Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία (σεξουαλική ανικανότητα) έχει αυξηθεί τα τελευταία 25 χρόνια και τα στοιχεία λένε ότι σχεδόν οι μισοί άνδρες πριν από τα 30 υποφέρουν από αυτήν.

Το πρόβλημα, λένε ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια ουρολογίας Anna Kessler, θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό εκείνων των ανδρών, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια ή πρόωρο θάνατο.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της υπέρτασης, της χοληστερόλης και του διαβήτη. Έχει, επίσης, συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και για άνοια.

Η Dr Kessler δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τους άνδρες για στυτική δυσλειτουργία, επειδή εκείνοι μπορεί να μην θέλουν να μιλήσουν για ένα τόσο προσωπικό θέμα.

«Σε νέους άνδρες κάτω των 40 ετών βλέπουμε να επικρατεί η στυτική δυσλειτουργία», προειδοποίησε.

Μερικές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία είναι οι παρακάτω:

Κατάθλιψη

Ο εγκέφαλος είναι μια “ερωτογενής ζώνη” που συχνά παραβλέπεται. Ο σεξουαλικός ενθουσιασμός ξεκινά στο μυαλό. Η κατάθλιψη μπορεί να μειώσει την επιθυμία για σεξ και μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία. Κατά ειρωνικό τρόπο, πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης μπορούν επίσης να καταστέλλουν τη σεξουαλική ορμή και να δυσκολέψουν την στύση.

Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να δυσκολέψει την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Η βαριά χρήση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη στυτική λειτουργία, αλλά οι επιπτώσεις είναι συνήθως προσωρινές. Τα καλά νέα είναι ότι η μέτρια κατανάλωση – ένα ή δύο ποτά την ημέρα – μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάζουν την διάθεση για σεξ και τη στυτική λειτουργία. Ένας μακρύς κατάλογος κοινών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, φαρμάκων για τον πόνο και αντικαταθλιπτικών. Τα ναρκωτικά, όπως οι αμφεταμίνες, η κοκαΐνη και η μαριχουάνα μπορούν επίσης να προκαλέσουν σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες.

*Για οποιαδήποτε αλλαγή στην φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

Στρες

Το άγχος είναι ένας βασικός παράγοντας, που επηρεάζει τη στυτική λειτουργία. Προκειμένου να αντιμετωπίσετε το άγχος, προχωρήστε σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, που προωθούν την ευεξία και τη χαλάρωση, όπως άσκηση τακτικά, αρκετό ύπνο και αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας όταν χρειάζεται.

Θυμός

Ο θυμός μπορεί να αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στυτικής δυσλειτουργίας. Δεν είναι εύκολο να υπάρχει διάθεση για σεξ, όταν επικρατεί το συναίσθημα του θυμού, είτε απευθύνεται στον σύντροφο μας είτε αφορά την εργασία ή άλλα προσωπικά ζητήματα.

Αυτοπεποίθηση

Όταν δεν σας αρέσει αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη, είναι εύκολο να υποθέσετε ότι ο σύντροφός σας δεν θα σας βρίσκει ελκυστικό. Μια αρνητική εικόνα για την εξωτερική εμφάνιση, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο για το πώς φαινόμαστε, αλλά και για το πόσο καλά θα αποδώσει κανείς στο κρεβάτι.

Χαμηλή λίμπιντο

Η χαμηλή λίμπιντο δεν είναι το ίδιο με τη στυτική δυσλειτουργία, αλλά πολλοί από τους ίδιους παράγοντες που καταπνίγουν τη στύση, μπορούν επίσης να μειώσουν το ενδιαφέρον για το σεξ. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το άγχος και ορισμένα φάρμακα μπορούν όλα να μειώσουν τη σεξουαλική ορμή.

Προβλήματα υγείας

Πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας μπορούν να επηρεάσουν τα νεύρα, τους μύες ή τη ροή του αίματος, που απαιτείται για την στύση. Ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η σκλήρυνση των αρτηριών, οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού και η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να συμβάλουν στην στυτική δυσλειτουργία. Η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία προβλημάτων προστάτη ή ουροδόχου κύστης μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που ελέγχουν τη στύση.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η στυτική δυσλειτουργία

Μπορεί να είναι δύσκολο για έναν άντρα να μιλήσει με τον ιατρό του ή κάποιον ειδικό για αυτό το προσωπικό ζήτημα, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την επιστροφή στην κανονική σεξουαλική ζωή. Ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει την πηγή του προβλήματος και να προτείνει παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως διακοπή του καπνίσματος ή απώλεια βάρους. Άλλες επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ορμονικές θεραπείες, συσκευή αναρρόφησης που βοηθά στη δημιουργία στύσης ή συμβουλευτική.

Πηγή: webmd

Διαβάστε ακόμη

 

στυτική δυσλειτουργίαfront-stories