Ποια είναι τα οφέλη του κρύου ντους;

Το κρύο ντους έχει γίνει ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας λόγω των  πλεονεκτημάτων που προσφέρει.  Έρευνες δείχνουν ότι το κρύο ντους μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία εν μέρει επειδή συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της αντίδρασης στο στρες. Τι μπορεί όμως να κάνει για εσάς το κρύο ντους;

Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας

Η έκθεση του σώματός σας σε κάθε είδους κρύο ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την απόκρισή σας «μάχη ή φυγή» . Ως απάντηση στο άγχος που φέρνει το κρύο ντους, μπορεί να εμφανίσετε αύξηση των ορμονών που ονομάζονται ενδορφίνες, κάνοντας σας να νιώθετε πιο χαρούμενοι και πιο ενεργητικοί.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι υποδοχείς του κρύου στο δέρμα στέλνουν μια έντονη ποσότητα ηλεκτρικών παρορμήσεων στον εγκέφαλο που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης . Εξαιτίας αυτού, οι υποστηρικτές του κρύου ντους συχνά ισχυρίζονται ότι η βύθιση σε παγωμένο νερό μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει την κατάθλιψη . Ωστόσο, η θεραπεία με κρύο νερό δεν είναι μια αποδεδειγμένη θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση ψυχικής υγείας.

Μπορεί να σε ξυπνήσει

Υπάρχει η επιστήμη πίσω από το να νιώθεις πιο εγρήγορση μετά από βουτιά σε κρύο νερό. Όταν το κρύο νερό χτυπά το δέρμα σας, η κυκλοφορία σας αυξάνεται και το αίμα τρέχει στον πυρήνα σας. Η βελτιωμένη ροή αίματος βοηθά στη μεταφορά περισσότερου οξυγόνου σε όλο το σώμα σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο προσεκτικοί.  Μπορεί επίσης να αισθάνεστε πιο προσεκτικοί και γεμάτοι ενέργεια λόγω της έκρηξης ενδορφινών που παίρνετε από το κρύο νερό. Έρευνες έχουν δείξει ότι το τακτικό κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας. Το αποτέλεσμα ήταν παρόμοιο με την κατανάλωση καφεΐνης.

Μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο

Άλλες μορφές ψυχοθεραπείας, όπως η εφαρμογή πάγου, χρησιμοποιούνται συχνά για τη μείωση του πόνου μετά την άσκηση ή για την επούλωση ενός τραυματισμού.6Το κρύο ντους και άλλες μορφές εμβάπτισης σε κρύο νερό μπορεί να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.   Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η βύθιση του σώματος κάτω από το λαιμό για 5-15 λεπτά σε νερό που ήταν 50-59 βαθμούς Φαρενάιτ βοήθησε στη μείωση του πόνου μετά την άσκηση . Μια ανασκόπηση του 2021 σε 32 προηγούμενες δοκιμές διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν κρυοθεραπεία μέσα σε μία ώρα μετά την άσκηση καθυστέρησαν τον μυϊκό πόνο.  Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, στην ανασκόπηση, η θερμοθεραπεία είχε βασικά τα ίδια αποτελέσματα με τη θεραπεία με κρύο. Έρευνες δείχνουν ότι το ζεστό και ζεστό ντους μπορεί να ανοίξει τα αιμοφόρα αγγεία και να βοηθήσει στη μείωση του μυϊκού πόνου. Ωστόσο, το ζεστό ντους μπορεί να στεγνώσει και να ερεθίσει το δέρμα, οπότε αν έχετε μια επιλογή μεταξύ των δύο, το κρύο ντους μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος.

Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο

Η έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στο κρύο αναγκάζει τους υποδοχείς του κρύου στο δέρμα σας να στέλνουν ηλεκτρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο που έχουν σημαντική επίδραση μείωσης του πόνου. Η έκθεση στο κρύο αυξάνει επίσης τις ενδορφίνες, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση και λειτουργούν ως φυσικά αναλγητικά σε περιόδους πόνου ή στρες. Και έτσι, το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου από χρόνιες παθήσεις ή τραυματισμό.  Το κρύο ντους φαίνεται επίσης να δημιουργεί μια αντιφλεγμονώδη απόκριση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πόνου που σχετίζεται με τη φλεγμονή.  Για παράδειγμα, μια μικρή μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι το κρύο ντους βοήθησε στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση του πόνου σε άτομα με χρόνια φλεγμονώδη αρθρίτιδα.

Μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το κρύο ντους έχει διαφημιστεί ως ικανό να βελτιώσει την υγεία του ανοσοποιητικού , αλλά η έρευνα πιθανότατα δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή για να μπορέσει να το υποστηρίξει πλήρως.   Μια μελέτη του 2016 με 3.018 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας 18-65 ετών βρήκε ότι όσοι έκαναν κρύο ντους 30, 60 ή 90 δευτερολέπτων για 30 ημέρες είχαν μείωση 29% στον αριθμό των ημερών ασθενείας που πήραν από την εργασία τους. Ωστόσο, τα ντους δεν μείωσαν τον αριθμό των ημερών που οι άνθρωποι ήταν πραγματικά άρρωστοι, απλώς τις ημέρες που έλειπαν από την εργασία τους λόγω ασθένειας.

Βοηθά τον Μεταβολισμό 

Περιορισμένη έρευνα δείχνει ότι το κρύο ντους μπορεί να εκτινάξει τον μεταβολισμό σας . Ο μεταβολισμός σας είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και η αύξηση του μεταβολισμού σε ηρεμία μπορεί να βοηθήσει το σώμα να κάψει θερμίδες και λίπος.  Το κρύο ντους μπορεί να έχει αυτή την επίδραση στον μεταβολισμό σας ενώ τρέμετε—την προσπάθεια του σώματός σας να παραμείνει ζεστό.

Μπορεί να προστατεύει από συνθήκες που σχετίζονται με την ηλικία

Μια ανασκόπηση του 2022 διαπίστωσε ότι το κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται από το σωματικό λίπος. Η αδιπονεκτίνη είναι μια πρωτεΐνη 244 αμινοξέων που εκκρίνεται κυρίως από τον λιπώδη ιστό και πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην πρόληψη καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης και η αθηροσκλήρωση.

Συμβουλές για κρύο ντους

Είστε έτοιμοι να μειώσετε τη θερμοκρασία στο ντους; Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για την υγεία ενός κρύου ντους και να το κάνετε πιο ευχάριστο:

  • Ρυθμίστε το ντους σας στη σωστή θερμοκρασία:  Η θεραπεία με κρύο νερό συνήθως χρησιμοποιεί νερό που είναι 50-59 βαθμούς Φαρενάιτ.
  • Ξεκινήστε αργά: Χαλαρώστε στο να κάνετε κρύο ντους εάν είστε νέος στη θεραπεία με κρύο νερό. Ξεκινήστε με ένα ντους 30 δευτερολέπτων. Μπορείτε να κάνετε ακόμη και 15 δευτερόλεπτα εάν τα 30 δευτερόλεπτα φαίνονται αδύνατα. Κάθε εβδομάδα, εργάζεστε έως και ένα λεπτό, δύο λεπτά και ούτω καθεξής. Τελικά, μπορείτε να στοχεύσετε για 5-15 λεπτά.
  • Ανεβάστε τη θερμοκρασία:  Εάν δεν μπορείτε να συνηθίσετε το κρύο ντους, δοκιμάστε να κάνετε εναλλαγή από κρύο σε ζεστό νερό για 15-30 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Ή, ξεκινήστε με ζεστό νερό και σταδιακά προχωρήστε σε κρύο νερό.
  • Χαλαρώστε με την αναπνοή σας:  Προσπαθήστε να εστιάσετε στην αναπνοή σας για να παραμείνετε ήρεμοι και να αποφύγετε την ένταση από το σοκ του κρύου νερού.
κρύο ντους