοι χωρίς πολλούς κινδύνους στην αρχή. Τελικά, θα φτάσετε στο σημείο όπου μπορείτε να πάρετε μεγαλύτερους κινδύνους.

Μειώστε το άγχος σας

Μερικές φορές οι άνθρωποι νιώθουν φόβο ή αισθάνονται ότι τους λείπει το θάρρος απλώς και μόνο επειδή είναι εξαντλημένοι και η σκέψη να κάνουν κάτι περισσότερο φαίνεται απλώς υπερβολικά συντριπτική. Αν διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε καταβεβλημένοι, μπερδεμένοι ή βαλτωμένοι, αναζητήστε τρόπους για να ανακουφίσετε το άγχος. Είναι δύσκολο να νιώθεις θαρραλέος όταν είσαι αγχωμένος.

Κατά συνέπεια, αναζητήστε τρόπους να μειώσετε το άγχος στη ζωή σας. Εκτός από τη φροντίδα του εαυτού σας, αναζητήστε τρόπους για να χαλαρώσετε και να αποσυμπιεστείτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα κάνετε σύντομες διακοπές ή κάποιο χρόνο που χρειάζεστε τόσο πολύ από τη δουλειά. Όλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα που και που. Έτσι, εάν αισθάνεστε υπερβολικά καταβεβλημένοι με τη σκέψη να προσπαθήσετε να είστε πιο θαρραλέοι, θα μπορούσε να είναι ότι πρέπει πρώτα να μειώσετε το άγχος στη ζωή σας.

Γιορτάστε τις “Θαρραλέες δράσεις σας”

Κάθε θαρραλέα πράξη πρέπει να γιορτάζεται – ειδικά αν το να ζεις με θάρρος είναι κάτι νέο για σένα. Επομένως, μην παραλείψετε να αναγνωρίσετε τις στιγμές που ενεργήσατε με θάρρος παρά το ότι νιώθετε φόβο. Είναι σημαντικό να χαϊδεύετε τον εαυτό σας στην πλάτη και να αναγνωρίζετε την προσπάθεια που χρειάστηκε για να ξεπεράσετε τον φόβο σας. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι όσοι γιορτάζουν μικρές νίκες τείνουν να είναι πιο επιτυχημένοι μακροπρόθεσμα. 

Φυσικά, δεν χρειάζεται να το φωνάζετε από τις ταράτσες ή να το ανατινάξετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά σημειώστε νοερά τι καταφέρατε και επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει καλά με αυτό. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο με αυτές τις μικρές αναγνωρίσεις για να σκεφτείτε σε στιγμές που αισθάνεστε αποθαρρυμένοι ή ότι η ζωή σας δεν έχει θάρρος. Κάνοντας αυτό θα σας αποτρέψει από το να εμπλακείτε σε αρνητικές σκέψεις ή να υποθέσετε ότι δεν θα είστε ποτέ θαρραλέοι.

Καλωσόρισμα στην αποτυχία

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται την αποτυχία, κάτι που τους κρατά συχνά στάσιμους ή κολλητούς στο ίδιο σημείο. Στην πραγματικότητα, ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν άκαμπτα πρότυπα και να γίνουν τελειομανείς σε μια προσπάθεια να μην βιώσουν αμηχανία ή ντροπή που συνοδεύει την αποτυχία. 5

Όμως η αποτυχία είναι μια εμπειρία που πρέπει να την αγκαλιάσουμε. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η αποτυχία δεν είναι κακό, ειδικά αν ρισκάρατε ή βγήκατε έξω από τη ζώνη άνεσής σας.

Εξάλλου, η αποτυχία είναι μια ευκαιρία να αναπτυχθείς ως άνθρωπος. Σας επιτρέπει να μάθετε κάτι νέο, να αλλάξετε κατευθύνσεις και να δείτε από τι είστε φτιαγμένοι. Και αν αντιμετωπιστεί ως μια ευπρόσδεκτη εμπειρία αντί για το χειρότερο σενάριο, σας ωθεί να δοκιμάσετε νέα πράγματα, παρά τους κινδύνους που εμπεριέχονται.

ψυχική υγείαφόβοςθάρροςθαρραλέος