Ποια τρόφιμα πρέπει να πλένονται πριν την κατανάλωση και ποια όχι.

Μπορεί να νομίζετε ότι πρέπει να πλένετε κάθε φαγητό στην κουζίνα σας πριν το φάτε. Αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητο. Δείτε τι να πλύνετε, τι να μην πλύνετε και πώς να το πλύνετε.

1. Πουλερικά

 Το ωμό κοτόπουλο είναι γλοιώδες  και θέλετε να το ξεπλύνετε. Αλλά σύμφωνα με το USDA, είναι ασφαλέστερο να καταστρέφετε τα βακτήρια όταν το μαγειρεύετε. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε άτομα που έπλυναν ωμά πουλερικά για ένα γεύμα. Το 60% είχε βακτήρια στον νεροχύτη του στη συνέχεια και το 26% είχε μεταφέρει βακτήρια στο μαρούλι της σαλάτας του.

2. Προπλυμένες σαλάτες

Εάν η σακούλα λέει ότι η σαλάτα έχει προπλυθεί, δεν χρειάζεται να την πλύνετε. Πολλά παρασκευασμένα μαρούλια περνούν από ένα σύστημα τριπλού πλυσίματος για την αφαίρεση των φυσικών υπολειμμάτων.

3. Αυγά

Ακριβώς πριν ένα κοτόπουλο γεννήσει ένα αυγό, μια λεπτή επικάλυψη που ονομάζεται άνθιση καλύπτει το κέλυφος. Αυτό κρατά τα βακτήρια έξω από τους μικροσκοπικούς πόρους του. Οι παραγωγοί αυγών καθαρίζουν τα αυγά με τρόπο που να διατηρεί το στρώμα ανέπαφο. Το πλύσιμο των αυγών στο σπίτι δεν απομακρύνει τα μικρόβια.  Διατηρείτε πάντα τα αυγά σας στο ψυγείο και μαγειρέψτε τα καλά.

4. Κόκκινο κρέας

Δεν μπορείτε να ξεπλύνετε όλα τα βακτήρια από το κόκκινο κρέας. Κάποια είναι βαθιά μέσα στις ίνες. Οτιδήποτε ξεκολλήσει θα μολύνει τον νεροχύτη σας και τα πάντα μέσα σε αυτόν. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να σκοτώσετε όλα τα βακτήρια στο κόκκινο κρέας είναι να το μαγειρέψετε σε υψηλή θερμοκρασία.

5. Μανιτάρια

Από τη μία πλευρά, το USDA ( U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE)  συνιστά να πλένετε όλα τα προϊόντα που δεν αναγράφουν “προπλυμένο” στην ετικέτα. Από την άλλη, τα μανιτάρια είναι μικρά σφουγγάρια που απορροφούν νερό — και ίσως μερικά βακτήρια μαζί του. Καθαρίστε τα μανιτάρια που αγοράσατε στο κατάστημά σας με ένα υγρό πανί. Αν μαζέψετε μανιτάρια από τη φύση, μουλιάστε τα σε αλατισμένο χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό μέχρι να φύγει όλη η βρωμιά.

6. Ψάρι

Τα ψάρια ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα πουλερικά και το κόκκινο κρέας: Αν το πλύνετε, θα σκορπίσετε βακτήρια στην κουζίνα σας. Μαγειρέψτε το. Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι οι μύδια, τα στρείδια, τα μύδια και τα χτένια που παίρνετε φρέσκα. Μπορεί να χρειαστούν ξέβγαλμα για να απαλλαγούν από την άμμο και τη βρωμιά.

7. Ζυμαρικά

Δεν υπάρχει λόγος  να ξεπλύνετε τα ζυμαρικά σας, είτε πριν τα μαγειρέψετε είτε μετά. Μερικοί άνθρωποι ξεπλένουν τα ζυμαρικά αφού μαγειρευτούν για να αφαιρέσουν λίγο από το άμυλο, αλλά αυτό κάνει πιο δύσκολο να κολλήσει η σάλτσα στα ζυμαρικά.

8. Αβοκάντο

Δεν τρώτε τη φλούδα του αβοκάντο, γιατί να το πλύνετε; Γιατί όταν το κόβετε σε φέτες, μπορείτε να μεταφέρετε βακτήρια και βρωμιά από τη φλούδα στο αβοκάντο.

9. Πεπόνι

Τα πεπόνια αναπτύσσονται στο έδαφος, έτσι τα παράσιτα και οι μικροοργανισμοί από τη βρωμιά και τα λιπάσματα είναι παντού πάνω τους. Ειδικά το πεπόνι έχει διχτυωτό δέρμα που παγιδεύει βακτήρια. Πλύνετε προσεκτικά όλα τα πεπόνια αμέσως πριν τα κόψετε, ώστε να μην πάνε τα βακτήρια από τη φλούδα στη σάρκα.

10.  Κονσερβοποιημένα ποτά

Εάν ανησυχείτε για το τι μπορεί να έχει αγγίξει το κουτί προτού βάλετε τα χείλη σας πάνω του, πλύνετε καλά το επάνω μέρος του. Μπορείτε  να χρησιμοποιήσετε σαπούνι σε αυτή την περίπτωση, επειδή τα κουτιά δεν είναι πορώδη.

11. Φασόλια

Τόσο τα αποξηραμένα όσο και τα κονσερβοποιημένα φασόλια είναι ασφαλή χωρίς να τα πλύνετε. Αλλά μπορείτε στα ξερά φασόλια να αφαιρέσετε τυχόν σκόνη, ξεπλένοντάς τα. Επίσης, αν χρησιμοποιείτε κονσερβοποιημένα φασόλια, ξεπλύντε τα για να μειώσετε την ποσότητα νατρίου σχεδόν στο μισό, κατά μέσο όρο.

Συμβουλή: Πώς να πλύνετε

Πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι. Χρησιμοποιήστε καθαρό, κρύο νερό για να πλύνετε τα προϊόντα και στεγνώστε με χαρτοπετσέτα. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα λαχανικών σε προϊόντα με παχύ δέρμα, όπως μήλα και πεπόνια. Μουλιάστε το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το μαρούλι για 2 λεπτά σε κρύο νερό. Βάλτε τα ευαίσθητα μούρα σε ένα σουρωτήρι και ψεκάστε τα με αποσταγμένο νερό αμέσως πριν τα χρησιμοποιήσετε.

 

πλύσιμο τροφίμων