Ποια είναι τα κορυφαία 12 οφέλη της κολύμβησης;

Ίσως έχετε ακούσει ότι οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να έχουν 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Το κολύμπι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δουλέψεις ολόκληρο το σώμα και το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Μια ώρα κολύμβησης καίει σχεδόν τόσες θερμίδες όσες και το τρέξιμο, χωρίς όλες τις επιπτώσεις στα οστά και τις αρθρώσεις σας.

Το κολύμπι είναι η 4η περισσότερο δημοφιλής δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά γιατί ακριβώς;

Υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορεί να αποκομίσετε από τους γύρους κολύμβησης τακτικά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τα οφέλη της κολύμβησης και πώς να εντάξετε το κολύμπι στη ρουτίνα σας.

Οφέλη

1. Λειτουργεί ολόκληρο το σώμα σας

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κολύμβησης είναι ότι λειτουργεί πραγματικά σε ολόκληρο το σώμα σας, από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Κολύμπι:

  • αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό χωρίς να αγχώνει το σώμα σας
  • τονώνει τους μυς
  • χτίζει δύναμη
  • χτίζει αντοχή

Υπάρχουν διάφορα είδη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε ποικιλία στην προπόνησή σας στην κολύμβηση, όπως:

  • πρόσθιο
  • ύπτιο
  • πλάγιο εγκεφαλικό επεισόδιο
  • πεταλούδα
  • ελεύθερη κολύμβηση

Το καθένα εστιάζει σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες και το νερό παρέχει μια ήπια αντίσταση. Ανεξάρτητα από το χτύπημα που κολυμπάτε, χρησιμοποιείτε τις περισσότερες από τις μυϊκές σας ομάδες για να μετακινήσετε το σώμα σας μέσα στο νερό.

2. Λειτουργεί και το εσωτερικό σας

Ενώ οι μύες σας κάνουν καλή προπόνηση, το καρδιαγγειακό σας σύστημα είναι επίσης. Το κολύμπι κάνει την καρδιά και τους πνεύμονές σας δυνατά. Η κολύμβηση είναι τόσο καλή για εσάς που οι ερευνητές μοιράζονται ότι μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Σε σύγκριση με τα ανενεργά άτομα, οι κολυμβητές έχουν περίπου τον μισό κίνδυνο θανάτου. Κάποιες άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το κολύμπι μπορεί να βοηθήσει στη χαμηλή πίεση αίματος και έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

3. Είναι κατάλληλο για άτομα με τραυματισμούς, αρθρίτιδα και άλλες παθήσεις

Η κολύμβηση μπορεί να είναι μια ασφαλής επιλογή άσκησης για άτομα με:

  • αρθρίτιδα
  • βλάβη
  • αναπηρία
  • άλλα θέματα που δυσκολεύουν τις ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης

Η κολύμβηση μπορεί ακόμη και να μειώσει τον πόνο σας ή να βελτιώσει την ανάρρωσή σας από έναν τραυματισμό. Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα ανέφεραν σημαντικές μειώσεις στον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων και παρουσίασαν λιγότερο σωματικό περιορισμό μετά την ενασχόληση με δραστηριότητες όπως το κολύμπι και το ποδήλατο.

4. Καλή επιλογή για άτομα με άσθμα

Το υγρό περιβάλλον των εσωτερικών πισινών κάνει το κολύμπι μια εξαιρετική δραστηριότητα για άτομα με άσθμα . Όχι μόνο αυτό, αλλά και ασκήσεις αναπνοής που σχετίζονται με το άθλημα, όπως το να κρατάς την αναπνοή σου,μπορεί να βοηθήσει διευρύνοντας  την ικανότητα των πνευμόνων σας και αποκτάτε τον έλεγχο της αναπνοής σας.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το κολύμπι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άσθμα λόγω των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της πισίνας. Μιλήστε με το γιατρό σας για τους πιθανούς κινδύνους της κολύμβησης εάν έχετε άσθμα και, αν είναι δυνατόν, αναζητήστε μια πισίνα που χρησιμοποιεί αλμυρό νερό αντί για χλώριο.

5. Ευεργετικό και για άτομα με ΣΚΠ

Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) μπορεί επίσης να βρουν την κολύμβηση ευεργετική. Το νερό κάνει τα άκρα να επιπλέουν, βοηθώντας τα στη στήριξη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το νερό παρέχει επίσης μια ήπια αντίσταση.

6. Καις θερμίδες

Το κολύμπι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες .

7. Βελτιώνει τον ύπνο σας

Το κολύμπι μπορεί να έχει τη δύναμη να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα. Η κολύμβηση είναι προσβάσιμη σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που ασχολούνται με σωματικά ζητήματα που κάνουν άλλες ασκήσεις, όπως το τρέξιμο, λιγότερο ελκυστικές. Αυτό μπορεί να κάνει το κολύμπι μια καλή επιλογή για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν να βελτιώσουν τον ύπνο τους.

8. Ανεβάζει τη διάθεσή σας

Ερευνητές αξιολόγησαν μια μικρή ομάδα ατόμων με άνοια και είδαν βελτίωση στη διάθεση μετά τη συμμετοχή σε ένα υδάτινο πρόγραμμα 12 εβδομάδων. Η κολύμβηση και οι προπονήσεις στο νερό δεν είναι μόνο ψυχολογικά ωφέλιμες για άτομα με άνοια. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη διάθεση και σε άλλους ανθρώπους.

9. Βοηθά στη διαχείριση του άγχους

Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα κολυμβητών αμέσως πριν και μετά την κολύμβηση σε ένα YMCA στη Νέα Ταϊπέι της Ταϊβάν. Από τα 101 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, τα 44 ανέφεραν ότι είχαν ήπια κατάθλιψη και αισθάνονταν άγχος που σχετίζεται με γρήγορους ρυθμούς ζωής. Μετά το κολύμπι, ο αριθμός των ατόμων που εξακολουθούσαν να ανέφεραν ότι αισθάνονται άγχος μειώθηκε σε μόλις οκτώ.  Ενώ χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κολύμβηση είναι ένας δυνητικά ισχυρός τρόπος για να ανακουφιστείτε γρήγορα από το άγχος.

10. Ασφαλές κατά την εγκυμοσύνη

Οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά τους μπορούν επίσης να αποκομίσουν υπέροχες ανταμοιβές από το κολύμπι.  Μπορεί ακόμη και να προστατεύει τα μωρά από ένα είδος νευρολογικού ζητήματος που ονομάζεται υποξία-ισχαιμία, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Εκτός από τα πιθανά οφέλη για το παιδί, η κολύμβηση είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα τρία τρίμηνα.

Λάβετε υπόψη ότι ενώ το κολύμπι θεωρείται γενικά ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν περιορισμούς στη δραστηριότητα λόγω επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εάν έχετε επιπλοκές, ρωτήστε για δραστηριότητες που είναι ασφαλείς.

11. Εξαιρετικό και για παιδιά

Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 60 λεπτά αερόβιας άσκησης κάθε μέρα. Ούτε χρειάζεται να νιώθεις αγγαρεία. Η κολύμβηση είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα και δεν είναι απαραίτητα σαν επίσημη άσκηση.  Το παιδί σας μπορεί να κάνει είτε δομημένα μαθήματα κολύμβησης είτε να είναι μέλος μιας ομάδας κολύμβησης. Ο μη δομημένος χρόνος κολύμβησης είναι μια άλλη σταθερή επιλογή για να κινηθούν τα παιδιά.

12. Προσιτό

Το κολύμπι μπορεί επίσης να είναι μια οικονομική επιλογή άσκησης σε σύγκριση με κάποιες άλλες, όπως το ποδήλατο. Πολλές πισίνες προσφέρουν λογικές τιμές για συμμετοχή. Ορισμένα δημόσια σχολεία και άλλα κέντρα προσφέρουν ώρες κολύμβησης δωρεάν ή για συρόμενη κλίμακα ανάλογα με το εισόδημά σας.

 

ύπνοςκολύμβησηθερμίδεςαερόβια άσκησηάσκηση για καλή υγεία