Ποιοι άνδρες παίρνουν το “χρυσό” στην κατηγορία χειρότερο σπέρμα

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Andrology, αποκαλύπτει σε ποια χώρα ζουν οι άνδρες,  που παίρνουν το “χρυσό” στην κατηγορία χειρότερο σπέρμα. Η ποιότητα του σπέρματος δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε, γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες.

Το χειρότερο σπ΄έρμα, λοιπόν, φαίνεται ότι το έχουν οι Ελβετοί και δη οι νέοι σε ηλικία, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις. Διότι ο μέσος Ελβετός και τρέφεται σωστά και ασκείται και δεν καπνίζει, τα κάνει, δηλαδή, όλα “όπως πρέπει”.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται σταθερά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες στον δυτικό κόσμο. Οι λόγοι πίσω από αυτές τις τάσεις είναι πολύπλοκοι, αλλά φαίνεται ότι το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής αποτελούν σημαντικούς παράγοντες.

Τα στοιχεία της μελέτης

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 2.523 Ελβετοί, ηλικίας από 18 έως 22 ετών.

Μελετήθηκαν ο όγκος του σπέρματος, η συγκέντρωση του σπέρματος, η κινητικότητά του και η μορφολογία του. Καταγράφηκε η ανατομία της περιοχής των γεννητικών οργάνων και ο όγκος των όρχεων. Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη και τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου των όρχεων στον γενικό πληθυσμό.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι μόνο το 38% από τους συμμετέχοντες είχε σπέρμα με ποιότητα πάνω από τον μέσο όρο. Το 17% θεωρήθηκε υπογόνιμο και είναι πιθανό να αγωνιστεί για να κάνει παιδιά, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν δύο στους δέκα έχουν συγκεντρώσεις σπέρματος μικρότερες από 15 εκατομμύρια ανά ml σπέρματος.

Η μέση συγκέντρωση σπερματοζωαρίων κυμαίνεται μεταξύ 41 και 67 εκατομμυρίων ανά ml σπέρματος για τους νέους Ευρωπαίους. Οι Ελβετοί έχουν κατά μέσο όρο 47 εκατομμύρια ανά ml.

“Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο χρόνος, που απαιτείται για τη σύλληψη, αυξάνεται σημαντικά, εάν ένας άνδρας έχει συγκέντρωση σπέρματος κάτω από 40 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml”, δήλωσε ο καθηγητής Serge Nef από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE), ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Ποιοι άλλοι Ευρωπαίοι έχουν “κακό” σπέρμα

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι άνδρες από τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία έχουν, επίσης, πολύ “φτωχό” σπέρμα.

Άνδρες από τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Ισπανία πιστεύεται ότι έχουν σπέρμα υψηλής ποιότητας, αν και οι άμεσες συγκρίσεις είναι δύσκολες, επειδή η έρευνα γίνεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε χώρα.

Ο καθηγητής Nef δήλωσε στον Independent ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να προκληθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η έκθεση στα παρασιτοκτόνα, ή από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το παραπανίσιο σωματικό βάρος.

“Αυτό είναι που πολλά ερευνητικά εργαστήρια σε όλη την Ευρώπη ερευνούν σήμερα”, όπως είπε.

Η τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι χειρότερο είναι συνήθως το σπέρμα σε άνδρες, που εκτέθηκαν σε κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής τους ανάπτυξης.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
σπέρμα