Πώς αντιδρούν οι “άπιστοι” σύντροφοι όταν τους αντιμετωπίζετε

Αν υποψιάζεστε ότι ο σύντροφός σας απατά και σκέφτεστε να τον αντιμετωπίσετε, ίσως αναρωτιέστε τι θα κάνει—και αν η αντίδρασή του θα σας δώσει τις ενδείξεις που αναζητάτε. Δεδομένου ότι ο καθένας είναι διαφορετικός, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ανταποκριθεί. Μερικοί  από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους αντιδρούν οι “άπιστοι” όταν έρχονται αντιμέτωποι μαζί σας μπορεί να είναι:  

  • Λένε ψέματα:  Το ψέμα είναι μια συνηθισμένη αντίδραση στις κατηγορίες για εξαπάτηση. Ένας άπιστος σύντροφος μπορεί να αρνηθεί τελείως αυτό που συνέβη ή μπορεί να πει ψέματα για συγκεκριμένες λεπτομέρειες, όπως πόσο καιρό κράτησε η σχέση ή αν εξακολουθεί να συμβαίνει. Μπορεί επίσης να πουν πράγματα για να σας κάνουν να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας, όπως “Απλώς γίνεσαι παρανοϊκός” ή “Αυτό είναι τρελό, γιατί να το σκεφτείς αυτό;” 
  • Μερικοί εκτρέπουν ή αλλάζουν το θέμα. Αντί να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας, μπορεί να απαντήσουν με μια δική τους ερώτηση ή κατηγορία ή να ξεκινήσουν μια διαμάχη για ένα άσχετο ζήτημα. Αυτή η τακτική είναι μια μορφή λιθοβολισμού (όταν κάποιος αρνείται να επικοινωνήσει με τον σημαντικό του άλλον προκειμένου να αποφύγει την αντιμετώπιση της σύγκρουσης).  Για παράδειγμα, μπορεί να πουν κάτι σαν, “Γιατί δεν μπορείς να με αφήσεις να έχω ένα ωραίο Σαββατοκύριακο; Πάντα προσπαθείς να επιλέγεις τσακωμούς”.
  • Μπορεί να επιτεθούν. Μην εκπλαγείτε αν υψώσουν τη φωνή τους, σας χτυπήσουν απότομα ή δείχνουν εκνευρισμένοι όταν αναφέρετε το θέμα. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που είναι άπιστοι στους συντρόφους τους συχνά συμπεριφέρονται ασυνήθιστα ευερέθιστοι ή αναζητούν δικαιολογίες για να τσακωθούν, ακόμα και όταν δεν τους αντιμετωπίζετε άμεσα για το τι συμβαίνει.   
  • Κατηγορούν τον/την σύντροφο:  Πολλοί άπιστοι προσπαθούν να κατηγορήσουν τους συντρόφους τους. Αυτή είναι μια κοινή τακτική όταν ένας “άπιστος” συλλαμβάνεται. Μπορεί να είναι πραγματικά σοκαριστικό να παραδέχεται ο άλλος σας ότι έχει σχέση – μόνο για να γυρίσει και να κατηγορήσει το όλο θέμα πάνω σας. Αλλά δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους να μεταθέτουν την ευθύνη στους συντρόφους τους προκειμένου να δικαιολογήσουν αυτό που έκαναν και να μειώσουν τα δικά τους αισθήματα ενοχής.  
  • Χρησιμοποιούν διαρκώς δικαιολογίες.  Οι δικαιολογίες βοηθούν τους άπιστους συντρόφους να εξορθολογίσουν τη συμπεριφορά τους. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που απατούν χρησιμοποιούν διάφορα ψυχικά «κόλπα» για να τους βοηθήσουν να νιώσουν καλύτερα με τη συμπεριφορά τους.  Μια κοινή τακτική είναι να επινοούμε δικαιολογίες. Ακριβώς όπως η μετατόπιση της ευθύνης, αυτός είναι ένας τρόπος για το άπιστο άτομο να αποφύγει την πλήρη ευθύνη για τις πράξεις του.  
  • Μπορεί να προσπαθήσουν να κάνουν την εξαπάτηση να ακούγεται λιγότερο σοβαρή:  Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι άπιστοι αντιμετωπίζουν τις ενοχές. Η ελαχιστοποίηση είναι παρόμοια με τη δημιουργία δικαιολογιών. Ενώ ένας άπιστος ρομαντικός σύντροφος μπορεί να παραδεχτεί αυτό που έκανε, μπορεί στη συνέχεια να αναζητήσει τρόπους για να κάνει την απάτη να ακούγεται λιγότερο σοβαρή από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.   Για παράδειγμα, μπορεί να πουν πράγματα όπως:   “Ήταν απλώς σεξ. Δεν σήμαινε τίποτα”,  «Συνέβη μόνο μερικές φορές»,    «Δεν την αγαπώ στην πραγματικότητα, οπότε δεν μετράει», «Αυτό συνέβη πριν από πολύ καιρό».

  • Μερικές φορές “παίζουν” οι ίδιοι το θύμα:   Μπορεί να συμπεριφέρονται πληγωμένοι, ακόμα κι αν παραδεχτούν ότι απατούν. Είναι φυσικό κάποιος που είχε σχέση να λυπάται ή να μετανιώνει για αυτό που συνέβη.  Ωστόσο, ορισμένοι  θα το πάνε ένα βήμα παραπέρα και θα προσπαθήσουν να κάνουν τον σύντροφό τους να τους λυπηθεί ή ακόμη και να κάνουν τον άλλον τους να αισθάνεται ένοχος επειδή είναι αναστατωμένος.

  • Μπορεί να κατηγορήσουν τον σύντροφο για εξαπάτηση.  Αυτή η αντίδραση μπορεί να είναι ιδιαίτερα απογοητευτική.Η ανατροπή των τραπεζιών είναι μια κοινή μορφή εκτροπής μεταξύ των “άπιστων”. Όταν τους φέρετε αντιμέτωπους μαζί σας,  μπορεί να προσπαθήσουν να ισχυριστούν ότι είστε αυτός που στάθηκε άπιστος — ακόμα κι αν δεν έχουν κανένα απολύτως στοιχείο που να το υποστηρίζει.

  • Μπορεί να ομολογήσουν ή να ζητήσουν συγγνώμη:  Οι άπιστοι σύντροφοι, μερικές φορές “καθαρίζουν” όταν τους αντιμετωπίζεις. Αυτό είναι πιο πιθανό εάν έχετε ισχυρές αποδείξεις της σχέσης, αλλά μπορεί επίσης να το μυρίσουν απλώς επειδή αισθάνονται άσχημα. Εάν ο σύντροφός σας ομολογεί, δώστε μεγάλη προσοχή στο πώς συμπεριφέρεται μετά από αυτό. Ήταν  μια ειλικρινής συγγνώμη; Βλέπετε στοιχεία ότι είναι πρόθυμοι να αλλάξουν;  Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο σύντροφός σας μπορεί να εκμεταλλευτεί την εξομολόγηση ως ευκαιρία για να παραδεχτεί ότι είναι δυστυχισμένος στη σχέση και θέλει να προχωρήσει. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μπορεί επίσης να ζητήσουν μια ευκαιρία να επανορθώσουν και να συνεχίσουν τη σχέση.  Εάν ζητήσουν συγγνώμη, αναρωτηθείτε αν η συγγνώμη φαίνεται ειλικρινής. Σε μια ειλικρινή συγγνώμη, το άτομο που ζητά συγγνώμη αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για αυτό που έκανε και προσφέρεται να προσπαθήσει να διορθώσει τα πράγματα.  

Τι να κάνετε 

  • Μείνετε ήρεμοι όταν τους αντιμετωπίζετε. Είναι πιο πιθανό να ανοιχτούν αν δεν νιώσουν ότι απειλούνται. Δυστυχώς, δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος να κάνετε κάποιον να ομολογήσει την απάτη. Θα είναι πιο πιθανό να ομολογήσουν εάν έχετε ξεκάθαρα στοιχεία για το τι συνέβη και είστε σε θέση να παραμείνετε ήρεμοι όταν τους αντιμετωπίζετε.  

  • Αφιερώστε χρόνο για να αποφασίσετε τι θα κάνετε στη συνέχεια.  Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις όταν κάποιος σας απατάει. Το να ανακαλύψετε ότι ο σύντροφός σας ήταν άπιστος μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο. Μπορεί να θέλετε να τερματίσετε τη σχέση ή να προσπαθήσετε να κάνετε τα πράγματα να λειτουργήσουν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι εντάξει αν δεν ξέρετε τι να κάνετε αμέσως. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και χώρο για να σκεφτεί τα πράγματα και να αποφασίσει τι είναι σωστό για εσάς.   Μερικές φορές είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα διάλειμμα από τη σχέση ενώ αποφασίζετε τι θα κάνετε στη συνέχεια.Εάν παραδεχτούν τι συνέβη και σας ζητήσουν μια ειλικρινή συγγνώμη, αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι η σχέση μπορεί να επιδιορθωθεί. Από την άλλη πλευρά, εάν επικρίνουν ή προσπαθήσουν να σας κατηγορήσουν, τότε ίσως είναι καιρός να προχωρήσετε.” 

απιστία