Oι 6 τροφές που φροντίζουν… τα μάτια σας

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από προβλήματα όρασης. Η σωστή φροντίδα των ματιών σας, συμπεριλαμβανομένης της λήψης των θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται, παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρησή της υγείας τους.

Η συνολική υγεία των ματιών εξαρτάται από ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες Α και C, βιοφλαβονοειδή, καροτενοειδή, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να διατηρήσει τα μάτια σας υγιή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς και να αποτρέψει διάφορα προβλήματα.

 

  1. Σπανάκι

Για την βελτίωση της όρασης, οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε τακτικά σπανάκι μαζί με άλλα πράσινα λαχανικά.  Το σπανάκι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, η οποία συμβάλλει στην προστασία του κερατοειδούς.

Για μέγιστα οφέλη, πίνετε ένα ποτήρι φρέσκο ​​χυμό σπανάκι με άδειο στομάχι το πρωί. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε το σπανάκι ως συνοδευτικό πιάτο, σε σαλάτες.

 

  1. Σολομός

Η τακτική κατανάλωση σολομού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του αμφιβληστροειδούς από βλάβες ενώ παράλληλα συμβάλλει στην πρόληψη της τύφλωσης. Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στην αποφυγή του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση δύο μερίδων σολομού την εβδομάδα. Μερικά ακόμη ψάρια που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των ματιών είναι οι σαρδέλες, η ρέγγα, το σκουμπρί και ο τόνος.

 

  1. Καρότα

Τα καρότα περιέχουν β-καροτένιο, το οποίο είναι πρόδρομο της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς και καθαρού κερατοειδούς και προστατεύει τα οπτικά κύτταρα.

Τα καρότα περιέχουν επίσης λουτεΐνη, η οποία βοηθά στην αύξηση της πυκνότητας των χρωστικών στην ωχρά κηλίδα, το ωοειδές κίτρινο σημείο κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς. Αυτό με τη σειρά του προστατεύει τον αμφιβληστροειδή και μειώνει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Τα καρότα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο.

Μπορείτε να φάτε καρότα ως σνακ ή μπορείτε να φτιάξετε σούπες, σαλάτες ή συνοδευτικά.

 

  1. Βατόμουρα

Τα βατόμουρα υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία των ματιών μέσω των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών, σταθεροποιητικών κολλαγόνων, αγγειοπροστατευτικών και αναγεννητικών ιδιοτήτων της ροδοψίνης.   Η κατανάλωση βατόμουρων βελτιώνει την όραση και ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος των ματιών.

 

  1. Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Α. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης πλούσιες σε β-καροτένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Υπάρχουν περίπου 400 διαφορετικές ποικιλίες και μπορούν να μαγειρευτούν με πάρα πολλούς τρόπους, όπως ψητές, τηγανητές ή βραστές.

 

  1. Πιπεριές

Οι ειδικοί συμβουλεύουν την τακτική κατανάλωση ποικιλίας πιπεριών, όπως πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί κτλ. Οι πιπεριές αποτελούν μερικές από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών Α και C. Ενώ η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της όρασης, η βιταμίνη C προστατεύει τα μάτια από τον καταρράκτη.

 

Όλες οι παραπάνω τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της συνολικής υγείας των ματιών, ενώ παράλληλα έχουν οφέλη για την καλή λειτουργεία του οργανισμού. Έτσι, προσπαθήστε να τρώτε περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα και δώστε στα μάτια σας τη διατροφική υποστήριξη που χρειάζονται για να είναι στην καλύτερη τους κατάσταση!

 

Μάτιαδιατροφή για δυνατή όραση