Ποιοι είναι οι 6 σούπερ σπόροι που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

Οι σπόροι είναι εξαιρετικές πηγές υγιών λιπών, χορτοφαγικών πρωτεϊνών, ινών και αντιοξειδωτικών πολυφαινολών.    Όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, οι σπόροι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Οι σπόροι είναι εξαιρετικά εύκολο να προστεθούν σε σαλάτες, γιαούρτι, πλιγούρι βρώμης και smoothies και μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε υγιεινά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας.

Δείτε τα οφέλη για την υγεία, βάζοντας έξι από τους πιο υγιεινούς σπόρους στη διατροφή σας:

1.  Λιναρόσπορος

Οι λιναρόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, λιπαρών ωμέγα-3, λιγνάνων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Πολλά στοιχεία έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και ακόμη και τον κίνδυνο καρκίνου.

 

2. Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia είναι μια καλή πηγή λιπαρών ωμέγα-3 και είναι αποτελεσματικοί στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

 

3. Σπόροι κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Το έλαιο κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του εκζέματος και άλλων χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων.

Οι σπόροι κάνναβης είναι μια εξαιρετική πηγή χορτοφαγικής πρωτεΐνης. Στην πραγματικότητα, περιέχουν περισσότερο από 30% πρωτεΐνες, καθώς και πολλά άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Οι σπόροι κάνναβης είναι ένα από τα λίγα φυτά που είναι πλήρεις πηγές πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να παράγει το σώμα σας.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η ποιότητα των πρωτεϊνών των σπόρων κάνναβης είναι καλύτερη από τις περισσότερες άλλες πηγές φυτικών πρωτεϊνών

 

 4. Σπόροι σουσαμιού

Οι σπόροι σουσαμιού είναι μια εξαιρετική πηγή λιγνάνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης των ορμονών του σεξ για τα οιστρογόνα. Οι σπόροι σουσαμιού μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.

 

5. Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας και το λάδι σπόρου κολοκύθας είναι καλές πηγές μονοακόρεστων και ωμέγα-6 λιπών και μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και των συμπτωμάτων των διαταραχών των ούρων.

 

Οι σπόροι κολοκύθας είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους σπόρων και είναι καλές πηγές φωσφόρου, μονοακόρεστων λιπών και ωμέγα-6 λιπών.

 

6. Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι περιέχουν υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων και ωμέγα-6 λιπών και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής και χοληστερόλης.

Οι ηλιόσποροι περιέχουν καλή ποσότητα πρωτεΐνης, μονοακόρεστα λίπη και βιταμίνη Ε.

Οι ηλιόσποροι μπορεί να σχετίζονται με μειωμένη φλεγμονή σε μεσήλικες και ηλικιωμένους, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

σπόροιυγιεινή διατροφή